Asielagentschap EU: ruim kwart meer asielaanvragen in eerste jaarhelft, hoogste aantal sinds 2015

Inventarisatie De eerste zes maanden van dit jaar vroegen zo’n 519.000 mensen asiel aan in de EU, Noorwegen en Zwitserland. Veruit de meeste asielaanvragen, bijna een derde, werden in Duitsland gedaan.
Een man brengt de nacht door in de open lucht in Brussel. De eerste helft van het jaar vroegen zo'n 519.000 mensen asiel aan in de EU, Noorwegen en Zwitserland.
Een man brengt de nacht door in de open lucht in Brussel. De eerste helft van het jaar vroegen zo’n 519.000 mensen asiel aan in de EU, Noorwegen en Zwitserland. Foto Olivier Matthys/AP

Het aantal asielaanvragen in de eerste helft van dit jaar in de Europese Unie, Noorwegen en Zwitserland is met ruim een kwart gestegen in vergelijking met dezelfde periode afgelopen jaar. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het asielagentschap van Europese Unie.

De eerste zes maanden van dit jaar werden in de 29 geïnventariseerde landen zo’n 519.000 asielaanvragen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds 2015, het jaar van de Europese migratiecrisis die voornamelijk door het conflict in Syrië tot stand kwam. Het asielagentschap voorspelt dat — indien de huidige trend zich doorzet — het aantal aanvragen aan het einde van het jaar de grens van één miljoen kan bereiken. In 2015 vroegen 1,3 miljoen mensen asiel aan, een jaar later 1,2 miljoen. Afgelopen jaar kwam de teller op 994.945 ingediende aanvragen.

Volgens de cijfers werden de meeste aanvragen ingediend door Syriërs, Afghanen, Venezolanen, Turken en Colombianen. Die groep maakt bijna de helft — zo’n 44 procent — uit van de verzoeken. Veruit de meeste asielaanvragen werden in Duitsland gedaan (30 procent). Ook Spanje en Frankrijk ontvingen een groot deel van de aanvragen: 17 en 16 procent.

Het agentschap stelde ook vast dat het aantal dossiers dat wacht op een beslissing met een derde toenam ten opzichte van afgelopen jaar. Zo’n 41 procent van de mensen die asiel aanvroegen, kregen bij hun eerste poging een positief antwoord.

Lees ook: Onderzoek: reddingsacties op de Middellandse Zee trekken geen migranten aan