Amerikaanse schuldeiser verleent Vitesse uitstel van betaling, maar verlangt wel sluitende begroting

De Arnhemse voetbalclub Vitesse krijgt van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Common Group extra tijd om een lening van ruim 14 miljoen euro terug te betalen. Tegenover die coulance verwacht het bedrijf wel dat Vitesse alsnog een sluitende begroting indient bij de licentiecommissie van de KNVB. Dat heeft Coley Parry, mede-eigenaar van Common Group, woensdag op sociale media laten weten.

Maandag diende Vitesse een begroting met een miljoentekort in bij de licentiecommissie, die zich daar deze week over buigt. Nu de club tot volgend jaar de tijd krijgt om de lening aan Parry terug te betalen, verwacht die dat de club met een nieuwe begroting komt. „Er is genoeg om de kloof te dichten. Een realistische maar levende club is beter dan een ambitieuze en dode club.” Volgens Vitesse kan er pas een nieuwe begroting naar de licentiecommissie worden gestuurd als het plan van maandag wordt afgekeurd. Maandag dacht Vitesse nog een investeerder te hebben gevonden die het gat in de begroting kon dichten. Vlak voor de deadline ging de deal toch niet door.

Het drama voor Vitesse begon toen half mei werd onthuld dat de tientallen miljoenen die de Russische clubeigenaar Valeriy Oyf in Vitesse stopte, bijna volledig afkomstig zijn van Roman Abramovitsj. Deze Russische oligarch staat sinds 2022 op de Europese sanctielijst, hij geldt als een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin. Eerder dit jaar werd al bekend dat het ministerie van Economische Zaken voorlopig heeft geconcludeerd dat Abramovitsj de feitelijke zeggenschap heeft of heeft gehad over de club uit Arnhem, die afgelopen seizoen degradeerde uit de Eredivsie.


Lees ook

Oligarch Abramovitsj financierde Vitesse

Vitesse heeft al sinds 2010 buitenlandse eigenaren.