N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Kwartaalcijfers Chinese bedrijven zullen nog zoveel mogelijk apparaten binnen willen halen voordat de exportbeperkingen ingaan vanaf september.
Chipmachinefabrikant ASML verwacht dat de omzet dit jaar 30 procent hoger ligt dan vorig jaar. De verwachte omzetgroei overstijgt daarmee de eerder gedeelde voorspelling van 25 procent. Dat heeft het bedrijf uit Veldhoven woensdag bekendgemaakt bij de publicatie van de kwartaalcijfers. Wel ziet topman Peter Wennink „voorzichtige” klanten, die vanwege macro-economische onzekerheden als de toegenomen inflatie en rentebesluiten verwachten dat de chipsector langer dan verwacht nodig heeft om uit zijn dip te komen. De vraag naar chipmachines herstelt dan ook langzaam.
De omzet van het bedrijf uit Veldhoven bedroeg tussen april en juni 6,9 miljard euro, bijna 0,2 miljard euro meer dan in het eerste kwartaal. Dat ligt hoger dan verwacht en komt voornamelijk door de toegenomen verkoop van relatief oudere ultravioletapparatuur (DUV), waarmee minder geavanceerde chips kunnen worden gemaakt dan met de modernere extreme ultravioletsystemen (EUV). De winstmarge steeg met 0,7 procentpunt naar 51,3 procent.
Van de EUV-apparaten verkocht ASML in het afgelopen kwartaal juist minder. Dat heeft te maken met verschuivingen van het tijdstip waarop klanten de machines willen hebben, zegt Wennink in een video-interview op de site van ASML. „Een aantal fabrieken van onze klanten is nog niet helemaal klaar. Dan moeten ze de machines wat later hebben.”
Wegvallen Chinese markt
De latere oplevering van fabrieken elders in de wereld leidt ertoe dat het aandeel van China in de totale omzet van ASML het afgelopen kwartaal flink steeg: van 10 procent vorig jaar naar 24 procent nu. Door het uitstel kwamen Chinese afnemers hoger op de wachtlijst voor bestellingen te staan. „Hun fabrieken zijn klaar. Zij kunnen de machines gebruiken. Dus wanneer ze beschikbaar zijn, zullen zij ze nemen”, zegt Wennink.
Daarbij speelt ook een rol dat Chinese bedrijven straks te maken krijgen met exportrestricties van de Nederlandse overheid, die dit voorjaar werden aangekondigd. ASML mocht al geen EUV-machines meer uitvoeren naar China, vanaf september wordt dat uitgebreid met een deel van de oudere DUV-apparatuur. Nederland legt de export van de chipmachines aan banden, omdat de systemen ook gebruikt kunnen worden om moderne militaire elektronica te ontwikkelen. Chinese bedrijven zullen dus nog zoveel mogelijk DUV-apparaten binnen willen halen voordat de exportrestricties ingaan.
ASML verwacht niet dat het deels wegvallen van de Chinese markt op de korte termijn zal leiden tot een lagere omzet. Voor het derde kwartaal mikt de chipfabrikant opnieuw op een omzet van tussen de 6,5 en 7 miljard euro, ondanks de economische dip van de chipindustrie. Het afgelopen kwartaal bestelden klanten voor 4,5 miljard euro aan nieuwe machines, weliswaar 0,8 miljard euro hoger dan in het eerste kwartaal, maar vorig jaar kreeg ASML in dezelfde periode nog voor 8 miljard euro aan bestellingen binnen. Dit bedrag komt grotendeels pas bij de omzet in het kwartaal dat de machines worden geleverd. Het Veldhovense bedrijf kan vooral even vooruit door de lange lijst met reeds geplaatste bestellingen tegen een waarde van 38 miljard euro.
Extra personeel
Nog altijd zoekt ASML naar extra personeel, al stelde de chipfabrikant vorige week dit jaar minder hard in omvang te zullen groeien dan de zo’n tienduizend extra werknemers van vorig jaar. Dinsdag kwam naar buiten dat ASML ongeveer honderd medewerkers van Philips overneemt. Het gaat om technici van de Philips Engingeering Solutions-afdeling, die zich al voor ASML bezighielden met de kleinste meet- en regelonderdelen van de chipmachines – zogeheten ‘mechatronica’. Philips laat de groep gaan als onderdeel van een grootschalige saneringoperatie in de R&D-tak (Research & Development), een noodzakelijke bezuiniging van het Eindhovense bedrijf tegen de achtergrond van de slepende affaire met apneu-apparaten.
Op de Amsterdamse beurs noteerde ASML na de bekendmaking van de kwartaalcijfers in eerste instantie een lichte plus, maar zakte het later op de dag weg. Dat gebeurde tijdens de presentatie van topmannen Wennink en Roger Dassen aan investeerders en beursanalisten, waarin het duo nog geen uitspraken deed over de te verwachten omzet voor 2024. Bij het sluiten van de beurs stond het aandeel op zo’n 2,1 procent verlies.