Amnesty: demonstreren in Europa wordt ondermijnd, belemmerd en gestigmatiseerd

In Europa wordt systematisch ondermijnend opgetreden bij vreedzame protesten, wat het recht op demonstreren aantast. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Zij bestudeerde 21 landen, waaronder Nederland.

In plaats van het „faciliteren van het recht” van mensen om vreedzaam te demonstreren, stelt Amnesty vast dat autoriteiten in heel Europa bewust bezig zijn met het  „stigmatiseren, belemmeren, ontmoedigen en straffen van mensen die protesteren”.

Over Nederland schrijft Amnesty bijvoorbeeld dat het voor ongedocumenteerden lastig is te demonstreren in sommige gemeenten en dat Nederland veelal gebruik maakt van cameratoezicht bij bijeenkomsten. Daarmee doelen ze op het inzetten van drones, videobewakingsauto’s, waterkanonnen met camera’s of politieagenten die foto’s van demonstranten maken met hun telefoon. Dit ziet Amnesty in sommige gevallen als een inbreuk op privacy.

In een verklaring zegt Agnès Callamard, de secretaris-generaal van Amnesty International, dat het onderzoek een  „diep verontrustend beeld” schetst van een aanval op het recht om te protesteren in heel Europa.


Lees ook

Kabinet laat mogelijke beperkingen van demonstratierecht onderzoeken

Politieagenten halen begin februari klimaatactivisten van  Extinction Rebellion van de A12 tijdens een blokkade in Den Haag. De activisten eisen een einde aan subsidies voor fossiele brandstoffen.