Voor Amerikaanse media gaat er nu al een grote dreiging uit van Donald Trump en zijn beoogde regeringsploeg, ook al duurt het nog tot 20 januari voor de Republikein opnieuw president wordt. „De pers moet op het rechte pad worden gezet”, zei Trump deze week op een persconferentie. „De pers is heel corrupt, bijna zo corrupt als onze verkiezingen.”
De onheilspellende lading van die woorden – uitgesproken door de man die journalisten vaak „vijanden van het volk” heeft genoemd – was moeilijk te missen. Trump kondigde alvast aan dat hij een krant in Iowa, de Des Moines Register, aanklaagt voor fraude en verstoring van de verkiezingen. De reden? De krant had kort voor de presidentsverkiezingen een peiling gepubliceerd waarin Trump in Iowa achter lag op zijn rivaal Kamala Harris – terwijl hij er uiteindelijk ruimschoots won.
Lees ook
Zet één peiling de verwachtingen op zijn kop?
Trump heeft een lange geschiedenis van het dreigen met, en soms ook het voeren van processen tegen media – die hij overigens zelden wint. Al jaren maakt hij het werk van mediabedrijven routinematig verdacht als fake news. Maar nu lijkt Trump verder te gaan, en van het intimideren en aanvallen van de pers een speerpunt te willen maken in zijn tweede ambtstermijn.
De man die hij naar voren heeft geschoven om de federale recherche FBI te leiden, Kash Patel, zei vorig jaar al in een podcast tegen oud-Trump-adviseur Steve Bannon: „We gaan achter de mensen in de media aan die hebben gelogen tegen het Amerikaanse volk, die Joe Biden hebben geholpen de verkiezingen [van 2020, red.] te vervalsen. Via het strafrecht of het civiele recht, dat zien we nog wel. Maar we waarschuwen alvast. Daarom haten ze ons. En daarom zijn wij tirannen, daarom zijn wij dictators.” Bannon zelf zei deze week dat de media „moeten leren wat nationale populistische macht is: onderzoeken, processen en opsluiting.”
Het leven zuur maken
Volgens Marty Barron, oud-hoofdredacteur van The Washington Post, wijst alles erop dat Trump de pers „op alle denkbare manieren” het leven zuur zal maken, zei hij onlangs op de publieke radiozender NPR. „Hij zal alles uit de kast halen.”
Behalve processen tegen mediabedrijven en individuele journalisten voorziet Barron – op basis van uitspraken en benoemingen van Trump – nog allerlei andere maatregelen tegen de pers. Zoals dat eigenaren van mediabedrijven en adverteerders onder druk gezet worden om zich te distantiëren van journalistiek die Trump in een slecht daglicht plaatst. Dat de overheidssteun voor de publieke radio en tv zal worden ingetrokken. En dat journalisten vervolgd en opgesloten worden als zij zaken publiceren die, volgens de nieuwe regering, de nationale veiligheid in gevaar brengen. En dan is er nog de dreiging, waar Trump voor en na de verkiezingen op heeft gezinspeeld, dat de uitzendvergunning van grote televisiemaatschappijen kan worden ingetrokken.
Veel Amerikaanse media hebben het financieel moeilijk, wat hen extra kwetsbaar maakt. Langdurig slepende processen kunnen veel geld kosten, ook als er uiteindelijk geen veroordeling uit komt. Daar komt bij dat media die in handen zijn van rijke zakenlui of grote bedrijven, beginnen te merken dat hun eigenaren er veel aan gelegen is de relatie met Trump zo goed mogelijk te houden, in verband met hun andere zakelijke belangen. Kritische journalistiek over Trump door een mediabedrijf in hun portefeuille kunnen ze daarbij slecht gebruiken. Dat maakt het aantrekkelijk zich meer met de inhoud van de krant te gaan bemoeien.
Jeff Bezos, eigenaar van The Washington Post, verhinderde kort voor de verkiezingen de publicatie van een commentaar waarin steun werd uitgesproken voor Kamala Harris. Patrick Soon-Shiong, eigenaar van The Los Angeles Times, deed dat ook en kondigde bovendien aan dat artikelen voortaan vergezeld zullen gaan van een zogenoemde digitale ‘bias meter’, die de mate van linkse dan wel rechtse bevooroordeeldheid van het stuk moet aangeven.
Schikking met ABC News
Tot schrik van veel journalisten maakte tv-zender ABC, onderdeel van het Disney-concern, afgelopen weekeinde bekend Trump 15 miljoen dollar te zullen betalen. Met dat bedrag schikte het bedrijf een zaak die Trump had aangespannen tegen ABC News, omdat presentator George Stephanopoulos in een uitzending herhaaldelijk had gezegd dat Trump in een civiele zaak in 2023 was veroordeeld wegens verkrachting, terwijl hij was veroordeeld voor seksueel misbruik.
Critici van de schikking verwijten ABC dat het de zaak niet voor de rechter heeft laten komen. Dan zou er een aanzienlijke kans zijn geweest dat de zender en de presentator hadden kunnen wegkomen met een beroep op de vrijheid van meningsuiting. Ook had de rechter in 2023 gezegd dat Trumps gedrag weliswaar niet viel onder de strikte omschrijving van verkrachting in de staat New York, maar wel neerkwam op wat de meeste mensen onder verkrachting verstaan.
Dat ABC met Trump heeft geschikt „zet de sluizen open voor veel meer van zulke rechtszaken”, schreef commentator Bill Kristol. „Als zelfs het machtige Disney zo’n juridische strijd niet aangaat, welke andere bedrijven, al dan niet in de mediasector, zullen dan de intimidatie van de regering-Trump kunnen weerstaan?’’
Ook voor de sociale media worden het spannende tijden. De man die Trump heeft uitgekozen om de Federal Communication Commission (FCC) te gaan leiden, de toezichthouder voor telecommunicatie, radio, televisie en internet, is hardliner Brendan Carr. Hij beschouwt de moderatie die de meeste grote sociale media toepassen om hatelijke berichten of desinformatie te weren als censuur – en heeft beloofd het ‘censuurkartel’ te zullen ontmantelen. De bazen van de grote techbedrijven haastten zich één-voor-één naar Mar-a-Lago, om Trump van hun steun te verzekeren en alvast een financiële bijdrage voor zijn inauguratie te leveren.