Amnesty International en Oxfam Novib slaan schenking Lowlands af: ‘Gaat in tegen principes’

Verslaggeving Goede doelen weigeren de donatie van Lowlands die voortkomt uit de charity charge die de pers moet betalen om verslag te doen vanaf het festival. „Het Lowlandstientje gaat in tegen het principe van vrije nieuwsgaring.”

Het pand van mensenrechtenorganisatie Amnesty International in Amsterdam.
Het pand van mensenrechtenorganisatie Amnesty International in Amsterdam. Foto ANP/Nils van Houts

Amnesty International en Oxfam Novib nemen een donatie van Lowlands – die voortkomt uit de verplichte charity charge die journalisten dit jaar moeten betalen – niet aan. Mensenrechtenorganisatie Amnesty heeft principiële bezwaren tegen het zogenoemde ‘Lowlandstientje’ en ook Oxfam Novib voelt zich ongemakkelijk bij de schenking. Mediabedrijven die dit jaar verslag willen doen van het muziekfestival moeten een verplichte bijdrage van tien euro per persoon betalen om toegang te krijgen tot het festivalterrein. Dat leidde tot verontwaardiging bij mediaorganisaties.

De NOS, het AD en het ANP besloten dit jaar daarom geen journalisten en fotografen naar het festival te sturen. „Betalen voor verslaggeving doet inbreuk op de journalistieke onafhankelijkheid en vrije nieuwsgaring”, zei Freek Staps, hoofdredacteur van ANP, eerder in NRC. Het geld dat met de charity charge wordt opgehaald schenkt MOJO, organisator van Lowlands, aan Amnesty International, Oxfam Novib en Stichting Vluchteling. Die eerste twee laten nu weten niet achter de donatie te staan, en hem dus ook niet te accepteren.

Principekwestie

Het Lowlandstientje zou „ingaan tegen het principe van vrije nieuwsgaring”, zegt persvoorlichter Marjon Rozema van Amnesty International. „Wij vinden dat dit in strijd is met de persvrijheid en we vinden het dan ook niet gepast om die donaties aan te nemen”, zegt Rozema. „Amnesty heeft bovendien niet eerder donaties zoals deze charity charge voor journalisten van evenementenorganisaties ontvangen”, zegt Rozema.

Ook Oxfam Novib voelt zich „ongemakkelijk” bij de schenking en zou het dan ook „prima vinden als het geld naar een ander goed doel gaat”, zegt woordvoerder Stefan Verwer. Verwer: „Wij worden nu betrokken in een debat over persvrijheid, maar met die discussie hebben wij weinig te maken. Dat is iets tussen Lowlands en de journalistiek. We vinden het fijn als mensen ons geld doneren, maar niet als dat wordt verplicht.”

Lowlandsorganisator MOJO laat aan ANP weten „na het festival in gesprek te gaan met Amnesty en Oxfam.”

Geen gemeengoed

De charity charge wordt volgens Lowlandswoordvoerder Bente Bollmann ook door „veel andere festivals in binnen- en buitenland” gevraagd. Festivals Mysteryland, Awakenings en Amsterdam Open Air waren voorbeelden van binnenlandse evenementen waarbij een goede doelen-bijdrage van journalisten werd gevraagd, maar de laatste jaren is dat bij geen van de drie meer het geval. De organisatoren zijn, zeggen ze nu tegen NRC, van mening dat iedereen die op de evenementen aanwezig is om te werken, niet zou hoeven betalen.

Bij filmfestivals is het betalen voor een persaccreditatie gebruikelijker dan bij muziekfestivals. Zo betalen journalisten bij het filmfestival in Cannes twintig euro voor accreditatie en bij het International Film Festival Rotterdam (IFFR) vijftig euro.