‘Autoritaire’ gastregisseur Nationale Opera zat ongevraagd aan bil van danseres

De Oekraïense gastregisseur Andriy Zholdak pakte ongevraagd de bil vast van een danseres tijdens een repetitie van de operavoorstelling Fidelio. Dat schrijft Het Parool zaterdag in een reconstructie. De Nationale Opera keurt het gedrag van de regisseur af en zal hem niet meer inhuren.

Volgens Het Parool gedroeg Zholdak zich tijdens de repetities ,,autoritair” en ,,uiterst onvoorspelbaar.” Fidelio, de enige opera van Beethoven, heeft al een script, maar de regisseur zou bedenksels hebben toegevoegd die ,,vaak een seksueel karakter” hadden.

Oraal bevredigen

Bij een scène over een wiskundeles zou Zholdak een danseres hebben opgedragen om te doen alsof ze haar tegenspeler oraal bevredigde. Vervolgens zou de regisseur de tegenspeler aangemoedigd hebben om de bil van de danseres vast te pakken en deed hij het eerst zelf voor. Na afloop van de scene barstte de danseres in huilen uit, schrijft de krant.

Na een klacht van de danseres, een brandbrief van een figurant en een gesprek met figuranten en het productieteam, greep operadirecteur Sophie de Lint in. De repetities werden afgemaakt, maar Zholdak moest via een videoverbinding toekijken. Ook was er constant een directielid aanwezig bij de repetities. Toen de regisseur later toch weer werd uitgenodigd bij de repetities, besloot de danseres om niet meer mee te werken aan de productie, aldus Het Parool.

Aangifte

De danseres deed aangifte van aanranding, maar het Openbaar Ministerie (OM) ging niet over tot vervolging, omdat het voorval volgens vier getuigen niet in een seksuele context plaatsvond. Desondanks noemt de officier van justitie het gedrag wél grensoverschrijdend.

Omdat het OM niet tot vervolging wil overgaan, bereidt de danseres een artikel 12-procedure voor bij het gerechtshof. De danseres is teleurgesteld in het handelen van de directie van De Nationale Opera, schrijft Het Parool.

De culturele instelling heeft op de eigen website uitgebreid gereageerd op het artikel, omdat de organisatie vindt dat de krant ,,belangrijke aspecten onvoldoende belicht.” De Nationale Opera vindt dat het adequaat heeft ingegrepen en wist naar eigen zeggen niet af van het dubieuze verleden van Zholdak. De regisseur zelf wilde volgens Het Parool niet op de gebeurtenissen bij Fidelio ingaan.


Lees ook

Opnieuw grensoverschrijdend gedrag in de podiumkunsten: wat is er aan de hand?

Het gebouw van ITA aan het Leidseplein in Amsterdam.