Antikapitalistische moordverdachte noemt lijden eigen moeder als reden ‘daad van oorlog’

Op een gegeven moment werd de rugpijn van Luigi Mangiones moeder zo erg dat ze het ’s nachts uitschreeuwde. „Dan rende ik haar kamer binnen om te checken of ze oké was. Maar uiteindelijk hield ik op uit bed te komen”, schrijft de 26-jarige man, die maandag werd opgepakt voor de geruchtmakende moord op zorgverzekeraars-topman Brian Thompson, afgelopen woensdag in New York. „Ze schreeuwde alleen nog angstige kreten van woordloze pijn, of een tot het uiterste gerekt ‘fuck’.”

In een manifest dat Mangione maandag kort voor zijn arrestatie in het stadje Altoone in Pennsylvania, online zette, beschrijft hij het ziektebeeld van zijn moeder tot in detail. Hoe ze vergeefs medische hulp zoekt voor haar almaar verergerende pijnen. Hoe ze steeds weer andere of sterkere medicijnen krijgt voorgeschreven, maar niets aanslaat. Hoe ze steeds lastiger afspraken krijgt bij de dokter of in het ziekenhuis, waar haar medische dossiers constant kwijtraken.

„Maar”, schrijft Mangione vervolgens, „het ging niet om de dokters, de receptionisten, de ziekenhuismanagers, de apothekers, de radiologen, of wie we ook maar troffen. Het was UnitedHealthcare.”

Deze zorgverzekeraar – de grootste van de VS waarvan Thompson sinds 2021 de ceo was – zou de toegang tot de zorg voor zijn moeder almaar verder hebben afgeknepen. „Ze schonden het contract met mijn moeder en tientallen miljoenen andere Amerikanen”, besluit Mangione zijn ruim 1.500 woorden tellende manifest getiteld ‘The Allopathic Complex and Its Consequences’. „Deze dreiging tegen mijn eigen gezondheid, die van mijn familie en de rest van het land dwingt mij te antwoorden met een daad van oorlog.”

Die oorlogsdaad zou Mangione woensdag op klaarlichte dag in New York hebben voltrokken, toen hij in Manhattan het vuur opende op Thompson. Hij stelt dat beroemde pleitbezorgers van vreedzaam verzet, van Nelson Mandela en Mahatma Gandhi tot Martin Luther King, onterecht als helden of revolutionairen worden gezien. Want: „Geweldloos [verzet] laat het systeem op volle snelheid doordraaien. Kijk waar dat ons gebracht heeft.”

Volgens Mangione geeft het Tweede Amendement op de Amerikaanse grondwet, dat vrij wapenbezit schraagt, hem het recht om op te treden als opperbevelhebber van zijn eigen leger. Hierdoor kan iedereen „zijn eigen bestuursvoorzitter” zijn. „Jij moet bepalen wat je tolereert.”

Internetsensatie

Met de liquidatie op klaarlichte dag groeide Mangione in de VS de afgelopen dagen uit tot een internetsensatie. Zeker nadat bekend werd dat in de kogels die Thompson dodelijk troffen termen waren gegraveerd waarmee zorgverzekeraars vaak declaraties afwijzen, omarmden sommigen hem als een volksheld. Een moderne wreker van een diepgehaat stelsel, dat peperduur is maar ondermaatse zorg levert.

Dat veel meer Amerikanen hun verzekeraar ten diepste haten, bleek bijvoorbeeld uit de cynische reacties onder het Facebook-bericht waarin UHC de dood van haar topman bekendmaakte: het oogstte vele tienduizenden lachende emoji’s. Op sociale media toonden gewone burgers, maar ook bekende influencers en popartiesten openlijk en ongegeneerd sympathie voor de toen nog niet-geïdentificeerde schutter.

Dat Mangione kon uitgroeien tot een antikapitalistische wreker, lag niet in zijn opvoeding besloten. Hij groeide op in Maryland, in een prominente Italiaans-Amerikaanse familie. Zijn ouders bestierden een netwerk van bejaardenhuizen en hadden genoeg geld om hem naar de Gilman School in Baltimore te sturen. Een peperdure particuliere jongensschool met 38.000 dollar collegegeld per jaar, die er prat op gaat gouverneurs en senatoren te hebben opgeleid. Vervolgens studeerde hij computerwetenschappen aan de topuniversiteit van Pennsylvania.

De inspiratie voor zijn geweldsdaad lijkt hij deels te hebben gehaald uit boeken. Op de recensiewebsite Goodreads heeft hij dertien titels gerecenseerd, waaronder het manifest van de Unabomber, de terrorist Ted Kaczynski die tussen 1978 en 1995 meerdere binnenlandse bomaanslagen pleegde. Magione ziet hem als „een extremistische politiek revolutionair”.

Hij heeft niet alleen problemen met de zorgverzekeraars. „Wanneer alle andere vormen van communicatie falen, is geweld nodig om te overleven”, schrijft Magione verwijzend naar „fossiele bedrijven” die „niets om jou geven” en die het „niet erg vinden om de planeet in de fik te zetten voor wat geld”. „‘Geweld heeft nooit iets opgelost’, is een statement uitgesproken door lafaards en roofdieren.”


Lees ook

De moord op verzekeraarstopman Brian Thompson komt hard aan in de VS: ‘Een vreselijk verlies voor de gezondheidszorg’

Een politieagent in New York op de plek waar topman Brian Thompson woensdag werd doodgeschoten.

Opgepakt in McDonald’s

Mangione zou de laatste jaren zelf ook toenemend te kampen hebben gehad met rugpijnen, vertellen vrienden en kennissen in de Amerikaanse pers. Zij kregen de afgelopen maanden steeds minder contact met hem. In zijn manifest schrijft Mangione dat hij „een ander soort genezing gevonden heeft, die me heeft getoond wat het echte antigif is voor wat ons ziek maakt”. Mogelijk ligt die in de alternatieve geneeskunde, verraadt de titel van zijn manifest: ‘Allopathie’ is een term die in de homeopathie wordt gebruikt voor de reguliere geneeskunde.

Op de camerabeelden die de politie de afgelopen dagen verspreidde van de voortvluchtige schutter, toonde hij soms een lach die het midden hield tussen maniakaal en sardonisch. Mangione lijkt er in zijn manifest vanuit te gaan dat hij zijn daad zelf niet zal overleven. „Dit kunnen mijn laatste woorden zijn. Ik weet niet wanneer ze me komen halen. Ik zal me tegen elke prijs verzetten. Dat is waarom ik lach door de pijn.” De antikapitalistische moordverdachte kon maandag zonder veel problemen worden ingerekend in een vestiging van hamburgerketen McDonald’s.