Amsterdams verkeersexperiment geëvalueerd: ”harde knip’ nu niet wenselijk’

Het Amsterdamse verkeersexperiment waarbij een van de drukste verkeersaders afgelopen zomer zes weken lang werd afgesloten, verbeterde de leefbaarheid van de Weesperbuurt. Tegelijkertijd werden andere delen van de stad, die veel omgeleide auto’s opvingen, juist minder leefbaar, zo blijkt uit een evaluatie van de proef die wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, Vervoer en Luchtkwaliteit, D66) maandag naar de gemeenteraad heeft gestuurd. De wethouder concludeert daaruit dat een „harde knip”, zoals in de zomer doorgevoerd, „nu niet wenselijk” is.

Door de knip in de Weesperstraat en drie omliggende straten nam het aantal unieke auto’s in het pilotgebied – het oostelijke deel van het Amsterdamse stadscentrum – tijdens de proef met 19 procent af. De luchtkwaliteit verbeterde hier met 17 procent. Veruit de meeste bewoners van de Weesperbuurt die voor het onderzoek werden ondervraagd, waren positief over het experiment. Zij ervoeren meer rust, kwamen vaker buiten en raakten vaker met elkaar in gesprek. In het totale Amsterdamse verkeer nam het aantal auto’s met 3 procent af. Hoewel de doorstroming van de stad iets verbeterde, is het aantal verkeersongevallen in zowel het gebied waar het experiment plaatsvond als de rest van de stad gelijk gebleven.


Lees ook
In Amsterdam is de ‘knip’ zowel een bron van stilte als van rumoer

Buurtbewoners zijn lyrisch over de plotse rust in <strong>de Weesperstraat</strong>, maar de gemeenteraad is kritisch: in de eerste dagen heerste chaos, en ook hulpdiensten ondervonden – tegen de afspraken in – hinder.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/amsterdams-verkeersexperiment-geavalueerd-harde-knip-nu-niet-wenselijk.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Bezien over heel Amsterdam was er wel sprake van een waterbedeffect, waarbij het verkeer zich naar andere delen van de stad verplaatste: met name de omleidingsroute via de Kattenburgerstraat, Piet Heinkade en Mauritskade werd drukker. In de straten waar het verkeer toenam, werd de luchtkwaliteit gemiddeld 9 procent slechter. Ook stellen de bewoners van dit gebied dat de leefbaarheid van hun wijk afnam. Ze rapporteerden lawaai, stank en een agressieve sfeer. </p>
<h2 class=Verdeeldheid

Het experiment van de zogeheten ‘Weesperknip’ leidde vorige zomer tot verdeeldheid in Amsterdam, zowel op sociale media als in de gemeenteraad. De wethouder moest zich in een spoeddebat onder meer verantwoorden voor de gebrekkige doorgang die hulpdiensten bij de ‘geknipte’ straten zouden krijgen. Daarover concluderen de onderzoekers in de evaluatie nu dat ambulanceritten gemiddeld 15 seconden langer duurden en brandweerritten 35 seconden langer. Beide diensten haalden de normen voor aanrijtijd en het op tijd aankomen op bestemming hiermee alsnog. Wel zorgden de iets langere rijtijden voor „zorgen en stress” bij het rijdend personeel.

„In de toekomst zullen vaker ingrepen nodig zijn om de toenemende verkeersdrukte in onze stad tegen te gaan en de leefbaarheid te vergroten”, schrijft de wethouder in de brief aan de gemeenteraad. Hoewel ze niet opnieuw een ‘Weesperknip’ wil, denkt ze nu ook aan zogeheten ‘verkeersfilters’. „Iedereen kan zich door een buurt of straat verplaatsen, maar niet iedereen kan dat doen in een gemotoriseerd voertuig”, aldus Van der Horst. Daarbij wil ze nog bekijken welke doelgroepen een uitzondering krijgen, en welke niet.