Autoriteit Persoonsgegevens: Uber krijgt boete van 10 miljoen euro voor overtreden privacyregels

Uber krijgt een boete van 10 miljoen euro voor het overtreden van privacyregels. Dat meldt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) woensdag. Volgens de AP is Uber onzorgvuldig omgegaan met de bescherming van persoonsgegevens van chauffeurs. Ook maakte Uber het chauffeurs onnodig ingewikkeld om hun eigen gegevens in te zien. „Chauffeurs hebben er recht op te weten hoe Uber met hun persoonsgegevens omgaat”, zegt de voorzitter van AP Aleid Wolfsen.

Uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens bleek dat Uber niet goed genoeg aangaf hoe lang de gegevens van chauffeurs worden bewaard. Ook waren de specifieke beschermingsmaatregelen die Uber treft onduidelijk. Het gaat hier om gegevens die mogelijk kunnen worden doorgegeven naar landen buiten de Europese Economische Ruimte. Volgens Wolfsen laat dit zien dat Uber een „hoge drempel plaatste wanneer chauffeurs hun recht op privacy wilden uitoefenen en dat mag niet”. Zo was het voor de chauffeurs een doolhof om in de taxi-app Uber hun eigen gegevens te vinden, op te vragen of in te dienen.


Lees ook
‘Ik ben gebruikt en misbruikt door Uber’

‘Ik ben gebruikt en misbruikt door Uber’

Tijdens de periode waarnaar AP onderzoek heeft gedaan waren er 120.000 chauffeurs voor het bedrijf werkzaam in Europa. In Frankrijk stroomden de eerste klachten binnen van zo’n 170 Uber-chauffeurs. De klachten werden doorgestuurd naar de AP, omdat het Europese hoofdkantoor van Uber zich in Amsterdam bevindt. Het bedrijf heeft bezwaar aangetekend tegen de boete van 10 miljoen euro. Inmiddels zijn er maatregelen genomen door Uber om de privacyvoorwaarden te verbeteren, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens.