Angelina Jolie, Brad Pitt en de vechtscheiding als verdienmodel

Op de valreep van het oude jaar kwam er een einde aan een van de langst durende Hollywoodscheidingen ooit. De filmsterren Angelina Jolie en Brad Pitt – hun huwelijk duurde twee jaar – kwamen na acht jaar getouwtrek tot een regeling, maakte Jolies advocaat bekend. Nu moet alleen de rechter er nog een klap op geven en dan zijn ze de bekendste exen van de filmwereld. ‘Brangelina’, de koosnaam die ze na hun huwelijk in 2014 van pers en fans kregen om de onverwoestbaarheid van hun verbond aan te geven, is niet meer.

De scheidingsafwikkeling genereerde een hoop aandacht, een patroon dat inmiddels ook bij YouTubers en influencers zichtbaar is. Wat lijkt op een gewone vechtscheiding – wie krijgt de hond, wie het huis, wie houdt de gastendoekjes en de citroenpers – gaat in de publicitaire overdrive bij een overmaat aan roem en rijkdom. De grootschalige verknoping van privéperikelen en zakelijke belangen maakt de strijd sowieso al dramatischer.

Bij Jolie en Pitt ging de strijd niet alleen over de voogdij van hun zes, deels geadopteerde kinderen, van wie alleen de jongste twee nog niet de volwassen leeftijd hebben bereikt. Het belangrijkste twistpunt was het Franse wijndomein Château Miraval. Daar vond destijds hun eveneens breed uitgemeten, droomhuwelijk plaats. De waarde van landgoed en wijnhuis wordt geschat op 154 miljoen euro, ongeveer zes keer zoveel als toen zij het in 2008 samen kochten.

Voor showbizzbegrippen verliep de scheiding aanvankelijk netjes. Kort nadat Jolie in september 2016 de ontbinding van hun huwelijk aanvroeg, onder meer omdat Pitt zich tijdens een vliegreis gewelddadig zou hebben gedragen, sloot het echtpaar een privacy-overeenkomst. Dit om gevoelige informatie over hun kinderen uit de pers te houden. Een bemiddelaar zou de zaak achter gesloten deuren behandelen. Maar hoe langer het duurde, hoe vaker ze over hun zakelijke belangen wel de openbaarheid zochten en hoe minder sjiek het eraan toeging. Ze bestookten elkaar publiekelijk met aanklachten en trachtten de publieke opinie te beïnvloeden.

Neem bijvoorbeeld dat wijnhuis, dat Jolie volgens Pitt tegen de afspraak in aan een Russische oligarch had verkocht. Waarop zij een nieuwe klacht indiende met betrekking tot het eerder niet ontvankelijk verklaarde geweldsincident. Hun goede naam en filmcarrières kwamen op het spel te staan, net als Jolies werk als ambassadeur voor de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en Pitts succesvolle productiemaatschappij Plan B Entertainment.

Romantische misdaadkomedie

Jolie en Pitt ontmoetten elkaar in 2004 op de set van de romantische misdaadkomedie Mr. & Mrs. Smith – de eerste net gescheiden van acteur Billy Bob Thornton, de tweede nog getrouwd met Friends-ster Jennifer Aniston. In 2006 maakten ze hun relatie publiek, en kondigden ze aan dat ze een kind verwachtten. Na de geboorte van Shiloh kochten ze het kasteel in de Provence. Ze schakelden een gerenommeerde wijnmaker in. Hun Miraval-rosé werd gewaardeerd door wijnliefhebbers, profiteerde van de hernieuwde populariteit van rosé, en, de laatste jaren, van de publiciteit die het gesteggel over het wijnhuis opleverde.

Hun vechtscheiding lijkt daarmee als wrange bijkomstigheid een verdienmodel te zijn geworden. Traditioneel gezien is het vooral de media-industrie die door extra oplages en advertentiebaten van celebrityscheidingen profiteerde. Die inkomsten gaan inmiddels vaker naar online juicekanalen en andere roddelplatforms. En naar de beroemdheden zelf. Hoe meer aandacht voor het wijnhuis, hoe meer geld er na aftrek van de advocatenkosten over zou blijven.

Ava Gardner en Frank Sinatra. Foto ANP

De belangstelling voor Jolie en Pitt en ook voor die andere recente vechtscheiding van Amber Heard en Johnny Depp, verplaatste zich van hun carrière naar hun privéleven. Bij die laatste twee was dat extreem: hun scheiding ontaardde in een rampzalige, live uitgezonden rechtbanksoap van beschuldigingen en stront gooien over en weer. Dat kunnen YouTubers en influencers zich niet permitteren. Hun unique selling point is hun authenticiteit en beminnelijkheid, een garantie voor allerhande verkoopdeals. Anders dan traditionele beroemdheden die worden bewonderd om hun professionele prestaties, is hun verdienmodel gebaseerd op niets anders dan hun privéleven.

Tieners en gen Z’ers hebben het er nog steeds over: het moment waarop onlinekoppel Jade en Gio uit elkaar ging, september 2023. Huilend vertelden influencer Jade Anna van Vliet (een miljoen volgers op Instagram en 1,8 miljoen op TikTok) en YouTuber, acteur en vlogger Gio Latooy (een miljoen volgers op Instagram, 1,4 miljoen op YouTube) dat ze nog steeds „superveel” van elkaar hielden, maar dat ze allebei „iets anders” wilden. Het was tijd om als vrienden verder te gaan.

Het nieuws haalde zelfs het Jeugdjournaal, dat een item wijdde aan de populariteit van break-up-video’s. [

Het stel wás al eens uit elkaar gegaan en weer bij elkaar gekomen. En ook toen kwam er een break-up-video aan te pas. En eind 2022 vertelde Gio in een vlog nog nooit zoveel geld verdiend te hebben als toen. In een paar dagen had hij 1,1 miljoen views die hem 4.500 euro hadden opgeleverd. Dit gebeurt bij meer internetberoemdheden, zeker als hun partner deel uitmaakt van het concept.

Fans vroegen zich destijds in de comments bij de filmpjes al sceptisch af hoe ver de break-up financieel uitgemolken ging worden. Was het niet allemaal een grote marketingtruc?

Jade Anna van Vliet en Gio Latooy. Foto Anneke Janssen/ANP

Afgelopen Kerst poseerde Gio met zijn nieuwe vriendin, internetpersoonlijkheid Lynn Hermanussen en hun kersverse baby in identieke roodgeruite pyjama’s op Insta – het volgende hoofdstuk in zijn online saga. Hij sloot een lucratieve deal met onlinewinkel Bol. Hij verkoopt truien met zijn naam erop. Zijn dagelijkse video-updates worden inmiddels geproduceerd door Talpa Network.

De breuk tussen Jade en Gio doet een beetje denken aan het ‘conscious uncoupling’ van actrice Gwyneth Paltrow en Coldplay-zanger Chris Martin, in 2014. Min of meer op het hoogtepunt van beider roem maakten ze publiekelijk bekend als vrienden uit elkaar te gaan.

Uit onderzoek van de Tilburg University uit 2021 bleek dat influencers inmiddels als geloofwaardiger worden gezien dan traditionele beroemdheden zoals filmsterren. Als je bed en badkamer van een internetpersoonlijkheid kent, ontstaat er een gevoel van herkenning en verbondenheid.

Wat dat betreft is er niet zoveel veranderd sinds het oude Hollywood, toen acteurs min of meer eigendom waren van de filmstudio’s die zorgvuldig hun imago’s boetseerden tot ideale schoonzonen- en dochters, met maar één doel: de films voor zoveel mogelijk mensen aantrekkelijk maken. Dat geldt nog steeds: als je als influencer de sympathiekaart speelt, is de kans groter dat je geld kunt blijven verdienen met jezelf.

Er zijn schitterende tijdschriftadvertenties uit de jaren veertig en vijftig waarin filmsterren als Ava Gardner en Liz Taylor reclame maakten voor zeep of melk. Door de dubbele standaard ten aanzien van mannen en vrouwen waren beide actrices na hun dood bekender om hun seriële huwelijken dan hun rollen. Seksueel actieve actrices naar het altaar leiden was de enige vorm van schadebeperking die de Hollywoodstudio’s hadden om de populariteit (en de zedigheid) van hun vrouwelijke sterrenstal te bewaken. Hun scheidingen van respectievelijk Frank Sinatra en Richard Burton zijn notoir. De anekdotes over dronkenschap en dreigementen rond Taylor-Burton en Gardner-Sinatra steken die van Jolie en Pitt nog naar de kroon. Met één verschil: waar toen discretie een deugd was, is nu extreem exhibitionisme de norm.

Liz Taylor en Richard Burton in 1966. Foto Keystone Pictures

In Labor of Love: The Invention of Dating (2016), over de geschiedenis van het daten in de Verenigde Staten, stelt literatuurwetenschapper Moira Weigel dat ons liefdesleven zich steeds meer heeft gevoegd naar de wetten van de markt. Vanaf het moment dat massa-entertainment als film z’n intrede deed, is de romantische liefde volgens haar zowel voor beroemdheden als voor gewone mensen een product geworden en daten een vorm van werk.

Wie daarvoor betalen? Dat zijn wij, het publiek, met onze smartphones. Soms alleen maar met onze aandacht, door er naar te kijken. Soms met onze portemonnee, als we ons niet kunnen inhouden en toch op een kooplink klikken. Of als we het niet kunnen laten om naar de slijter te rennen om zélf te proeven waar die rosé nou naar smaakt. Het enige residu van het sprookjeshuwelijk tussen Angelina Jolie en Brad Pitt.

Met medewerking van Süeda Isik.