Amerikaanse heffingen zijn ingegaan, export naar de VS vanaf nu een stuk duurder

Woensdagochtend om 06.00 uur Nederlandse tijd (middernacht in de VS) is het nieuwste pakket aan Amerikaanse importheffingen ingegaan, het meest ingrijpende tot nu toe.

De heffingen treffen landen waar de VS een hoog handelstekort mee hebben en die daarom een hoger “wederkerig” tarief opgelegd hebben gekregen. Afgelopen zaterdag ging al een eerste pakket heffingen in, op landen met kleinere handelstekorten. Op de beurs leiden de heffingen al dagen tot grote onrust.

Einde aan vrijhandel

Trump heeft met zijn handelstarieven een einde gemaakt aan tachtig jaar internationale vrijhandel. Analisten vrezen dat de maatregelen de VS in een recessie zullen storten en ook de wereldeconomie fors zullen raken.

De Amerikaanse president houdt vol dat hij op de juiste weg zit. Op een Republikeins benefietdiner in het congres zei hij dinsdagavond: “Ik ben blij met waar we nu staan.” Landen kunnen proberen een deal te maken, maar dat is niet “noodzakelijk” voor de VS. “I know what the hell I’m doing”, aldus Trump.

Wat is precies de impact van de importheffingen? Een overzicht:

  • China wordt het hardst getroffen. Producten die het land exporteert naar de VS worden vanaf vandaag belast met een heffing van 104 procent. Dat is het gevolg van een escalerende handelsoorlog tussen de twee landen. Er gold al een tarief van 20 procent over en weer, Trump deed daar een week geleden 34 bovenop. China beantwoordde dat met een gelijke tegenheffing, waarop Trump de Chinezen extra strafte met nog eens 50 procent. China heeft al gezegd niet te zullen buigen voor Trump en de strijd tot het eind te zullen blijven vechten.
  • Het gevolg is dat Chinese producten vanaf vandaag twee keer zo duur zijn als ze de VS binnenkomen. De heffingen worden geïnd bij de importeurs van de Chinese goederen. Die zullen het bedrag aan de douaneautoriteiten moeten overmaken.
  • Ook een hele lijst andere landen valt vanaf vanochtend onder de verhoogde importheffingen. Europese goederen worden 20 procent extra belast, en met name een aantal Zuid-Aziatische landen krijgen nog hogere heffingen. Vietnam, Japan en Thailand worden bijvoorbeeld met respectievelijk 46, 24 en 37 procent belast.
  • De afgelopen dagen hebben diverse landen geprobeerd onderhandelingen te openen met de VS om de heffingen van tafel te krijgen. Dat lijkt vooralsnog geen enkel land gelukt, hoewel Trump steeds zegt open te staan voor een goede deal. Zelfs de Israëlische premier Netanyahu, die op bezoek was in Washington, wist zijn 17 procent strafheffing niet ongedaan te maken.
  • Met name de Aziatische landen hebben mondeling al grote toezeggingen gedaan. Hun economieën zijn voor een groot deel afhankelijk van de export naar de VS. Deze dagen is er intensief contact tussen de regering van Trump en onder meer delegaties uit Japan, Zuid-Korea en Vietnam.
  • Beleggers maken zich op voor een nieuwe dag van grote onrust op de markten. Europese en Aziatische markten wisten gisteren een deel van het verlies van afgelopen week goed te maken, maar in de VS gingen de beurzen laat in de middag alsnog onderuit. Vannacht doken de beurzen in China, Japan en HongKong opnieuw in het rood omdat een handelsdeal uitblijft. Europa verwacht ook in de min te openen.
  • Vandaag stemmen de landen van de Europese Unie over een eigen pakket aan importheffingen op Amerikaanse producten. Dat is nog een reactie op een eerdere maatregel van de VS om staal en aluminium extra te belasten. Het Europese pakket zou heffingen opleggen op typisch Amerikaanse producten als Harley Davidson-motoren en bepaalde voedingsmiddelen . Producten die Europa makkelijk ergens anders kan krijgen en die de Amerikanen wél raken.
  • Later deze week wil de Europese Commissie verder praten over een groter pakket aan tegenmaatregelen. Tegelijkertijd houdt de Commissie de deur open naar Washington voor onderhandelingen. Volgens diverse media zou Europa al hebben aangeboden de heffingen aan beide kanten van de oceaan terug te brengen naar nul. Washington heeft daar nog niet op gereageerd.
  • Het is ook de vraag of Trump alleen naar importheffingen kijkt. Uit de speech die hij vorige week hield en uit uitlatingen van andere leden van zijn regering blijkt dat hij de handelstekorten wil terugdringen. Daarvoor kijkt hij niet alleen naar heffingen, maar ook naar andere in zijn ogen oneerlijke maatregelen, zoals belastingen, wetten en regels en valutamanipulatie.
  • Economen blijven zeggen dat een handelsoorlog uiteindelijk alleen maar verliezers kent. De prijzen in de VS zullen als gevolg van de importheffingen fors gaan stijgen. Het leven in de VS wordt duurder. Als andere landen de Amerikaanse heffingen beantwoorden met soortgelijke tegenmaatregelen, snijden zij ook zichzelf in de vingers.


Liveblog
Handelstarievenblog


Europese beurzen in het rood