Australië organiseert referendum over parlementaire vertegenwoordiging Aboriginals

Volksraadpleging Australiërs mogen stemmen over een speciale adviescommissie in het parlement die advies geeft over beleid dat van invloed is op de levens van inheemse volkeren.
De komende weken zal in het teken staan van de campagne voor het Australische referendum.
De komende weken zal in het teken staan van de campagne voor het Australische referendum. Foto William West/AFP

Australië organiseert op 14 oktober een referendum over de vraag of de inheemse bevolking van het land een stem in het parlement moet krijgen. Dat heeft de premier Anthony Albanese in de nacht van dinsdag op woensdag bekendgemaakt, zo melden verschillende Australische media. Indien de bevolking voor stemt, wordt een speciale commissie ingesteld. Die zal parlementsleden adviseren over politieke besluiten die van invloed zijn op de levens van de oorspronkelijke inwoners van het land. De exacte invulling van de commissie wordt pas na het referendum duidelijk.

Lees ook: Premier Australië wil referendum over verzoening met Aboriginals

Aboriginals zelf kunnen kiezen door wie ze in zo’n commissie vertegenwoordigd worden, zo is het idee. Om inheemse volkeren een parlementaire rol te geven, is een wijziging van de Australische grondwet vereist. Australiërs stemmen tijdens het referendum eveneens ook voor de erkenning van Aboriginals als oorspronkelijke bewoners van het land. Voor die grondwetswijziging moet een meerderheid van de bevolking en staten voor stemmen. Een constitutionele verankering van de politieke stem van inheemse volkeren betekent dat volgende regeringen die rechten niet zomaar weer via een wetswijziging kunnen terugdraaien.

Labor-premier Albanese heeft de bevolking opgeroepen voor te stemmen in het eerste Australische referendum in meer dan twintig jaar. Hij stelde een „meer verenigd Australië, met meer kansen voor iedereen” in het vooruitzicht. Op 14 oktober krijgt „iedere Australiër een unieke kans om ons land samen te brengen en op een goede manier te veranderen”, aldus Albanese. De aankondiging van de volksraadpleging is de voorlopige uitkomst van een verhit debat. De conservatieve oppositie is tegen en zullen de komende weken campagne voeren voor een ‘nee’-stem.

Lees ook: Twist over erkenning van de oorspronkelijke bewoners

Koloniale onderdrukking

Verzoening met de inheemse bevolking was eerder een speerpunt in de campagne van Albanese om het premierschap. Erkenning van de Aboriginals als oorspronkelijke bewoners moet een eerste aanzet daartoe zijn. Het volk leeft volgens schattingen al 65.000 jaar in Australië. Daarmee zouden ze de oudste nog levende cultuur ter wereld zijn, maar in de grondwet blijft de gemeenschap vooralsnog onbenoemd. Hoewel veel details over de gevolgen een eventuele komst van een adviescommissie nog niet zijn uitgewerkt, zou die volgens voorstanders een historische verandering in gang zetten voor de positie van Aboriginals.

Toen de Britten in 1788 Australië koloniseerden, beschouwden ze dit als ‘land van niemand’ – er werd geen verdrag gesloten met de oorspronkelijke bevolking. Na de kolonisatie werd de inheemse groep systematisch onderdrukt, uitgeroeid of vergiftigd. Ook onder Australische regeringen werden Aboriginals jarenlang achtergesteld en gediscrimineerd en kregen ze niet het recht hun eigen kinderen op te voeden: tussen 1910 en 1970 werden honderdduizenden kinderen bij hun Aboriginal-ouders weggehaald. In 2008 kwamen er excuses van de toenmalige regering voor dat beleid.

Er leven zo’n half miljoen Aboriginals in Australië. Voorstellen voor meer politieke inspraak voor de inheemse bevolking zijn al jaren onderwerp van debat. Conservatieve parlementariërs, die eerder tegen het referendum waren, vinden dat de gemeenschap voldoende vertegenwoordigd wordt in het huidige parlement. Hoewel een meerderheid van de Aboriginals voor het referendum lijkt, klinken er ook kritische geluiden. Zo zijn critici van mening dat het voorstel niet ver genoeg gaat en dat de adviescommissie onvoldoende macht krijgt. In plaats daarvan pleiten ze voor een verdrag met de inheemse bevolking.