Amerikanen worden vrijgelaten uit Iran na deal met Washington

Overeenkomst Het Iraanse regime heeft het vaker op landgenoten met een dubbele nationaliteit gemunt, mogelijk als ruilmiddel voor het verlichten van internationale sancties. De definitieve vrijlating wordt ten vroegste pas komende maand verwacht.
Siamak Namazi, hier links op een muurschildering in Washington, is één van de gevangenen die zal worden vrijgelaten.
Siamak Namazi, hier links op een muurschildering in Washington, is één van de gevangenen die zal worden vrijgelaten. Foto Patrick Semansky/AP

De VS hebben een overeenkomst met Teheran gesloten voor de bevrijding van vijf Amerikanen uit handen van Iraanse autoriteiten. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag in een verklaring bekendgemaakt. De gevangenen zouden inmiddels uit de Evin-gevangenis zijn overgebracht en onder huisarrest zijn geplaatst. Onderdeel van de overeenkomst, die wel rond is maar nog moet worden uitgevoerd, is het ontdooien van 6 tot 7 miljard euro voor Teheran, zo meldt onder meer persbureau AP.

Het zou gaan om Iraanse tegoeden die in Zuid-Korea bevroren zijn. De bedoeling is dat het huisarrest op termijn wordt omgezet in een volledige vrijlating, maar daarover lopen de gesprekken nog. Die definitieve vrijlating, samen met het vrijmaken van de tegoeden, dat via Qatar loopt, wordt ten vroegste komende maand verwacht. Iraanse functionarissen spreken tegenover AP van „een belangrijke eerste stap” voor de uitvoering van de overeenkomst.

De deal is het resultaat van maandenlange onderhandelingen die discreet tussen Washington en Teheran werden gevoerd. De afgelopen decennia leven beide landen diplomatiek op gespannen voet, onder meer vanwege de Iraanse verrijking van uranium en de Amerikaanse angst dat het land daarmee kernwapens ontwikkelt.

Gevangenen als ruilmiddel

Het Iraanse regime heeft het vaker op landgenoten met een dubbele nationaliteit gemunt, mogelijk als ruilmiddel voor het verlichten van internationale sancties, wat Teheran ontkent. Bij de deal voor de vrijlating van gevangenen, die volgens Amerikaanse autoriteiten „onterecht werden vastgehouden”, is onder meer Siamak Namazi betrokken. Hij werd in oktober 2016 tot tien jaar gevangenis veroordeeld vanwege „samenwerking met een vijandelijke buitenlandse staat”. Ook Moraz Tahbaz, een Iraans-Amerikaans-Britse milieuexpert die sinds januari 2018 vastzit voor spionage, heeft nu perspectief op een definitieve vrijlating.

De overeenkomst opent de deur naar mogelijke kritiek voor de regering van president Joe Biden. Toch benadrukt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, tegenover AP dat Washington geen plannen heeft voor een structurele verlichting van de Iraanse sancties. „Ik geloof dat dit het begin is van het einde van hun nachtmerrie en de nachtmerrie die hun families hebben meegemaakt”, aldus Blinken.

Lees ook: De vergeten gijzelaars van de Iraanse Revolutionaire garde