Asmae El Moudir duidt in haar film de broodrellen van Marokko: ‘Mijn generatie zwijgt niet meer’

De Marokkaanse filmmaker Asmae El Moudir groeide op in een huis zonder foto’s. Volgens haar grootmoeder was het een zonde om foto’s van jezelf te hebben. Alleen een portret van koning Hassan II prijkte aan de muur. Maar langzamerhand kwam de in 1990 geboren El Moudir erachter dat er tussen die lege muren veel meer aan de hand was. Trauma. Repressie. Het kwam wel goed uit dat er geen foto’s waren, dan kon ook niemand vragen waar de mensen op die foto’s gebleven waren. Als tienermeisje besloot El Moudir stiekem een portret van zichzelf te laten maken. Als volwassen filmmaker besloot ze een film over de geheimen in haar familie te maken.

Dat werd The Mother of All Lies, die vorig jaar samen met Four Daughters de prijs voor Beste Documentaire won op het filmfestival van Cannes. Het was opmerkelijk dat twee vrouwelijke filmmakers uit de Maghreb in de prijzen vielen met films op het snijvlak van het politieke en persoonlijke. Nog opmerkelijker was de innovatieve vorm van hun films. De Tunesische Kaouther Ben Hania liet het verhaal over een moeder die twee van haar dochters kwijtraakt aan IS deels door acteurs naspelen. El Moudir reconstrueerde de Marokkaanse broodrellen van 1981, waarbij tientallen mensen overleden of gemarteld werden, met maquettes en kleipoppetjes. Zo kreeg ze haar familieleden en hun buurtgenoten aan het praten. Door een mix van persoonlijk trauma en politieke paranoia hadden ze afgeleerd elkaar en anderen te vertrouwen. Met name de nogal onverzettelijke grootmoeder hield als een kleine despoot de familie onder de duim. De microkosmos in huis weerspiegelde de dictatuur buiten.


Lees ook
het interview met Kaouther Ben Hania, de regisseur van ‘Four Daughters’

De vier dochters in Four Daughters.

In het Arabisch heet haar film Kadib abyad, vertelt El Moudir tijdens een videogesprek: ‘leugentje om bestwil’. Volgens haar zijn leugentjes om bestwil „de moeder van alle leugens”, zoals de internationale titel luidt. „Tien jaar geleden vroeg ik waarom we thuis geen foto’s hebben. Dat was het startschot van mijn film. Een paar jaar later leidde dat tot de ontdekking dat ik ben opgegroeid in de buurt in Casablanca waar de broodrellen plaatsvonden; de opstand tegen het harde bewind van de koning en de buitensporige voedselprijzen. Zo ontdekte ik dat mijn familiegeschiedenis deel uitmaakte van een grotere politieke en verzwegen geschiedenis. De titel verwijst daarnaar. Eerst zegt iemand dat die iets niet meer weet; later blijkt-ie het actief te verzwijgen.”

Het maken van haar film was een langdurig proces. Soms wist ze niet eens precies waar ze naar op zoek was. De doorbraak kwam toen ze zich realiseerde dat ze het verleden moest ‘activeren’. Alleen met haar familieleden praten leverde niet genoeg op. Haar vader, die al tijdens haar kindertijd een grootleverancier van kartonnen speel- en poppenhuizen voor zijn dochter was, stelde voor de locaties na te bouwen en ze met herinneringen te vullen. „Dat was aanvankelijk heel speels. Daardoor kon ik soms ook provocerende vragen stellen. Maar een bijkomend effect is ook dat ik daarmee zeg: ‘Wij, mensen, zijn geen poppen. We hebben een ziel, wij zijn aanspreekbaar op onze daden, wij zijn zelfs tot vergeving in staat.’”

Bemoeizuchtige oma

El Moudir ziet dat haar generatie anders omgaat met het verleden dan de generatie van haar grootmoeder, of zelfs die van haar ouders: „Wij zwijgen niet meer. En ook in Marokko verandert er veel. Anders hadden ze mijn film niet ingestuurd voor de Oscars.”

Toch was niet alles bespreekbaar. Ze verplaatste de set van Casablanca naar Marrakesh, waar minder ogen op hen gericht waren. Op het laatst bracht ze hele dagen met haar ouders door in haar atelier – vader maquettes bouwend, moeder kleertjes voor de poppen naaiend. Hartverscheurend is de scène waarin moeder dochter in vertrouwen neemt over de bemoeizucht van oma, en dan de oma-pop buiten beeld legt, zodat zelfs haar miniatuurversie niet te veel impact zal hebben. Maar uiteindelijk laat ook oma zich overhalen om te praten.

El Moudir: „Het was bijna therapeutisch. Toen de film klaar was sprak ik een psychiater die me vertelde dat sommige scènes erg lijken op traumatherapie. Voor mij was het simpelweg een methode om een gesprek te kunnen voeren met mijn familie.”

De omstandigheden mogen nu dan wel een stuk vrijer zijn in Marokko, mensenrechten zijn nog steeds een ingewikkeld onderwerp, en de mensenrechtenschendingen onder de vorige koning zijn nog verre van onderzocht. El Moudir zegt het zo: „Ik heb me niet als journalist opgesteld die alle feiten moet weten, maar dat onderzoek moet ook nog gedaan worden, alleen niet per se door mij. Ik heb er een artistieke vorm voor gevonden.”

https://www.youtube.com/watch?v=Aj8VR8wDED8