‘Bach is een Molukker! Het is maar dat u het weet’

Daar zit je dan als journalist. Op de agenda een interview met wie ook alweer? Oh ja, een altviolist die bijklust als piccolo en je eerst voortdurend ontglipt. En waar ben je eigenlijk? Je hebt ingecheckt bij de Tulip Inn in Overveen, maar je ontwaakt – geruis in je oren – in de Bach Suite van het Waterval Hotel in het Duitse Zwarte Woud. Nou ja, dat wil het driekoppig personeel je in elk geval doen geloven. En dan spoken er ook nog andere beelden door je hoofd. En – druk je iedereen op het hart: „Ik heb een deadline!”

‘Je’, dat is Noraly Beyer, die op het podium staat als min of meer zichzelf in de absurdistische voorstelling Hoezo Bach?!. Voormalig Journaal-presentator Beyer heeft het even niet meer. Ze probeert haar hoofd boven water te houden, door de gebeurtenissen om haar heen samen te vatten in nieuwsbulletins. „En dan het weer. Windkracht is vandaag niet van toepassing.”

Verwarrende tijden

Tussendoor wil ze van altviolist en piccolo Esther Apituley weten wat Johann Sebastian Bach er in hemelsnaam toe doet in deze verwarrende tijden. „Je bent toch Moluks? Wat moet je met hem?”, vraagt Beyer. „Bach is de oorsprong en de bestemming”, werpt Apituley tegen. „Hij is stem van het verleden en echo van de toekomst, tegelijkertijd tijdloos en altijd nieuw. Bach is een Molukker!” Beyer opent er haar volgende bulletin mee: „Op de Molukken wordt gefeest. Eindelijk gerechtigheid. In Bachs geboortestad Eisenach zijn rellen uitgebroken.”

Hoe wapent de mens zich tegen de huidige grillen op het politieke wereldtoneel? Het antwoord van politici is meer geld uitgeven aan defensie. Maar je kunt je – wat de voorstelling Hoezo Bach?! doet – evengoed harnassen met een vleugje absurdisme en heil zoeken bij de oude toondichter uit Leipzig. Zijn werk heeft door de eeuwen heen niets ingeboet aan schoonheid en betekenis. Dat bewijzen onder meer de vernuftige bewerkingen van Apituley voor haar altviool, voor de elektrische gitaar van Marnix Dorrestein en de basgitaar van Xander Vrienten: de twee andere fris acterende en musicerende hoofdpersonages in Hoezo Bach?!.

Aria

Een aria uit de Matthäus-Passion in de vorm van een Nederlands levenslied hier, een gitaarriff daar. Of de Prelude en Fughetta a capella voor drie zangers in Swingle Singers stijl op ba-ba-ba-ba-ba en ten slotte natuurlijk Ba-ch. Punt.

De fascinatie van Apituley voor de Duitse componist begon met een muzikale rol in de voorstelling Frau Bach van actrice Yvonne van den Hurk twee decennia geleden. Tien jaar daarna was er Bach en Bleekwater, de ontmoeting tussen de altviolist en een schoonmaakster. En nu dan Hoezo Bach?!. In het hart van deze drie voorstellingen staat telkens haar „Bijbel”: de Chaconne, een monument van menszijn. Apituley laat met haar eigenzinnige speelsheid en humor andermaal horen en zien dat Bach bij een gezond levenspatroon hoort.