Amsterdam trekt extra eigen geld uit voor 24-uursopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers

De gemeente Amsterdam gaat geld bijleggen voor de instandhouding van de 24-uursopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers, nu het nieuwe kabinet daar geen geld meer voor vrijmaakt. ,,Als we ermee stoppen, kan dat leiden tot verstoringen van de openbare orde en veiligheid”, schrijft de gemeente dinsdag. ,,Ook worden er mogelijk meer panden gekraakt.”

Het gaat in Amsterdam om opvangplekken voor circa vijfhonderd ongedocumenteerden die van de Nederlandse overheid terug moeten naar hun land van herkomst, maar blijven. De enige plek waar zij officieel nog terecht kunnen is de 24-uursopvang, sinds 2019 ook te vinden in Rotterdam, Utrecht, Groningen en Eindhoven. De ervaring leert dat deze groep zonder deze regeling onder de radar belandt — maar voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers is geen ruimte in wat PVV-leider Geert Wilders het ,,strengste asielbeleid ooit” noemde.

In totaal kost de noodopvang Amsterdam jaarlijks 20 miljoen euro. De gemeente droeg de afgelopen jaren 11 miljoen euro bij, de rest kwam van het Rijk. Vanaf 2025 betaalt Amsterdam in ieder geval 13,5 miljoen euro. De vijf steden met een 24-uursopvang ontvangen nog een niet vastgesteld overbruggingsbedrag van het Rijk — het gat dat vervolgens overblijft wordt alsnog door de gemeente opgevuld, aldus een woordvoerder van wethouder Rutger Groot Wassink dinsdag tegen NRC. In het najaar gaat Amsterdam nadenken over de jaren na 2025.

Voorlopig is Amsterdam de enige gemeente met een oplossing voor de stopgezette rijksbijdrage voor de 24-uursopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Begin deze maand deden de burgemeesters van de vijf steden met een bed-bad-broodregeling per brief een ,,klemmend beroep” op minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) om alsnog een oplossing voor mensen zonder verblijfsvergunning te bedenken.


Lees ook

Uitgeprocedeerd? Je krijgt alleen een bed als je zegt dat je terug wil

Faycal Kada uit Algerije.