De BoerBurgerBeweging en Nieuw Sociaal Contract worden onderdeel van de fractie van christendemocraten in het Europees Parlement. Nadat het CDA dinsdag officieel akkoord ging, stemde de fractie van de zogeheten Europese Volkspartij (EVP) in met hun toetreding. Daarmee komen de twee nieuwe Nederlandse partijen nu in de grootste Europese groep in het Europarlement terecht.
BBB kreeg bij de afgelopen Europese verkiezingen twee zetels, NSC één. Door zich aan te sluiten bij een Europese fractie vergroten de partijen hun invloed en maken ze ook aanspraak op meer spreektijd en ondersteuning en betere functies. Naast de twee nieuwe Nederlandse partijen, breidt de EVP ook uit met de nieuwe Hongaarse oppositiepartij Tisza en een Duitse, Sloveense en Deense partij. Daarmee groeit de EVP-fractie naar 190 zetels van het totaal van 720 zetels en is ze met enige afstand de grootste.
Dat laatste is niet onbelangrijk. Het betekent dat de christendemocraten hun invloed verder kunnen vergroten en in het Europarlement nog belangrijker zijn geworden voor het bereiken van meerderheden. Maandag bleek tijdens een topontmoeting van regeringsleiders bovendien dat de EVP met de gunstige verkiezingsuitslag in de hand aanspraak wil maken op een groter aandeel in de verdeling van de Europese topbanen. Of dat gaat lukken moet nog blijken: volgende week hakken regeringsleiders daarover een knoop door.
Kritiek op Green Deal
Als zittend EVP-lid kreeg het CDA de afgelopen weken regie over de toetreding van de twee nieuwe Nederlandse partijen. Vanzelfsprekend was die niet: vooral over toetreding van BBB liet CDA-lijsttrekker Tom Berendsen liet zich de afgelopen tijd in de media kritisch uit. In de Europese campagne zou de partij zich volgens het CDA te kritisch hebben opgesteld over onder meer zittend Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en haar ambitieuze klimaatplan, de Green Deal.
De EVP-fractie groeit naar 190 zetels van het totaal van 720 en is met enige afstand de grootste
Maar na een, volgens een verklaring van het CDA, „stevig gesprek” kan de partij toch akkoord gaan, met zowel NSC als BBB. Het CDA onderstreept daarbij wel dat beide partijen zich hebben gecommitteerd aan het politieke partijprogramma van de EVP, waarin onder meer de steun voor Oekraïne en de klimaatdoelen van Parijs vastgelegd staan.
„Alle leden van de EVP-familie zijn anders, maar je moet wel aan dezelfde kant van het touw trekken als het gaat om veiligheid, de rechtstaat of migratie”, aldus CDA-lijsttrekker Tom Berendsen in een verklaring. „Zowel NSC als BBB hebben aangegeven samen te willen werken in het belang van Nederland.”
Lees ook
Euro-kritische BBB en NSC willen nu bij de grootste fractie in Brussel – en dat lijkt ondanks CDA-kritiek te lukken