
Wil je kinderen? In vrijwel ieders leven speelt die vraag vroeg of laat een rol, al was het maar omdat je omgeving die vraag fanatiek aan je begint te stellen. Over het al dan niet willen, kunnen en mogen krijgen van kinderen, en de vele taboes die er nog altijd (en weer in groeiende mate) rond dat thema bestaan, daarover gaat Battlefield of Dreams, de nieuwe productie van Floor Houwink ten Cate.
Op het podium lopen, terwijl het publiek binnenkomt, tien vrouwen rond; vier actrices, vier musici en twee verloskundigen annex wetenschappers. Ze maken korte praatjes met elkaar, knikken af en toe naar een bekende in de zaal, en verdwijnen weer uit zicht, achteloos, alsof we ze vlak voor een repetitie treffen. Kijk maar hoor, zegt hun lichaamstaal. Wij zijn op ons gemak. We zijn onszelf. We mogen elkaar. Wees welkom.
Nadat ze zich om de beurt hebben voorgesteld en verteld waar op het kinderwensspectrum ze zich begeven, volgt een wisseling van genre: de vier actrices – Suzan Boogaerdt, Princess Isatu Hassan Bangura, Nastaran Razawi Khorasani en Lisa Verbelen – vangen onder begeleiding van de musici (viool, cello, ritmisch geklok van klare, houten percussie, en daaroverheen Bruijs’ door autotune elektronisch vervormde stem) een soort ritueel aan, waarbij een groot, wit scherm rechtop getakeld wordt.
De geïnterviewden komen met hun kwetsbare verhaal uitzonderlijk dichtbij
Weer een genrebreuk: op het scherm verschijnt een documentaire; een serie interviews over gewenste dan wel ongewenste zwangerschap en gewenste dan wel ongewenste kinderloosheid. In hoeverre hebben we zeggenschap over ons eigen baarorgaan, is de vraag die de verhalen, hoe tegengesteld ze soms ook lijken, met elkaar verbindt. Enerzijds, zo tonen de beelden, is er dat lichaam zelf, dat zich lang niet altijd voegt naar onze verlangens, en anderzijds is er een maatschappelijk systeem dat, steviger dan je zou denken en hopen, voorschrijft wat er al dan niet van dat lichaam wordt verwacht. De geïnterviewden, van wie de gezichten een voor een het enorme scherm vullen, laten Houwink ten Cate (en via haar ons) met hun kwetsbare verhaal uitzonderlijk dichtbij komen.
Kijkhouding
Nadeel van de transparante pracht van deze interviews is dat geen enkele theatertaal ertegen opweegt. Gedurende de avond wisselen de intieme documentaire en het metaforische ritueel op de vloer elkaar af, wat een voortdurend bijstellen van je kijkhouding vergt. Op papier vult het elkaar aan, maar in praktijk gaan de interviews de strijd aan met de ritualistische beeldtaal op het podium – en winnen die, alle emmers bloed en plassen water ten spijt.
Het gekrioel van vrouwenlichamen die houvast bij elkaar zoeken op de natte speelvloer, de hardvochtige blikken waarmee de vier actrices het eigenaarschap over hun met bloed besmeurde lichamen opeisen, zelfs het projectiescherm zelf dat, andermaal opgetakeld, plots lijkt te refereren aan een bloedend baarorgaan: ze vallen in het niet bij de brok die we, op het scherm, in de keel van actrice Joy Wielkens zien schieten. Bij Marlies Heuers wonderschone, bijna mythische anekdote over het ‘versteende kind’ in de buikholte van een oude vrouw.
Onze zeggenschap over ons lichaam is beperkt, om heel veel redenen. Dat brengt talloze vormen van leed met zich mee, leed dat vaker niet dan wel wordt gedeeld, omdat het intiem is. Omdat de maatschappelijke normen meedogenloos zijn. Men begrijpt je niet. Helemaal evenwichtig is Battlefield of Dreams (nog) niet. Wel biedt de productie een zeer welkome opening om, zonder vooringenomenheid, met elkaar over dit nogal fundamentele onderwerp in gesprek te gaan.
