ANWB stopt met verzekeren fatbikes vanwege ‘extreem hoge diefstalcijfers’

Fatbikes De ANWB zegt dat het stoppen met fatbikes verzekeren noodzakelijk is om fietsverzekeringen betaalbaar te houden. De ‘SUV op wielen’ maakt dit jaar een enorme opmars.
Instapmodellen van de fatbike kosten tegen de 2.000 euro, voor de duurste variant betaal je minimaal 4.000 euro.
Instapmodellen van de fatbike kosten tegen de 2.000 euro, voor de duurste variant betaal je minimaal 4.000 euro. Foto Ramon van Flymen/ANP

De ANWB stopt per 6 september met het verzekeren van fatbikes vanwege „extreem hoge diefstalcijfers”. Dat laat een woordvoerder van de organisatie maandag weten aan NRC, zonder te weten wat de precieze cijfers zijn. De ANWB zegt dat de maatregel noodzakelijk is om fietsverzekeringen betaalbaar te houden. De ANWB wordt na Kingpolis de tweede verzekeraar die bij onder meer diefstal van de fatbike niet meer opdraait voor de kosten van de consument.

De financiële schade op fatbikes is volgens de ANWB-woordvoerder gestegen tot zo’n 800 procent van de premie. Naast de kosten vanwege diefstal willen eigenaren de fiets vaak „technisch aanpassen”. Bij de ANWB zijn verzekeringen afgesloten voor 10.000 fatbikes, waarvan het merendeel dit jaar. Dat komt mede doordat er sinds dit jaar een helmplicht geldt voor brom- en snorfietsen. Veel mensen stapten daardoor over naar een fatbike.

De fatbike, die sinds begin dit jaar een opmars maakt, is een elektrische fiets die eruitziet als een brommer. Het voertuig heeft dikke banden, een grote koplamp en een stevig zadel. Berijders moeten wel zelf trappen. Instapmodellen kosten tegen de 2.000 euro, voor de duurste variant betaal je minimaal 4.000 euro.

Lees ook: De fatbike is de SUV van de fietspaden

De ANWB laat weten te gaan onderzoeken hoe een ze in de toekomst op een „verantwoorde manier” fatbikes kunnen verzekeren. De organisatie wil niet alleen kijken naar de hoogte van de premie, maar ook naar de beveiligings- en stallingseisen.