ASML stelt omzetverwachting van dit jaar bij naar boven, nog wel veel onzekerheden

Chipsector ASML heeft van april tot en met juni een omzet van 4,5 miljard euro gedraaid, een stijging van een vijfde vergeleken met vorig kwartaal. Het ligt nog wel lager dan in het tweede kwartaal van vorig jaar.
In de cleanrooms van chipmachinefabrikant ASML worden machines in elkaar gezet, getest en gereed gemaakt voor transport.
In de cleanrooms van chipmachinefabrikant ASML worden machines in elkaar gezet, getest en gereed gemaakt voor transport. Foto Ton Toemen/Hollandse Hoogte

Chipfabrikant ASML verwacht dat de omzet dit jaar 30 procent hoger ligt dan vorig jaar. Dat heeft het bedrijf uit Veldhoven bekendgemaakt in woensdag gepubliceerde kwartaalcijfers. De verwachte omzetgroei overstijgt daarmee aanzienlijk de eerder gedeelde voorspelling van 25 procent. ASML heeft van april tot en met juni een omzet van 4,5 miljard euro gedraaid, een stijging van een vijfde vergeleken met vorig kwartaal. Ook daarmee overtrof het bedrijf de eerder gestelde verwachtingen.

Hoewel de omzet van ASML, het meest waardevolle technologiebedrijf van Europa, ten opzichte van vorig kwartaal is gestegen, ligt hij nog altijd stukken lager dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Toen betrof de totale omzet 8,4 miljard euro. Voor een deel komt dat doordat de vraag naar consumentenelektronica sinds 2021 wereldwijd is afgenomen.

Lees ook: Europese chipindustrie krijgt een nieuwe miljardeninjectie

Dat de prestaties van ASML de verwachtingen overtreffen, is deels te danken aan de flinke vraag naar de relatief oudere duv-apparatuur, waarmee minder geavanceerde chips kunnen worden gemaakt. China is een belangrijke afnemer van de machines, wat de Nederlandse regering een doorn in het oog is. De apparatuur kan bijvoorbeeld worden ingezet om moderne militaire technologie te ontwikkelen. In september treden exportrestricties naar China in werking.

Topman Peter Wennink zegt in een verklaring bij de kwartaalcijfers dat klanten „voorzichtiger zijn vanwege macro-economische onzekerheden”, die verwachten dat de chipsector langer dan verwacht nodig heeft om uit zijn dip te komen. Het is volgens Wennink nog altijd onduidelijk hoe het herstel eruit gaat zien, hoewel hij eerder al heeft gezegd niet te verwachten dat exportbeperkingen negatieve gevolgen zullen hebben. ASML heeft volgens de topman wel „een goede basis” om door „kortdurende onzekerheid” heen te komen.

Correctie (19 juli 2023): In een eerdere versie van dit stuk stond dat ASML afgelopen kwartaal 4,5 miljoen euro omzet heeft gedraaid. Dat moet natuurlijk 4,5 miljard euro zijn. Inmiddels is dat aangepast.