Andrew Tate jaagt Australische vrouwen de klas uit

Bij het horen van zijn naam rolt ze met haar ogen. „‘Juf, wat vindt u van Andrew Tate?’ Die vraag kreeg ik meerdere keren per dag, meestal het begin van een spervuur aan vrouwonvriendelijke opmerkingen”, zegt Halley Metcalfe.

Ze is wel wat gewend. Ruim zestien jaar lang gaf ze de vakken Engels en Drama op verschillende middelbare scholen in Australië. Maar tijdens de coronapandemie veranderde er iets. „Toen leerlingen na de lockdowns weer naar school kwamen, waren ze ineens openlijk seksistisch. Ze zeiden bijvoorbeeld dat vrouwen achter het aanrecht horen, dat vrouwen objecten zijn.” De 39-jarige Metcalfe praat snel en gebruikt gebaren om haar woorden kracht bij te zetten. „Toen ik een keer zo’n leerling de klas uit stuurde, draaide hij zich om en spuugde hard tegen het raam. Ik kan goed van me af bijten, maar ik voelde me echt geïntimideerd.”

Rond 2022 werd oud-kickbokser en influencer Andrew Tate ineens razend populair op sociale media. Veel scholieren raakten tijdens de lockdowns vanwege de coronapandemie in de ban van vrouwonvriendelijke influencers zoals Tate, die in korte tijd miljoenen volgers verzamelde op TikTok, YouTube en Instagram. Op TikTok werden video’s over Tate meer dan 13 miljard keer bekeken.

Australische docenten zoals Metcalfe zagen Tate’s invloed terug in het klaslokaal, en niet alleen bij de jongens. „Toen ook de meisjes Andrew Tate gingen verdedigen, zakte de moed me in de schoenen”, zegt ze met een diepe zucht. In 2023 nam ze een drastisch besluit. Ze zegde haar baan bij een middelbare school in Melbourne op. „Ik houd van mijn vak, ik ben ervoor gemaakt. Maar dit is geen lesgeven meer, dit is het managen van wangedrag.”

OnlyFans

Het is een ervaring die veel vrouwelijke docenten herkennen. Volgens de Australische onderzoekers Stephanie Wescott en Steven Roberts is „geradicaliseerde vrouwenhaat” wijdverbreid op Australische scholen. Voor hun onderzoek aan de Australische Monash universiteit spraken ze met vrouwelijke docenten over hun ervaringen.

„De respons was overweldigend”, zegt Steven Roberts. Toen de van oorsprong Britse hoogleraar aan het onderzoek begon, had hij niet verwacht dat zich bijna anderhalf jaar later nog steeds vrouwen zouden melden. Hij schrok van hun verhalen. „Leerlingen vroegen waarom er meisjes in de klas zaten, omdat ze toch een OnlyFans-account konden maken. Dat zou de enige manier zijn waarop vrouwen geld kunnen verdienen.” OnlyFans is een platform waar makers geld krijgen van volgers in ruil voor onder meer seksueel getinte beelden.

Leerlingen vroegen waarom er meisjes in de klas zaten, omdat ze toch een OnlyFans-account konden maken

Steven Roberts
Onderzoeker

Vrouwelijke docenten zijn een doelwit geworden. „Ze krijgen opmerkingen als ‘Uw borsten zien er goed uit vandaag, juf’, of ‘Bent u ongesteld?’ Als ze reageren, worden ze hysterisch genoemd.” Volgens sommige collega’s gaat de typering ‘geradicaliseerd’ te ver, maar dat is onterecht, stelt Roberts. „We moeten het beestje bij de naam noemen. Het is geradicaliseerde toxic masculinity (letterlijk: giftige mannelijkeheid) . En Andrew Tate is hier de grootste aanjager van.”

Verkrachting en mensenhandel

In zijn filmpjes op sociale media pocht Tate over zijn vele auto’s, geld, sigaren én vrouwen. Vooral bij jonge mannen is hij enorm populair. In video’s legt Tate uit hoe ze succesvol kunnen worden. ‘Echte mannen’ moeten volgens Tate veel geld verdienen, er goed uit zien en hun vrouw onder de duim houden. Hij is een zelfbenoemd vrouwenhater, zegt onder meer dat „vrouwen eigendom zijn van de man” en heeft het over „tot slaaf maken van vrouwen”. Zijn vrouwonvriendelijke uitspraken gaan regelmatig viraal.

Het duurde niet lang of Tate ook juridisch in opspraak kwam. In december 2022 werd hij voor het eerst opgepakt. Samen met zijn broer Tristan wordt hij verdacht van mensenhandel, verkrachting, seks met minderjarigen, en het vormen van een criminele organisatie. In afwachting van de rechtszaak heeft hij huisarrest in Roemenië, waar hij al jaren woont. Het Verenigd Koninkrijk heeft het land verzocht om zijn uitlevering, want ook daar wordt Tate verdacht seksueel misbruik en belastingontduiking.


Lees ook

Wie op TikTok veel rond Andrew Tate volgt komt vanzelf terecht in de wereld van opdrukken, snelle auto’s en vooral misogynie

Wie op TikTok veel rond Andrew Tate volgt komt vanzelf terecht in de wereld van opdrukken, snelle auto’s en vooral misogynie

In hetzelfde jaar verwijderden Facebook, Instagram, TikTok en YouTube zijn accounts. Toch is hij ruim twee jaar later niet van deze platforms af te slaan. Veel van zijn aanhangers delen video’s van hem en maken zelf video’s die door Tate zijn geïnspireerd. Bovendien is hij nog steeds actief op X; daar heeft hij inmiddels tien miljoen volgers.

Sterke mannen

Zijn populariteit is alleen maar gegroeid. Uit onderzoek uit 2023 onder dertienhonderd jongens op Australische scholen toont aan dat 92 procent van hen weet wie Andrew Tate is, 35 procent is het eens met zijn opvattingen en een kwart geeft aan tegen hem op te kijken als rolmodel.

Volgens Daniel Paproth van de Australische organisatie The Man Cave, die het onderzoek uitvoerde, heeft Andrew Tate een gevoelige snaar geraakt bij jonge jongens. „Veel jongens vragen zich af wat het betekent om een echte man te zijn. Tate geeft daar een helder antwoord op.”

The Man Cave werd in 2014 opgericht als liefdadigheidsorganisatie met als doel jongens en jonge mannen te helpen die worstelen met een laag zelfbeeld. Dat is voor hun eigen mentale gezondheid van groot belang, want driekwart van de zelfdodingen in Australië wordt gepleegd door een man. „In Australië is het stereotype beeld van een sterke man iemand die niet huilt of zijn gevoelens toont. Daar hebben veel jongens last van”, legt Paproth (34) uit. Hij spreekt uit ervaring. „Als tiener had ik veel last van angsten, maar daar schaamde ik me voor. Pas op mijn 25ste verjaardag durfde ik dat met mijn vrienden te delen, ik had het ruim tien jaar geheim gehouden.”

In Australië is het stereotype beeld van een sterke man iemand die niet huilt of zijn gevoelens toont

Daniel Paproth
geeft workshops aan jongens

Dat stereotype beeld heeft ook grote gevolgen voor de veiligheid van vrouwen. Uit Australisch onderzoek van JSS, een jezuïtische maatschappelijke organisatie, blijkt dat mannen die dit beeld aanhangen, veel vaker agressief gedrag vertonen tegenover vrouwen. Geweld tegen vrouwen is zo’n groot probleem in Australië dat er door de regering en instanties van een crisissituatie wordt gesproken. Dit jaar alleen al is gemiddeld elke vier dagen een vrouw vermoord door een man, meestal een (ex)partner.

Lerarentekort

Dat maakt het werk van organisaties zoals The Man Cave nog urgenter, zegt Paproth. Hij heeft een peper-en-zoutkleurig baardje en draagt zijn lange haar in een paardenstaart. Sinds het begin van dit jaar hebben ruim 14.500 jongens aan de workshops meegedaan. De mannelijke workshopleiders gaan langs middelbare scholen waar ze jongens een middag apart nemen. „Meestal beginnen we met een spelletje, vervolgens proberen we voorzichtig het gesprek aan te gaan over hun gevoelens en gedachten. Veel mensen denken dat jongens niet willen praten over hun emoties, maar wij zien het tegenovergestelde.” Ook hun ideeën over wat het betekent om een man te zijn en hun relatie met vrouwen, komen aan de orde. „Als we erover praten komen ze vaak tot het inzicht dat hun vrouwonvriendelijke ideeën niet kloppen.” Toch is haast niet op te boksen tegen de kwalijke denkbeelden op sociale media. „Zodra we vertrekken, zitten ze weer op hun telefoon waar ze worden overspoeld met de ideeën van Tate.”


Lees ook

Mijn puberzoon is fan van de vrouwenhatende influencer Andrew Tate: wat nu?

Andrew Tate eerder deze maand bij de rechtbank in Boekarest.

Het probleem wordt verergerd door een nijpend tekort aan docenten, zegt docent Melanie Ralph via een videoverbinding. Ze geeft les in Brisbane, in deelstaat Queensland. „Ik heb geen tijd om het met collega’s te hebben over wat we in de klas meemaken. We staan zo onder druk, er is zo weinig tijd, dat we dit soort gesprekken niet met elkaar voeren.”

Ralph is getrouwd met een vrouw en stelt dat ze daarom al vroeg in haar carrière met vooroordelen te maken had in de klas. „Ik denk dat ik beter met vrouwenhaat kan omgaan, omdat ik heb geleerd hoe ik mezelf kan beschermen. Ik blijf nuchter en toon geen emotie als een leerling een nare opmerking maakt.” Toch kosten de discussies over Andrew Tate veel energie, soms komt ze bijna niet aan lesgeven toe. Bovendien is er het risico dat ze gefilmd wordt. „Ze zitten gauw klaar met hun telefoon en voor je het weet, ben je die lesbische woke docent op sociale media.”

Weinig begrip

Ralph is voorlopig niet van plan om haar baan op te zeggen, al schiet de mogelijkheid af en toe door haar hoofd. „Ik heb geaccepteerd dat ik lesgeef aan mensen die racistisch, homofoob en misogyn zijn. Mijn taak is om ook deze kinderen goed onderwijs te bieden en ze aan te sporen voor zichzelf na te denken. Dat is alles wat ik kan doen. Als ik had gedacht dat ik deze kinderen kon veranderen, was ik al lang vertrokken.”

Maar voor veel anderen is het wel een reden om het onderwijs te verlaten. Het is niet bekend hoeveel vrouwelijke docenten specifiek vanwege vrouwenhaat in de klas ontslag nemen, maar helder is wel dat veel vrouwen het beroep vaarwel zeggen. Vergeleken met vijf jaar geleden namen in 2023 meer dan twee keer zoveel vrouwelijke docenten ontslag, een stuk vaker dan hun mannelijke collega’s.

Volgens Metcalfe is het Australische onderwijs in crisis. „Meer dan 70 procent van de docenten in Australië is vrouw, maar er wordt niets gedaan om ons te beschermen.” Er is weinig begrip van mannelijke collega’s en het schoolbestuur, omdat zij het misogyne gedrag minder vaak zien. „Als ik het over een leerling had waar ik problemen mee had, zeiden mijn mannelijke collega’s; ‘dat kan ik me niet voorstellen, in mijn les is hij voorbeeldig’”.

Inmiddels staat het probleem ook bij de overheid op de radar, alleen is de oplossing nog niet voorhanden. De Australische regering heeft een voorlichtingsprogramma voor scholen over „respectvolle relaties”, maar dat is volgens Metcalfe te kortzichtig. „Zoals met alles in het onderwijs, is er veel te weinig geld voor. Docenten moeten het uitvoeren, maar niemand weet precies hoe. Bovendien hebben ze er domweg geen tijd voor”, zegt ze. Ze maakt zich grote zorgen om de ontwikkeling van de jongens. „Dit zijn de volwassenen van de toekomst en ze leren dat vrouwen minderwaardig zijn. Het is doodeng.”