Amsterdamse wethouder Groot Wassink weigert samenwerking PVV en stapt op als VNG-voorzitter asielcommissie

Rutger Groot Wassink, de Amsterdamse wethouder (GroenLinks), wil niet samenwerken met de PVV en stapt daarom op als voorzitter van de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat meldt het Algemeen Dagblad dinsdagochtend. Groot Wassink legt zijn functie als bestuurder van de gemeentekoepel ook neer.

„Een persoonlijke grens”, trekt de 49-jarige Groot Wassink met zijn besluit. Werken met én voor een kabinet met PVV als één van de coalitiepartijen gaat hem te ver. De partij van Wilders noemt hij tegen de krant een „extreemrechtse partij die een bedreiging vormt voor de democratische orde en de rechtsstaat”. Groot Wassink werkte als voorzitter van de asielcommissie onder meer aan noodopvang en huisvestingsvraagstukken voor asielzoekers.

Vanuit zijn functie had hij veel contact met demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie, VVD). Over zijn opvolger Marjolein Faber (PVV) zegt Groot Wassink dat zij het opvangprobleem niet wil oplossen, schrijft het AD. Voor asielzoekers blijft Groot Wassink zich wel inzetten als wethouder, vertelt hij de krant.


Lees ook

‘Zolderkamercommunist’ Groot Wassink is een bestuurder geworden

Debat in de gemeenteraad over het Haga Lyceum in 2019,  rechts Marjolein Moorman (wethouder Onderwijs, PvdA), achter Rutger Groot Wassink burgemeester Femke Halsema.