Anne-Maartje Lemereis is de nieuwe Componist des Vaderlands

Anne-Maartje Lemereis (1989) is de komende twee jaar de Componist des Vaderlands. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in TivoliVredenburg in Utrecht. De componist des vaderlands van de afgelopen twee jaar, Martin Fondse (1967), gaf daar zijn erefunctie aan Lemereis door.

Volgens de vierkoppige jury die de Componist des Vaderlands aanwijst, is Lemereis een componist met een eigen klanktaal, een „originele geest die op een speelse wijze weet te reageren op dagelijkse actualiteiten”. Ze kan haar ideeën volgens de jury niet alleen goed op papier krijgen, maar ze weet er ook de „hele wereld” mee te enthousiasmeren. Ook wordt Lemereis geroemd om haar vermogen zowel met professionals als met amateurs te werken, en om haar focus op de emancipatie van compositieles in het muziekonderwijs.

Lemereis, geboren in Amersfoort, studeerde eerst piano aan het conservatorium in Utrecht, en stapte daar toen over naar compositie. Ze is nu onder andere docent compositie aan het conservatorium van Utrecht en stadscomponist van Goes. Met haar stichting In de Knop laat ze, samen met haar vriend, componist Remy Alexander, ook jonge kinderen kennismaken met componeren. In 2015 richtte ze in Amersfoort een voor iedereen toegankelijk wijkorkest op.


Lees ook
Een interview met Anne-Maartje Lemereis: Kinderen leren componeren bij ‘So You Think You Can Write a Strijkkwartet?!’

<strong>Componiste Anne-Maartje Lemereis</strong> bespreekt de kladversie van een strijkkwartetstuk van een van de jongere deelnemers.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/anne-maartje-lemereis-is-de-nieuwe-componist-des-vaderlands.jpg”><br />
</a> </p>
<h2 class=Richten op muziekeducatie

In een eerste reactie op haar benoeming zegt Lemereis zich de komende twee jaar vooral op muziekeducatie te willen richten. „Niet het reproduceren van andermans producties, maar het maken van eigen werk.”

De Componist des Vaderlands werd in 2014 in het leven geroepen door Buma cultuur. De functie werd tot nu toe ingevuld door Willem Jeths (2014-2016), Mayke Nas (2016-2018), Calliope Tsoupaki (2018-2021) en Martin Fondse (2022-2024).

Fondse wilde als componist des vaderlands onder andere graag de provincies in muziek vangen. Regionale variaties klonken een paar maanden geleden nog in zijn Your Favorite Music Station, die dit jaar op de Dag van de Componist in verschillende delen van Nederland op een eigen manier gespeeld werd.

https://www.youtube.com/watch?v=p_esGPtg1gc


Leeslijst