Amerikaanse politiek bereikt voorlopig akkoord over overheidsuitgaven

Leiders van de Democraten en Republikeinen hebben zondag overeenstemming bereikt over de overheidsuitgaven van de Verenigde Staten. Daarmee is het Amerikaanse Congres een stap dichter bij het voorkomen van een ‘shutdown’, een stillegging van de federale overheid, schrijven Amerikaanse media. Of het op tijd in concrete wetgeving kan worden gegoten, is nog onzeker.

De kern van het akkoord is een limiet van zo’n 1.660 miljard dollar (1.520 miljard euro) voor een deel van de overheidsuitgaven, waaronder 886 miljard dollar (810 miljard euro) voor defensie. Naast deze 1,6 biljoen dollar geeft de Amerikaanse overheid jaarlijks nog eens zo’n 4 biljoen uit, met name aan sociale zekerheid, die op een andere manier wordt vastgesteld.

Sommige onderdelen van de Amerikaanse overheid zijn ervan afhankelijk dat het geld op 19 januari wordt vrijgegeven, andere op 2 februari. Als congresleden het voor de deadlines niet eens zijn over de precieze invulling van de begroting, gaan delen van de overheid dicht en worden ambtenaren tijdelijk niet betaald. Senaat en Huis van Afgevaardigden moeten nog over de zondag gemaakte afspraken stemmen.

‘Totale mislukking’

Of de plannen op een meerderheid kunnen rekenen, is nog niet duidelijk. De Republikeinen zijn verdeeld, blijkt uit reacties op de deal. Terwijl Huisvoorzitter Mike Johnson de deal „het gunstigste budget dat Republikeinen in meer dan een decennium hebben behaald” noemde, schreef de uiterst rechtse Freedom Caucus op X: „Amerika is op weg naar de fiscale ondergang.”

Biden zei in een verklaring: „Republikeinen in het Congres moeten nu hun werk doen en stoppen met dreigen om de regering stil te leggen.”


Lees ook
Dreiging shutdown in de VS afgewend, geld voor Israël en Oekraïne nog niet geregeld

De Amerikaanse president Joe Biden tijdens de APEC-top, deze week in San Francisco.