
Een jong bedrijf van twee broers uit Stadskanaal wordt voor 2,9 miljard dollar – 2,6 miljard euro – overgenomen door een grote Amerikaanse branchegenoot. Dat maakten beide bedrijven donderdag wereldkundig.
Het van oorsprong Nederlandse bedrijf heet Deribit en de Amerikaanse branchegenoot is de grote cryptobeurs Coinbase. Het is een van de grootste overnames ooit binnen de cryptowereld. Het bedrijf is bij consumenten onbekend, maar cryptohandelaren kunnen er niet omheen.
Deribit faciliteert het grootste deel van de mondiale handel in crypto-opties en derivaten (contracten met cryptomunten als onderliggende waarde). Vrijwel alle grote cryptopartijen en professionele beleggers zijn er klant. In 2024 werd er voor 1.185 miljard dollar aan futures en opties verhandeld.
Deribit geldt als een gerenommeerde partij binnen een wereld die door buitenstaanders met grote argwaan bekeken wordt. Niet voor niets opereert het in Nederland opgerichte bedrijf al een aantal jaar vanuit Panama en Dubai. De Nederlandse toezichthouders moeten niets hebben van de vormen van speculatie die het bedrijf faciliteert.
Crypto omarmd
Dat gold tot voor kort ook voor de Amerikaanse autoriteiten. De diensten van Deribit mogen tot nu toe niet in Amerika worden aangeboden. Dat Coinbase deze overname aandurft is dan ook tekenend voor de ruimere mogelijkheden voor crypto-ondernemers onder de regering Trump. Sinds zijn aantreden wordt vaart gemaakt met het aannemen van wetten die crypto-ondernemers rechtszekerheid geven.
In 2024 werd er via Deribit voor 1.185 miljard dollar aan cryptofutures en -opties verhandeld
Coinbase-oprichter Brian Armstrong lobbyt daar al jaren voor. Zijn bedrijf is de enige beursgenoteerde cryptobeurs en geldt daardoor als transparant en gereguleerd. Het bedrijf bleef bovendien in de VS, terwijl veel andere crypto-ondernemers hun diensten aanboden in Azië of op tal van eilanden met veel zon en weinig regels.
Nadat het onder vorige Amerikaanse regeringen niet lukte duidelijke wettelijke kaders te krijgen en er door beurswaakhond SEC een onderzoek werd geopend naar Coinbase, besloot Armstrong dat Trump de beste kansen bood voor de sector. Hij zorgde ervoor dat crypto-investeerders fors bijdroegen aan zijn verkiezingscampagne in 2024.
Grotere risico’s
Deribit is tien jaar geleden opgericht door twee broers uit Stadskanaal, John en Marius Jansen. Marius was een vroege crypto-adept en bedreven in het speculeren met bitcoin. Hij kocht zijn eerste bitcoin in 2014. John zat in Amsterdam in de optiehandel. Ze bundelden hun krachten en bouwden een platform voor cryptobeleggers, waarop die niet alleen in de valuta kunnen handelen, maar ook in producten waarmee ze speculeren op het koersverloop.
Met virtueel geld nemen beleggers in de regel grotere risico’s dan met traditionele beleggingen. De achterliggende techniek maakt razendsnelle transacties mogelijk en er zijn tal van innovaties om nóg sneller, harder en geautomatiseerder te speculeren. De vraag daarnaar was en is enorm.
Voetbalclub SC Stadskanaal profiteerde vorstelijk mee van Deribits succes
Het ging de broers dus voor de wind. Voetbalclub SC Stadskanaal profiteerde vorstelijk mee. Maar ze opereerden in een schemergebied. Een duidelijke wettelijke basis voor crypto-activiteiten ontbrak vrijwel overal ter wereld. Het kon zelfs gebeuren dat een land crypto van de een op de andere dag in de ban deed. Cryptovaluta waren nieuw en ongereguleerd, en wie daarin wilde beleggen deed dat volledig op eigen risico. Bovendien hadden criminelen ook door wat voor mogelijkheden het alternatieve financiële systeem bood. De zorgen van autoriteiten groeiden.
In Nederland werd besloten dat crypto-ondernemingen die Nederlandse klanten bedienden een registratie bij De Nederlandsche Bank moesten hebben. Die plicht ging in 2022 in en in de aanloop daar naartoe bleek dat Deribit met geen mogelijkheid aan de voorwaarden voor een registratie zou voldoen. Nederlandse autoriteiten vonden en vinden de diensten van Deribit veel te riskant voor consumenten. Dat geldt vooral voor het speculeren met hefbomen. Daarbij wordt de daadwerkelijke inleg gebruikt om het veelvoud daarvan te lenen en er vervolgens gelijk mee te speculeren. Daarbij kunnen de winsten fors en razendsnel oplopen, maar de verliezen ook. Bij Deribit kan dat tot en met een factor vijftig. Bij sommige concurrenten zijn de hefbomen nóg groter.
Teleurgesteld in Nederland
De broers zagen zich genoodzaakt hun bedrijf te sluiten of te verhuizen. Ze kozen voor het tweede en weken uit naar Panama. In aanloop naar hun verhuizing sprak Marius Jansen in interviews openlijk over hun teleurstelling over de opstelling van Nederlandse autoriteiten. Hij zag het als een gemiste kans voor Nederland om een prominente rol in de financiële wereld van de toekomst te veroveren.
Inmiddels zit een deel van Deribit in Dubai, dat sinds 2022 cryptowetgeving heeft en actief bedrijven uit die sector werft. Vanuit die entiteit worden professionele en institutionele beleggers bediend. Voor consumenten loopt de dienstverlening nog steeds via Panama. Het moederbedrijf zit aan de Amsterdamse Zuidas. Dat geldt ook voor de onderneming waarbinnen de software voor de cryptoflitshandel verder wordt ontwikkeld, Sentillia BV.
Binnen de cryptowereld komt de overname niet onverwacht. Er waren al langer geruchten en de gesprekken met Coinbase waren gemeld bij de autoriteiten in Dubai. Sowieso heeft het aantreden van Trump met zijn cryptovriendelijke regering een overnamegolf aangewakkerd.
Coinbase betaalt ongeveer 2,9 miljard dollar voor Deribit. 700 miljoen daarvan in cash en de rest in 11 miljoen aandelen Coinbase. Luuk Strijers blijft aan als topman van Deribit. Als de overname is goedgekeurd en afgerond doen de broers een stap terug en eindigt hun actieve bemoeienis met het bedrijf. .
