Donald Trump dreigt met een heffing van 50 procent als Brazilië het proces tegen zijn evenknie Jair Bolsonaro wegens diens mislukte coup niet staakt. Netflix kiest een prima moment om documentaire Apocalypse in the Tropics van regisseur Petra Costa te lanceren. Zij volgt de opkomst en val van Bolsonaro, wiens chaotische, semi-dictatoriale termijn als president (2018-2022) een dieptepunt vond in de panische apathie – „we gaan allemaal dood” – die mede tot ruim 700.000 doden leidde tijdens de coronapandemie.
Genoeg om Bolsonaro electoraal te verpulveren, zou je denken. Maar net als bij Trump vs. Biden in 2020 was de marge met zijn linkse tegenstander Luiz Inácio Lula da Silva – terug na een onterechte celstraf – bij de presidentsverkiezingen van 2022 wafeldun: 50,9 tegen 49,1 procent van de stemmen. Waarna de opgehitste aanhang van Bolsonaro – die zelf de benen nam naar Florida – begin 2023 een militaire staatsgreep eiste en toen die uitbleef het parlement in de hoofdstad Brasilia kort en klein sloeg; een kopie van Trumps bestorming van het Capitool.
Brazilië kent een extreem gepolariseerd politiek discours doordesemd van haat, paranoia en nepnieuws verspreid via sociale media. En dat evangelisten een sleutelrol spelen in het Braziliaanse neofascisme komt eveneens bekend voor. Daarop focust Petra Costa in Apocalypse in the Tropics. Zij heeft zeer intieme toegang tot president Lula da Silva, maar laat ook Bolsonaro’s grijze kardinaal Silas Malafaia uitgebreid aan het woord. Dat wisselt ze af met soms hallucinant massaspektakel, wat deze documentaire een opwindende dynamiek geeft.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data134955339-2120ff.jpg|https://images.nrc.nl/h8VmGnWYc-_wwyDm2Du2eXowuk8=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data134955339-2120ff.jpg|https://images.nrc.nl/lDvBUdps-tkalxXq_Q1-fnCL8LU=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data134955339-2120ff.jpg)
Petra Costa toont hoe protestants evangelisme medio jaren zeventig uit de VS overwaait en Brazilië verovert.
Evangelisme
Silas Malafaia is een machtige televangelist van de Pinkstergemeente wiens media-imperium Bolsonaro – een gesjeesde militair en parlementariër – oppompte tot Braziliaans verlosser. Costa toont hoe protestants evangelisme medio jaren zeventig uit de VS overwaait en Brazilië verovert; de katholieke kerk met zijn linkse stroming van ‘bevrijdingstheologie’ heeft het nakijken. Dat evangelisme is aanvankelijk een a-politieke stroming die zelfverbetering en spiritualiteit biedt; onder types als Malafaia muteert het in de 21ste eeuw tot een formidabele reactionaire beweging. De wereldse macht is één van de zeven heuvels die het geloof moet bestormen om het Koninkrijk Gods op aarde te brengen. „Democratie is de dictatuur van de meerderheid”, predikt Malafaia. Zijn toon is dreigend en apocalyptisch.
Met bijna een derde van de bevolking evangelisch, maakt Brazilië een ruk naar rechts die Lula da Silva niet kan negeren: we zien in 2022 ook bij hem de Heilige Geest via handoplegging neerdalen, waarna hij belooft af te zien van legale abortus of genderneutrale toiletten. Wat de religieuze vervoering van Bolsonaro’s aanhang niet dempt. Zij wanen zich in een heilige oorlog. Chaos, geweld en corona maken deel uit van een religieus Verelendungs-schema: hoe slechter het gaat, hoe dichterbij de vurig gewenste eindstrijd is.
Petra Costa’s focus op evangelisme is niet geheel bevredigend: het is weer de schuld van de gringo’s, zeg ze in feite. Maar de reactionaire, neofascistische revival in Brazilië is onderdeel van een mondiale trend, dus is het niet zo zinvol het als invasieve exoot neer te zetten. Niettemin is Apocalypse in the Tropics een zinderende politieke thriller die bijna verkeerd afloopt. Dat Brazilië nog geen theocratisch getinte militaire dictatuur is, hangt samen met linkse tegendruk, opperrechter Alexandre de Moraes, een verdeelde legertop en de incompetentie van trekpop Bolsonaro.
