Amerikaanse Senaat heeft wetsvoorstel voor buitenlandse hulp van 95,3 miljard aangenomen

De Amerikaanse Senaat heeft dinsdag een wetsvoorstel voor buitenlandse hulp aan onder andere Oekraïne en Israël aangenomen van 95,3 miljard dollar. Dat melden Amerikaanse media dinsdag. Het Huis van Afgevaardigden moet het wetsvoorstel nog goedkeuren. Dat kan nog weken of maanden duren. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein Mike Johnson, is tegen het wetsvoorstel en vindt dat de Verenigde Staten moeten stoppen met het verstrekken van buitenlandse hulp, behalve als het een lening is.

Het pakket voor buitenlandse hulp wordt ingezet om Oekraïne te ondersteunen in de strijd tegen Rusland (60 miljard dollar), veiligheidshulp te leveren aan Israël (14,1 miljard dollar) en humanitaire hulp te bieden aan de burgers in de Gazastrook (9,2 miljard dollar). Ook ontvangen Taiwan en de Indo-Pacifische regio steun om China tegen te gaan, die krijgen 4,8 miljard dollar uit het hulppakket. „Voor ons in Oekraïne helpt de voortdurende Amerikaanse hulp mensenlevens te redden van de Russische terreur”, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in een bericht op X.

Het wetsvoorstel werd met 70 stemmen aangenomen, 29 senatoren waren tegen. Bijna alle Democraten in de Senaat waren voor, net als 22 Republikeinen. „Het is jaren, misschien wel tientallen jaren geleden, dat de Senaat een wetsvoorstel heeft aangenomen dat zo’n grote impact heeft, niet alleen op onze nationale veiligheid, en niet alleen op de veiligheid van onze bondgenoten, maar de veiligheid van de westerse democratie”, zei de Democratische Senaatsvoorzitter Chuck Schumer in de zaal.