Assange bekent schuld in rechtbank op Amerikaanse eiland Saipan

Voor een rechtbank op het Amerikaanse eiland Saipan in de Stille Oceaan heeft WikiLeaks-oprichter Julian Assange woensdagochtend lokale tijd schuld bekend aan één geval van spionage.

Hij zal worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 62 maanden voor het samenzweren om geheime defensie-informatie te verkrijgen en te publiceren, maar die hoeft hij niet uit te zitten. De lengte van de straf komt overeen met de tijd die hij al heeft vastgezeten in een Britse cel.

Met zijn schuldbekentenis bekrachtigt de 52-jarige Assange de deal die hij met de Verenigde Staten heeft gesloten over zijn vrijlating. In 2010 publiceerde zijn klokkenluidersorganisatie WikiLeaks honderdduizenden geheime documenten waaruit bleek dat de VS oorlogsmisdaden hadden gepleegd in Afghanistan en Irak. Daar werd hij later voor aangeklaagd onder de regering van Donald Trump.

Glimlachend door de veiligheidscontrole

Assange kwam volgens persbureau Reuters in een witte SUV aan bij de rechtbank op Saipan, waar zich tientallen journalisten van nieuwsmedia van over de hele wereld hadden verzameld. Hij droeg een zwart pak en ging glimlachend door de veiligheidscontrole heen met zijn team en met Kevin Rudd, de Australische ambassadeur in de VS.


Lees ook

In thuisland Australië genoot Julian Assange altijd brede steun

Julian Assange op het vliegveld van Bangkok, Thailand. Daar vertrok hij dinsdagavond (lokale tijd) naar de eilandengroep  Noordelijke Marianen in de Stille Oceaan, een territorium van de VS.

Assange zat van 2012 tot 2019 vast in de ambassade van Ecuador in Londen om uitlevering aan Zweden te voorkomen, vanwege een aanklacht voor seksueel geweld die later werd ingetrokken. Hij vreesde ook via Zweden aan de VS te worden uitgeleverd. Sinds 2019 werd hij vastgehouden in een zwaarbewaakte gevangenis in Londen.

In de nacht van maandag op dinsdag werd bekend dat Assange een deal had gesloten met aanklagers in de Verenigde Staten. President Joe Biden had daar eerder dit jaar al op gehint.

Later deze woensdag zal Assange doorvliegen naar zijn thuisland Australië. Hij zal volgens WikiLeaks aankomen op de luchthaven van de hoofdstad Canberra.