
Het waren al geen makkelijke weken voor Amsterdammers; wordt de Mokummers nou ook nog het feestje van de eeuw door de neus geboord?
Op 27 oktober is het precies 750 jaar geleden dat Amsterdam – of eigenlijk: Amstelredamme – zijn eerste schriftelijke vermelding kreeg, dankzij graaf Floris V. En dat wordt 21 juni, op de langste dag van het jaar, uitgebreid gevierd met een gratis festival op een deel van de ringweg rondom de stad. De hype is al maandenlang groot: „Als het goed is, praten mensen er over twintig jaar nog steeds over”, zei programmadirecteur Sietse Bakker hoopvol tegen Het Parool. Uit publieksonderzoek bleek volgens de organisatie dat er zo’n 680.000 mensen willen komen, terwijl er ‘slechts’ 280.000 kaartjes zijn. Ter vergelijking: voor Lowlands zijn er dit jaar 65.000 kaartjes.
De ticketuitgifte, woensdagochtend vanaf 10.00 uur, verliep chaotisch en liet duizenden Amsterdammers ontredderd achter. Online gingen talloze verhalen rond van mensen die urenlang in de online wachtrij hadden gestaan. Voor niks. Terwijl mensen die niet in Amsterdam woonden wél kaartjes hadden! Een liveblog van Het Parool diende als online klaagmuur, waar mensen hun verhaal konden doen. „Ik word er misselijk van”, schreef een Amsterdammer. Het woord „traumaatje” viel.
Wat is er allemaal aan de hand? Drie vragen.
1. Wat staat er te gebeuren in Amsterdam?
Het festival Op De Ring moet het hoogtepunt worden van alle vieringen rondom 750 jaar Amsterdam. Op zaterdag 21 juni verandert een 15 kilometer lang deel van de normaal zo kille, vervuilde ringweg rondom Amsterdam één dag in een festivalterrein. Er komt een speciaal ‘verjaardagsbos’: voor één dag worden er 750 volwassen bomen in plantenbakken de snelweg op gerold, en 7.500 jongere bomen. In de ochtend vindt een (uitverkochte) hardloopwedstrijd plaats van 7,5 kilometer waaraan 20.000 mensen meedoen. Er zijn gratis huwelijksceremonies, waar vierhonderd stelletjes zich voor aanmeldden. En natuurlijk wordt er gezongen, smartlappen van Marco Schuitmaker, en geraved op dancemuziek van dj’s, geselecteerd door de iconische Amsterdamse feestorganisatie Audio Obscura.
Om dit alles mogelijk te maken is een gigantische logistieke operatie vereist. De gemeente sluit het binnenste deel van de Ring A10 drie dagen af voor auto’s: op 20, 21 en 22 juni. De buitenring blijft voor de hulpdiensten en openbaar vervoer wel toegankelijk. De Telegraaf schreef dat zelfs kantoorpersoneel van openbaarvervoerbedrijf GVB op de 21ste zal moeten bijspringen om de bezoekersstromen te begeleiden.
Het Amsterdamse stadsbestuur heeft 27 miljoen euro uitgetrokken voor het jubileum. Hoeveel mensen er bij de organisatie betrokken zijn, durft de gemeente niet te zeggen, behalve dat het er „heel veel zijn, zowel in de voorbereiding als de uitvoering op de dag zelf”.
2. Wat ging er woensdag mis?
Vele tienduizenden mensen zaten woensdagochtend netjes om 10.00 uur klaar om kaartjes te bemachtigen. Maar veel mensen kwamen niet verder dan de wachtrij, of kregen foutmeldingen. De frustratie groeide toen bleek dat anderen wel kaartjes hadden gescoord, sommigen wel tientallen, door verschillende telefoonnummers en e-mailadressen te gebruiken. Sommige tickets belandden op Marktplaats, waar mensen al snel tientallen euro’s boden.
Later op de middag bleek dat de lange wachtrij overgeslagen kon worden door simpelweg de url aan te passen. Zogeheten autorisatiecontroles, die de exclusiviteit van de transactie hadden kunnen waarborgen, hadden dat kunnen voorkomen – maar die waren niet ingesteld. „Oliedom en echt prutswerk”, schreef een Amsterdammer op de klaagmuur van Het Parool. Cabaretier Peter Pannekoek slingerde op X de hashtag #foutenfestival de wereld in.
Volgens Jeroen van Glabbeek, topman van CM.com, het platform achter de ticketuitgifte, verliep het allemaal goed, zei hij woensdag tegen Het Parool. „Achter de schermen zijn we heel tevreden. […] Als je honderdduizenden kaarten verkoopt op één dag, gaat er altijd iets niet goed bij een klein percentage.” Van Glabbeek zegt dat „ongeveer een miljoen mensen” tegelijkertijd in de wachtrij stonden. Dat je meerdere kaarten kon reserveren blijkt de bedoeling te zijn geweest: zo kon je ook voor je vrienden bestellen. Later is dat in overleg met de gemeente toch maar aangepast.
3. En nu?
Anders dan CM.com, schreef de gemeente donderdag in een persbericht dat het bestelproces „niet geheel vlekkeloos” was verlopen. De gemeente belooft dat alle bestellingen achteraf getoetst zullen worden op het maximale aantal tickets. „Als dat aantal te hoog is, kan de bestelling geannuleerd worden en komen deze tickets opnieuw beschikbaar.” Verder waarschuwde de organisatie om geen tickets te kopen via Marktplaats, die zijn „ongeldig en worden geblokkeerd”.
De hamvraag is hoe de organisatie tickets van hamsteraars, of van mensen die de wachtrij hebben weten te omzeilen, gaat onderscheiden van tickets die op legitieme wijze zijn verkregen. Dat kan immers alleen door per reservering na te gaan of die is gemaakt vanaf een IP-adres waarvandaan te veel of onrechtmatig tickets zijn geregeld. Zoiets kan weken in beslag nemen en zoveel tijd is er niet.
In een donderdagavond verschenen verklaring schrijft de organisatie dat CM.com is gevraagd de klachten „serieus te onderzoeken” en „zo snel mogelijk oplossingen aan te dragen”. CM.com was donderdagmiddag niet in staat om NRC hierover te woord te staan.
Er is dus nog een kans dat er weer wat tickets vrijkomen, maar heel veel zullen dat er niet zijn. Volgens de gemeente hebben maar liefst 80.000 mensen hun e-mailadres achtergelaten om op de hoogte te worden gehouden. Voor wie definitief misgrijpt, is altijd nog de Ring Oost vrij toegankelijk. Daar kun je ’s ochtends de 20.000 hardlopers aanmoedigen, en na 16.00 uur zelf een rondje lopen of fietsen, alsof je op het verlaten Berlijnse vliegveld Tempelhof bent.
Met medewerking van Lian Hof.
