‘Bach gaat om het horen van de hartslag vlak naast je’, zegt countertenor Reginald Mobley

Zangers van de Nederlandse Bachvereniging repeteren deze dinsdagmiddag in het Akoesticum Ede de koordelen uit de cantate Lobet Gott in seinen Reichen van Johann Sebastian Bach. Onder de titel ‘De fundamenten van de Hohe Messe’ trekken ze hiermee tot eind februari langs Nederlandse zalen. Dirigent Richard Egarr strooit bevlogen met metaforen, onder meer uit Monty Python-films en de televisieserie Buffy the Vampire Slayer.

In het koor zingen ook de vier solisten mee. Van hen valt de Afro-Amerikaanse countertenor Reginald Mobley (47) het meest op. Op zijn zwarte T-shirt staat in witte letters: „Queer but not into bright colors.” Drie maanden geleden werd hij in Nederland onderscheiden met een Edison Klassiek voor zijn album Because. Hij duikt daarop in de zwarte muziekgeschiedenis: van anonieme spirituals en folksongs uit de slaventijd, via liederen van vergeten klassieke componisten, tot Marvin Gaye’s blues-hit ‘I Heard It Through the Grapevine’.

„Aanvankelijk was het de bedoeling muziek van zwarte componisten uit de klassieke muziekgeschiedenis op te delven”, zegt Mobley. „Toen het platenlabel voorstelde om met de Franse jazzpianist Baptiste Trotignon te werken, namen we een andere afslag. Amerikaanse spirituals leken ons als vertrekpunt logischer. Die sluiten niet alleen aan bij mijn persoonlijke achtergrond, maar vormen bovendien de geboortegrond van de jazz, de wereld waarin Baptiste zich beweegt. We wilden deze folksongs vertolken zoals klassieke liederen of jazzstandards en ze op die manier tot kunst verheffen.”

De titel van het album ontleenden de twee musici aan het lied ‘Because’ van de Afro-Amerikaanse componist Florence Price. „Toen we het erover hadden, kon ik het waarom van het album nog niet goed verwoorden. Iemand suggereerde de titel ‘Because’. In de geest van kinderen die op de vraag ‘waarom?’ simpelweg antwoorden: ‘Daarom!’ Ik besef achteraf dat de eerste strofe ervan ook treffend beschrijft hoe ik mijn muzikale talent beleef.”

Because I had loved so deeply,

Because I had loved so long,

God in His great compassion

Gave me the gift of song’

Bach als leidsman

Deze week keert Mobley terug bij de componist met wie het voor hem allemaal begon: Johann Sebastian Bach. Op zijn elfde moest hij op school kiezen tussen een computercursus, sport of muziek. „Ik had een crush op een jongen uit mijn klas. En hij ging bij de band, dus ik ook. Daar drukten ze me een trompet in handen en speelden we allerlei genres. Onder die stukken bevond zich een slechte bewerking van een prelude en fuga van Bach. Maar ik werd meteen gegrepen door de muziek zelf.”

Thuis moest hij zijn Bach-liefde heimelijk belijden. Mobley groeide op in het diepe zuiden van de Verenigde Staten, in Florida, bij zijn grootouders, die nog gruwelijke herinneringen bewaarden aan de rassenscheiding en het racisme.

„Klassieke muziek was een symbool van de witte cultuur die hen onderdrukte. Mijn oma haatte het. Dus ik moest mijn Bach-cd’s naar binnen smokkelen. Op mijn kamer zag ze altijd goedkeurend de albums van zwarte jazzlegenden, niet wetend dat er in dat doosje Brandenburgse Concerten en de Matthäus-Passion verstopt zaten.”

Mobley verdiende een studiebeurs voor beeldende kunst, maar een chronische polsblessure sloot die weg af. Waarna hij de kans kreeg zich in muziek te bekwamen.

Middelmatige tenor

„Rond mijn twintigste was ik een middelmatige tenor. Toen mijn leraar me op een dag de hoge partij in een barbershopkwartet hoorde zingen, besefte hij dat ik een countertenor was. Voordien voelde ik altijd een blokkade in mijn keel. Vergelijk het met het kleuren met een viltstift waar de dop nog op zit. En toen zei iemand: ‘Haal die dop er eens af.’ En zie: ik kon eindelijk vrij ademen.”

Sinds zijn elfde is Bach op Mobley’s muzikale zoektocht altijd een reisgenoot geweest. „Ik bewonder hoe hij in een paar noten de volheid en breekbaarheid van het menselijk bestaan kan schetsen. Zelfs van het mijne: een kind uit het arme zwarte zuiden. Bach weeft een draad tussen zijn tijd en de onze. Daarom wil ik zijn muziek uitvoeren alsof de inkt nog nat is. Mijn gedachten gaan in de huidige politieke omstandigheden vaak uit naar de cantate Brich dem Hungrigen dein Brot, waarin Bach ons eraan herinnert de hongerigen te voeden, de naakten te kleden en de daklozen een onderkomen te bieden. Hij begreep dat omzien naar de naaste het beste in ons naar boven haalt. Er is niets mis met medeleven. Muziek gaat om het horen van de hartslag van de mens vlak naast je, in de straat, op de wereld.”

In de serie Het mooiste van Bach zingt Mobley bij de Nederlandse Bachvereniging drie cantates waaruit Bach putte voor zijn Hohe Messe. Te zien 23 t/m 28 februari in Oss, Utrecht, Amsterdam, Naarden en Den Haag. Info: bachvereniging.nl

Reginald Mobley en pianist Baptiste Trotignon in een van de spirituals op hun album Because.

Reginald Mobley zingt Bach.

Mobley zing Purcell.