Arnhem gaat 1.700 permanente opvangplekken voor asielzoekers regelen, zo maakte de gemeente dinsdag bekend. Arnhem moet volgens de Spreidingswet voor 720 vluchtelingen opvang regelen, maar heeft een deal gesloten met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om nog eens bijna 1.000 vluchtelingen extra op te vangen. De stad regelt ook nog eens 250 tijdelijke opvangplekken voor asielzoekers in hotels.
De Arnhemse wethouder Vluchtelingen Paul Smeulders (GroenLinks) schrijft in een persbericht: „Met de huidige wereldwijde onrust zal het aantal mensen dat vlucht voor oorlog en geweld helaas niet afnemen. In Arnhem vangen we al jaren zonder problemen vluchtelingen op, het past bij het dna van onze stad.” De gemeenteraad moet nog akkoord gaan, hetgeen waarschijnlijk zal lukken. Momenteel vangt Arnhem 2.200 vluchtelingen op, al zijn daar maar 467 van ondergebracht in permanente huisvesting.
Onderdeel van de deal is dat Arnhem permanente opvangcentra gaat optuigen, als alternatief voor de vaak tijdelijke en schrale opvang die veel asielzoekers momenteel krijgen terwijl zij wachten op huisvesting. Wethouder Smeulders schrijft: „Onbekend maakt onbemind, daarom willen wij in Arnhem dat nieuwkomers zich vanaf het eerste moment welkom voelen in onze stad en volwaardig deel uitmaken van onze samenleving.”
Opvangtekorten COA
Het COA, dat in een staat van crisis verkeert door het structurele tekort aan opvangplekken, is zeer te spreken over de stap naar voren van Arnhem. „Deze overeenkomst biedt het COA niet alleen duidelijke afspraken over de kwaliteit en continuïteit van de opvang, maar geeft ons ook de zekerheid die nodig is om duurzaam te investeren in onze faciliteiten en medewerkers”, aldus COA-bestuurder Joeri Kapteijns. „We hopen dat het goede voorbeeld met de gemeente Arnhem ook navolging gaat krijgen binnen andere gemeenten.”
De Spreidingswet van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) is afgelopen februari in werking getreden. In de wet staat vastgelegd hoeveel asielzoekers elke provincie moet opvangen. Vervolgens maken de provincies afspraken met de gemeenten over de precieze verdeling. Gemeenten kunnen meer opvangplekken dan voorgeschreven optuigen, zoals Arnhem doet, en worden daar dan voor gecompenseerd door het COA. Arnhem zal enkele miljoenen aan vrij te besteden compensatie van het COA krijgen om de opvang van de extra duizend asielzoekers te realiseren.