Bed-bad-broodregeling moet ook in Amsterdam voorlopig beschikbaar blijven

Ook in Amsterdam moet de bed-bad-broodregeling die mensen zonder verblijfsvergunning opvangt, voorlopig openblijven. De rechter moet nog uitspraak doen, maar heeft op X dinsdag al laten weten dat „de opvang moet worden voortgezet, omdat er geen toezegging kan worden gedaan dat alle vreemdelingen na 1 januari weer voor opvang in aanmerking komen”.

Asielminister Marjolein Faber (PVV) wil vanaf januari geen geld meer vrijmaken voor de Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen (LVV), zoals de bed-bad-broodregeling formeel heet. Zij vindt dat ongedocumenteerden in de zogenoemde vrijheidsbeperkende locatie (vbl) in Ter Apel terechtkunnen en dat de staat daarmee ook aan haar zorgplicht voldoet.

Procedures in vijf steden

In de vijf steden die een vreemdelingenopvang hebben, liepen de afgelopen dagen (of lopen nog steeds) spoedprocedures waarin ongedocumenteerden eisen dat de opvang open blijft. In Rotterdam en Utrecht werd ook al besloten dat de opvang voorlopig open moet blijven. In Eindhoven komt de minister er goed vanaf: daar gaat de gemeente de opvang voor nu zelf betalen. In Groningen gaat advocaat Pim Fisher, die in alle steden de mensen bijstaat, nog stappen ondernemen.

De rechters in Rotterdam en Utrecht betwistten al dat de vrijheidsbeperkende locatie een alternatief is voor de bed-bad-broodregeling. In de vbl zijn nauwelijks bedden beschikbaar en het is onduidelijk of de ongedocumenteerden waar het hier om gaat wel aan de toegangsvoorwaarden voldoen. Zo is ’terugkeer-opvang’ in principe alleen beschikbaar voor mensen die terug kunnen en willen naar het land van herkomst. Ook wist Faber niet te onderbouwen dat opvang in de vbl goedkoper zou zijn.

Omdat het in alle steden gaat om spoedprocedures – de ongedocumenteerden zouden anders immers volgende week al op straat komen te staan – is de regeling niet definitief gered. De bestuursrechter in Den Haag zal later een oordeel voor de langere termijn moeten vellen.


Lees ook

Met hun lievelingsgerechten vieren ongedocumenteerden kerst – en dat hun opvang open blijft

De tafel is gedekt voor het kerstdiner, waar mensen zonder verblijfvergunning  hun lievelingsgerechten koken.