Amerikaanse ‘TikTok-vluchtelingen’ zorgen voor zeldzame culturele uitwisseling met China

„Hallo, ik ben Ryan. Ik ben een TikTok-vluchteling. Sorry voor het storen! Hopelijk zijn we hier maar tijdelijk.” Met deze openingsboodschap, uitgesproken in het Chinees door een robotstem van een vertaalapp, ging de Amerikaanse internetgebruiker Ryan Martin deze week viraal op het Chinese internet. Hij is één van honderdduizenden Amerikaanse TikTok-gebruikers die zelf op zoek gaan naar een alternatief voor de populaire video-app, die vanaf 19 januari waarschijnlijk door de Amerikaanse overheid verboden zal zijn uit zorg over Chinese veiligheidsrisico’s.

De Chinese ontvangst van de Amerikanen is tot nu toe hartelijk. De ‘TikTok-vluchtelingen’, zoals ze zichzelf noemen, worden zowel in het Chinees als in het Engels welkom geheten. Veel gebruikers grijpen de kans aan om hun Engels bij te spijkeren – „Wat betekent LMAOOO nou?” – of om hulp te vragen bij hun huiswerk. Al die verontschuldigingen van de Amerikanen, die zich erg beleefd opstellen op de Chinese apps, zijn ook onnodig. „Jullie storen ons echt niet hoor,” antwoordt een gebruiker op de video van Martin. „Als jullie actief zijn, slapen wij toch.”

Jullie storen ons echt niet hoor. Als jullie actief zijn, slapen wij toch

Xiaohongshu-gebruiker
verwelkomt Amerikanen

Dat Amerikaanse TikTok-gebruikers uitwijken naar Chinese apps is verrassend. De motivering voor de wet die TikTok in de VS aan banden moet leggen, en waar het Amerikaanse hooggerechtshof zich deze week over buigt, richt zich juist op het risico van Chinese inmenging en spionage via TikTok. Dat is in Singapore gevestigd, maar heeft een Chinees moederbedrijf.

Veel TikTok-gebruikers vinden de zorgen overdreven. Uit protest kiest een deel van hen ervoor TikTok niet te verruilen voor Amerikaanse alternatieven als Instagram of Threads, maar voor een volledig Chinese app.

Screenshot RedNote

Zoals Xiaohongshu, ook wel RedNote genoemd, een in China populaire lifestyle-app, die de afgelopen dagen de meest gedownloade socialemedia-app in de Amerikaanse App Store was. Xiaohongshu had tot deze week nauwelijks buitenlandse gebruikers en heeft geen ingebouwde vertaalfunctie. Veel informatie op de app is alleen in het Chinees beschikbaar.

De app lijkt de onverwachte golf van Amerikaanse gebruikers te omarmen als marketingstunt, maar is eigenlijk geen logisch alternatief voor TikTok. Het platform, opgericht in 2013, richt zich meer op foto’s en tekst dan op video, en staat bekend om zijn Instagram-achtige lifestylecontent, maar ook om zijn gedetailleerde reviews, vooral op het gebied van reizen.

Rood boekje

Ook in politiek opzicht kan Xiaohongshu voor verwarring zorgen. De Chinese naam van de app betekent ‘klein rood boekje’, en dat roept associaties op met het bekende boekje met uitspraken van voormalig leider Mao Zedong. Voor Chinezen is die historische verwijzing subtieler, bedoeld als knipoog naar het doel van de app: een gids naar of ‘bijbel’ van hippe producten en trends zijn. Volgens oprichter Mao Wenchao is het ‘rood’ in de naam van de app, die driehonderd miljoen maandelijks actieve gebruikers heeft, geïnspireerd door de schoolkleur van Stanford University, waar hij een MBA deed.

Screenshot RedNote

Voorlopig heeft de toestroom uit de VS geleid tot een enorme opleving van informele culturele uitwisseling tussen Chinezen en Amerikanen. Op Xiaohongshu vragen Amerikanen naar het leven in China, van populair entertainment tot hoe de gezondheidszorg werkt, en vinden ze Chinezen met dezelfde hobby’s. Steeds meer video’s verschijnen met tweetalige ondertiteling, en Amerikaanse gebruikers zeggen Chinees te willen leren. „Bedankt Biden”, schrijft een Chinese gebruiker onder een Amerikaanse muziekvideo.

De positieve sfeer is opvallend, gezien de gespannen verhoudingen tussen beide landen. In opinieonderzoek blijken Chinese en Amerikaanse burgers steeds negatiever over elkaar te denken. Volgens cijfers van opiniepeiler Pew was 81 procent van de Amerikanen vorig jaar negatief over China. Vijf jaar eerder lag dat percentage nog rond de 60. Ook het bezoek aan elkaars landen is de afgelopen jaren niet teruggekeerd naar het niveau van voor de Covid-pandemie. Toen die uitbrak, sloot China voor lange tijd zijn grenzen.

Gevoelige onderwerpen

Hoelang de spontane interacties ruim baan krijgen, is onduidelijk. Aan Chinese kant vragen mensen zich af wat Xiaohongshu gaat doen om „de kwaliteit en veiligheid van de content te waarborgen”. Dat is een verwijzing naar de politieke censuur waaraan het platform zich moet houden, zoals alle apps op de Chinese markt. Ondanks waarschuwingen van Chinese gebruikers aan de Amerikanen om zich aan „de regels hier” te houden en „gevoelige onderwerpen als politiek, religie en drugs” te vermijden, merken sommige Amerikaanse gebruikers al dat hun posts worden geblokkeerd. De vele berichten van buitenlanders die geen zelfcensuur toepassen, kunnen snel een probleem worden voor het bedrijf. Daarom zal het misschien Chinese en buitenlandse gebruikers van elkaar moeten scheiden met een aparte versie voor de buitenlandse markt. TikTok deed dat al eerder.

Screenshot RedNote

Of Amerikaanse gebruikers hun verblijf op Xiaohongshu permanent willen maken, blijft afwachten. Ook als het Hooggerechtshof deze week zoals verwacht het verbod op TikTok in stand houdt, blijft de app waarschijnlijk bruikbaar voor mensen die TikTok al op hun telefoon hebben. Hoewel eigenaar ByteDance heeft gezegd TikTok niet te willen verkopen, zijn er ook geruchten dat er een deal aankomt, misschien via Elon Musk, de Trump-vertrouweling die goede banden heeft met de Chinese overheid.

Voor nu vinden de Chinese en Amerikaanse gebruikers elkaar op Xiaohongshu, onder andere met grapjes over de veiligheidsregelgeving van de Amerikaanse overheid. Nadat TikTok-gebruikers op die app afscheidsberichten hadden achtergelaten voor hun ‘Chinese spion’, die hun data op het platform aan China zou doorspelen, vinden ze die terug op Xiaohongshu: „Hi, ik ben Chinese spion No. 10086”, schrijft iemand onder een video. „Welkom op RedNote.”


Lees ook

Spannende zaak over TikTok-verbod in de VS, met een opmerkelijke rol van Trump

Demonstratie in maart 2023 in Washington tegen het op handen zijnde TikTok-verbod.