Avonturenserie ‘Washington Black’ vliegt alle kanten op

In verhalen over de slavernij is de ontsnapping doorgaans het hoogtepunt, maar niemand vluchtte ooit van de plantage in een luchtballon. Washington Black krijgt het wel voor elkaar. Vermoedelijk is hij ook de eerste slaafgemaakte die zijn vluchtroute doortrekt tot op de Noordpool.

In de avonturenserie Washington Black kan het allemaal. Op een plantage in Barbados in 1830 wordt de zwarte jongen Wash onder de hoede genomen van de broer van de eigenaar, een gentleman-uitvinder die hem opleidt en helpt vluchten. Na tussenstops op een piratenschip en op de Noordpool vestigt hij zich op het Canadese Nova Scotia, tot de slavenjagers hem weer opsporen. Via Londen en Amsterdam eindigt hij in Marokko. En het aardige is: in al die verre oorden wordt hij steeds weer herenigd met oude bekenden.

De serie doet denken aan 19de-eeuwse avonturenromans, vooral die van Jules Verne – behalve dat de personages dit keer grotendeels zwart zijn. De serie bevat ook een flinke scheut Verne-achtige science fiction met prachtige uitvindingen als de zeppelin-achtige luchtballon, een stoomtractor, een onderwaterhelm, een aquarium. Ook de weelderige jurken en pakken zijn om te smullen.

Tegelijk is Washington Black een Bildungsroman, zoals slave narratives dat ook vaak zijn: dankzij inventiviteit en educatie bevrijdt de geknechte mens zich uit de ketenen en groeit uit tot een gerespecteerd burger. Canadese schrijver Esi Edugyan, die de oorspronkelijke roman schreef, en Amerikaanse serieleider Selwyn Seyfu Hinds wilden nu eens niet de zwarte man als slachtoffer neerzetten maar vooral diens groei tot uitzonderlijk mens laten zien. Het geweld tegen zwarte mensen uit de roman is in de serie vrijwel afwezig.

Iola Evans en Rupert Graves. Beeld Chris Reardon/Disney/AP

De serie heeft de liefdeslijn uit de roman beter aangekleed, waardoor Tanna, de geliefde van Wash, meer te doen krijgt. Tanna, is aan een andere, rijkere man uitgehuwelijkt. Een weigering zou haar familie ruïneren. Als interessante variatie speelt ras hierin een rol: Tanna’s moeder was zwart, maar dankzij haar lichte huid en Engelse vader kan de dochter in de witte wereld verkeren. Kiest Tanna voor de witte veiligheid of voor haar zwarte roots en de liefde, met alle gevaren van dien?

De twee stijlen – avonturenroman en Bildungsroman – zitten elkaar wel danig in de weg. De avonturen zijn luchtig en vluchtig – we zijn bijvoorbeeld nog lang niet uitgekeken op het kleurrijk aangeklede piratenschip als we alweer in een schuilkelder in Virginia zitten. De serieuze delen, over de gevluchte slaafgemaakte die zich ontwikkelt tot gevierd uitvinder, zijn juist traag en zwaar. Zo wordt de serie nooit echt meeslepend en bereikt ook geen emotionele diepte. Althans, niet in de eerste vier afleveringen die beschikbaar waren voor recensenten. Het ziet er wel prachtig uit.