Amerikaanse zorgwaakhond meldt twee doden na falend medisch hartkastje Philips

In de Verenigde Staten worden twee overlijdens in verband gebracht met een falend medisch hartkastje van Philips. Dat meldt het Eindhovens Dagblad na een melding van de Amerikaanse toezichthouder FDA, die de zwaarste veiligheidsmelding heeft afgegeven. Bij 109 andere letselgevallen zou het ook mis zijn gegaan, zonder dodelijke afloop. Volgens Philips waren er in die gevallen wel problemen met de kastjes, maar leidde dat niet tot schade voor de patiënten.

Een Philips-woordvoerder bevestigt na berichtgeving van het Eindhovens Dagblad tegenover persbureau ANP dat de overlijdens „mogelijk een link hebben” met het apparaat. Het gaat om zogenoemde MCOT-pleisters die hartgegevens verzamelen, waardoor patiënten niet ter controle in het ziekenhuis hoeven te blijven. Door een softwareprobleem werden die hartgegevens niet doorgestuurd naar behandelend artsen van de patiënten, waardoor hartfalen niet op tijd werd gesignaleerd.

De pleisters worden in Europa niet verkocht. In de VS zijn er ongeveer 130.000 MCOT-pleisters in omloop bij meer dan 41.000 klanten. Volgens Philips is het softwareprobleem inmiddels verholpen en werken de apparaten weer naar behoren.

Philips onder vuur

Het is niet het eerste incident met falende Philips-apparatuur. Al jaren spelen er grote problemen met slaapapneu-apparaten voor thuisgebruik, die in 2021 leidden tot het terugroepen van miljoenen van die apparaten. Vorig jaar schikte het Eindhovense bedrijf voor 1,1 miljard dollar aan schadeclaims van 60.000 patiënten. Zij claimden astma en zelfs kanker te hebben gekregen van de apparaten, waarvan de isolerende schuimlaag losliet.

Rapporten en alarmerende onderzoeken in die kwestie, probeerde het bedrijf te verdoezelen, ontdekte NRC in oktober vorig jaar.


Lees ook

‘Philips negeerde verontrustende rapporten over apneu-apparaten’

Een apneu-apparaat van Philips.