Barbara Walters ging door het plafond


Necrologie

Barbara Walters Sadat, Poetin, Lewinsky: de Amerikaanse tv-journalist Walters wilde alles weten, van moord tot affaires.

Barbara Walters in 2008.
Barbara Walters in 2008.

Foto Evan Agostini/ AP

„Ze doorbrak het glazen plafond en werd het gezicht van een wereld die gedomineerd werd door mannen.” Met deze woorden kondigde de nieuwszender ABC News het overlijden aan van de Amerikaanse tv-journalist en kijkcijfercanon Barbara Walters. Ze overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd overleed. Bij ABC News werkte ze het grootste gedeelte van haar werkzame leven.

Walters begon daar in 1976 en werd de eerste vrouwelijk presentator van een avondnieuwsprogramma dat landelijk werd uitgezonden. Drie jaar later presenteerde ze 20/20, een onderzoeksjournalistiek programma. In 1999 keken zo’n 74 miljoen kijkers naar Walters tijdens haar interview met Monica Lewinsky over de affaire met toenmalig president Bill Clinton. Walters vroeg Lewinsky wat ze haar toekomstige kinderen zou vertellen over de affaire, waarop Lewinsky antwoordde: „Mama heeft een grote fout gemaakt.” Walters: „En dat is het understatement van het jaar.”

In 1997 lanceerde ze The View, waarin een vast panel van vrouwen de actualiteit besprak. Ze presenteerde het programma tot 2014.

Tijdens haar carrière interviewde Walters onder meer Fidel Castro, de Egyptische president Sadat en de Russische president Vladimir Poetin. Aan laatstgenoemde vroeg ze of hij ooit iemand opdracht had gegeven voor moord. Vanaf de jaren 70 interviewde ze elke Amerikaanse president en first lady, waarbij ze persoonlijke vragen zelden schuwde. In haar ruim vijftig jaar durende loopbaan won ze 12 Emmy-awards. (NRC)