Baja California is gewend aan moorden. Maar als het om toeristen gaat, kijkt de wereld mee

Het moest een surftrip worden zoals zovelen hem maken. Vanaf de Amerikaanse westkust, in dit geval San Diego, afdalen richting het Mexicaanse Baja California, waar de golven van de Grote Oceaan stukslaan op hagelwitte stranden. De Australische broers Callum (33) en Jake (30) Robinson en hun Amerikaanse vriend Jack Carter Rhoad (30) kwamen tot het stadje Ensenada. Daar stopten de updates op Instagram. De geboekte Airbnb werd nooit bereikt. De wanhopige families van de surfers sloegen al snel alarm.

De Mexicaanse autoriteiten leken de zoektocht pas serieus te nemen toen internationale media over de vermissing schreven. Eerst werd hun kamp gevonden, met verbrande tenten en bloedvlekken in het zand. Enkele dagen later vond men de lichamen van de toeristen, op de bodem van een put, ieder met een schotwond in het hoofd. María Elena Andrade Ramírez, de hoofdaanklager van Baja California, houdt het op een roofmoord: de inmiddels aangehouden hoofdverdachte zou het op de wielen van de auto van de surfers hebben gemunt.

„Het laatste wat we moeten denken, is dat het onfortuinlijke lot van deze surfers betekent dat Baja California niet veilig is voor toeristen”, zegt Andrade Ramírez telefonisch. „Ik heb gesproken met de familie van de slachtoffers, zij benadrukken altijd goede ervaringen met Mexico gehad te hebben.” Ze benadrukt dat het drietal geen doelwit was omdat ze westerse toeristen waren, maar omdat hun aanvaller het op hun eigendommen had gemunt. „Uit forensisch onderzoek blijkt dat ze zich verdedigd hebben tegen de overval, en dat is ze helaas fataal geworden.”

Toerisme en misdaad naast elkaar

Baja California is een van de populairste staten in Mexico, onder zowel binnen- en buitenlandse toeristen. In 2023 bezochten 28 miljoen mensen de staat. Het idyllische stadje Los Cabos, de levendige havenstad Ensenada, de feesten in Tijuana: het is niet moeilijk om te bedenken waarom toeristen uit de hele wereld dit deel van Mexico bezoeken.

Baja California is een van de populairste staten onder toeristen, maar kende in 2021 het hoogste aantal moorden in heel Mexico

Dan de andere kant van Baja California: in 2023 kende de staat het hoogste aantal moorden in Mexico. Ruim 2.100 mensen werden er omgebracht, blijkt uit regeringscijfers. Mensenrechtenorganisaties verwachten dat het daadwerkelijke aantal nog hoger ligt.

Dat idyllische Los Cabos? Rond de stad vechten meerdere kartels om de macht, om de lucratieve drugs- en migratieroutes te beheren. Ensenada? De haven wordt gebruikt voor de smokkel van grote hoeveelheden synthetische drugs en cocaïne. Tijuana? Als grensstad is dit een van de epicentra van mensensmokkel richting de Verenigde Staten. Toerisme en misdaad bestaan hier naast elkaar, maar komen normaal gesproken amper in elkaars vaarwater.

Dan zijn er nog de vermissingen en het gebrek aan gerechtigheid: slechts 20 procent van de moorden in Baja California (zo’n 3,8 miljoen inwoners) wordt opgelost. Naar ruim 17.000 vermisten in de staat wordt nog gezocht. Ook hier geldt weer dat het daadwerkelijke aantal vermisten waarschijnlijk een stuk hoger ligt. En de zoekoperaties lijken ondanks grote beloftes van de autoriteiten ook tegen te vallen: in de put naast de lichamen van de drie surfers werd een vierde lichaam gevonden, dat tot op heden nog niet is geïdentificeerd.

Snel gevonden

In Mexicaanse media werd dan ook met scheve gezichten benadrukt dat de lichamen van de drie surfers binnen enkele dagen werden gevonden en dat de mogelijke daders binnen een week gepakt werden, terwijl duizenden Mexicanen al jaren wachten op gerechtigheid of op zijn minst duidelijkheid.

De Amerikaanse nieuwswebsite The Daily Beast schreef zelfs dat een lid van een drugskartel de autoriteiten tipte wie de dader van de moord op de surfers was, om te zorgen dat de grote politiemacht en de media-aandacht weer zouden wegebben. Aanklager Andrade Ramírez ontkent die claim met klem, maar zegt te begrijpen dat families van Mexicaanse vermisten boos zijn dat deze zaak zo groots werd opgepakt, terwijl zij jaren naar hun geliefden zoeken.


Lees ook
Tulum werd overgenomen door westers partypubliek – nu woedt ook daar de Mexicaanse drugsoorlog

Toeristen in Tulum op de fiets naar het strand, terwijl het leger patrouilleert. Foto AFP

Volgens de Mexicaanse toerisme-expert Ian Poot Franco, verbonden aan de Universidad Intercontinental in Mexico-Stad, is de snelheid waarmee de zaak werd opgepakt goed te verklaren. „Internationale media schreven erover, de regeringen van de VS en Australië bemoeiden zich ermee, er stond veel druk op”, zegt hij. „Voor de staat, die zo afhankelijk is van toerisme, is dit nieuws verschrikkelijk. Hoe tragisch ook, het wordt enorm uitvergroot. Op miljoenen toeristen is drie doden statistisch gezien niet veel.”

Surfers en expats in onder meer Ensenada, de havenstad waar de lichamen van de drie toeristen werden gevonden, zeggen dat de streek een stuk onveiliger is geworden. Honderden toeristen demonstreerden in de nasleep van de roofmoord, om aandacht te vragen voor die verslechterde situatie. Poot Franco begrijpt ze. „Onder de huidige regering is de veiligheidssituatie volledig uit de hand gelopen. De president riep bij zijn aantreden dat hij ging zorgen voor ‘omhelzingen in plaats van kogels’, maar de misdaadcijfers rijzen de pan uit.” De huidige president van Mexico, Andrés Manuel López Obrador, is sinds 2018 aan de macht.

Toch vindt Poot Franco niet dat je als toerist niet meer veilig bent in Mexico. „Zoals in zoveel landen, gaan misdaad en toerisme langs elkaar heen. Als er dan iets gebeurt, is het gelijk groot nieuws.” Poot Franco verheft zijn stem. „Kijk naar Parijs. Gingen we daar na de aanslagen in de Bataclan niet meer heen? Mijden we de VS, waar continu massale schietpartijen plaatsvinden? Helaas leven we in een wereld waar nare dingen gebeuren. Maar het feit dat toeristen nu slachtoffer worden van een misdaad, zou op de toerisme-industrie geen impact moeten hebben.”