Amerikaanse antipersoonsmijnen moeten Oekraïne helpen bij het afremmen van de Russische opmars

Met de levering van antipersoonsmijnen heeft de Amerikaanse regering het Oekraïense wapenarsenaal in de oorlog tegen Rusland opnieuw uitgebreid. De leverantie lijkt deel uit te maken van een serie militaire hulpmaatregelen waarmee president Joe Biden Oekraïne in de laatste fase van zijn presidentschap wil helpen de Russische opmars in de Donbas zoveel mogelijk te vertragen. Biden maakt in het Witte Huis over precies twee maanden plaats voor Donald Trump.

Zondag werd bekend dat de VS de Oekraïense strijdkrachten toestemming hebben gegeven Atacms-raketten in te zetten tegen militaire doelen in Rusland. Die hebben een bereik van maximaal driehonderd kilometer. Kyiv zou de raket inmiddels hebben ingezet bij aanvallen op een wapenopslagplaats in de regio Brjansk en mogelijk ook op een commandopost in de regio Belgorod.

De levering van antipersoonsmijnen aan Oekraïne is niet oncontroversieel. De mijnen, die vlak onder de grond worden begraven en exploderen zodra iemand erop gaat staan, zijn sinds 1999 onder de Ottawa Conventie verboden in meer dan 160 landen. De Verenigde Staten en Rusland – maar ook China – tekenden dat verdrag niet. Het verbod werd destijds omarmd door veel landen, omdat de mijnen veel slachtoffers kunnen maken onder de burgerbevolking.

Buiten dichtbevolkt gebied

Volgens The Washington Post, die het nieuws over de jongste Amerikaanse wapenleverantie dinsdag als eerste bracht, heeft Kyiv toegezegd de antipersoonsmijnen niet in dichtbevolkte gebieden te zullen leggen. Washington voorzag de Oekraïense landmacht de afgelopen jaren wel al van antitankmijnen.

In de zomer van 2023 speelde een vergelijkbare discussie rond de Amerikaanse levering van clustermunitie aan Oekraïne. Ook daar geldt een internationaal verbod op, omdat de kans bestaat dat burgers op den duur slachtoffer worden van kleine explosieven die tijdens oorlogshandelingen niet tot ontploffing zijn gekomen. Maar ook toen ging Washington uiteindelijk overstag om Oekraïne te helpen tijdens het zomeroffensief.

De Amerikaanse regering levert nu antipersoonsmijnen die slechts een beperkte periode ‘actief’ zijn en na verloop van tijd niet meer tot ontploffing kunnen komen. De mijnen zijn non-persistent, wat inhoudt dat zij zodanig kunnen worden ingesteld dat zij over een periode van enkele uren, dagen of weken kunnen exploderen. Na enkele weken zou dat niet meer moeten kunnen, omdat de batterij die de ontploffing in werking zet, opraakt.

Een Oekraïense explosievenopruimer laat zien hoe Russische troepen een antipersoonsmijn bovenop een granaat plaatsen. Foto Scott Peterson / Getty Images

Rusland heeft sinds de grootscheepse inval in Oekraïne miljoenen landmijnen gelegd langs de frontlinies in Oekraïne, om Oekraïense tegenoffensieven te bemoeilijken. De uitgestrekte Russische mijnenvelden in het zuiden van Oekraïne waren een belangrijke oorzaak voor het mislukken van het Oekraïense zomeroffensief van 2023.

Zorgen over Russische opmars

Volgens The Washington Post, die zich baseert op uitspraken van anonieme regeringsfunctionarissen, is de Amerikaanse regering uiterst bezorgd over de Russische opmars in het oosten van Oekraïne. In de Donbas is het tempo van de Russische veroveringen de afgelopen maanden steeds sneller opgevoerd. De levering van antipersoonsmijnen zou volgens Washington op dit moment een van de effectiefste manieren zijn om de Russische aanvallen op de Oekraïense defensieve stellingen te bemoeilijken en de opmars te vertragen.

Dat heeft vooral te maken met de manier waarop de Russische krijgsmacht de afgelopen maanden zijn belegering op de Oekraïense stellingen uitvoert. Moskou stuurt vaak kleine groepjes van soms niet meer vijf soldaten vooruit – te voet of op motoren – om achter de Oekraïense linies te komen. Veelal overleven de aanvallers dat niet, of ze worden gevangen genomen, maar de niet aflatende Russische aanvalsgolven houden de Oekraïense verdedigers aan de frontlinies dag en nacht bezig. Antipersoonsmijnen kunnen een deel van hun ‘werk’ overnemen, zo is de gedachte.

Die Russische tactiek is een van de redenen waarom de opmars gepaard gaat met enorme verliezen aan materieel en mankracht. De laatste weken zou de Russische krijgsmacht dagelijks gemiddeld meer dan 1.500 soldaten kwijtraken, gedood, verwond of vermist. Volgens Oekraïne bedraagt het aantal Russische gesneuvelde en verwonde soldaten inmiddels bijna 726.000 mensen, sinds februari 2022. Volgens de BBC en Oekraïnse onderzoekers zijn er sindsdien 77.143 Russische soldaten gesneuveld.

Kritiek op landmijnen

Hoewel de Amerikanen antipersoonsmijnen sturen die na verloop van tijd geen schade meer zouden moeten kunnen berokkenen, hebben organisaties als Human Rights Watch zich in het verleden kritisch uitgelaten over de mijnen, omdat het elektronische mechanisme ook kan falen.


Lees ook

Terwijl de oorlog in Oekraïne escaleert, hamert Zelensky op een ‘rechtvaardige vrede’

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreekt via een live videoverbinding vanuit Oekraïne tijdens de speciale plenaire vergadering van het Europees Parlement, ter gelegenheid van de 1000e dag van de grootschalige Russische invasie van Oekraïne.

Tamar Gabelnick, hoofd van de Internationale Campagne voor het Verbod op Landmijnen (ICBL), zegt in toelichting op de woensdag verschenen Landmine Monitor 2024: „Elk gebruik van antipersoonsmijnen, door wie of onder welke omstandigheden dan ook, is onacceptabel en moet worden veroordeeld.”

De Landmine Monitor signaleert een „alarmerend gebruik” van antipersoonsmijnen door landen die de Ottawa Conventie niet hebben ondertekend. Daarbij wordt gedoeld op Rusland en Myanmar die dit al jaren doen, terwijl Iran en Noord-Korea worden genoemd als relatief nieuwe spelers op dit toneel. In landen als Pakistan, Colombia, India, Myanmar, Palestina en steeds vaker in de Sahel worden antipersoonsmijnen in toenemende mate ingezet door gewapende groeperingen, in plaats van de nationale strijdkrachten.

Volgens de Landmine Monitor werden in 2023 wereldwijd zeker 5.757 mensen gedood of verwond door landmijnen en explosieven die waren achtergebleven na een gewapende strijd. In 84 procent van de gevallen waarbij de oorzaak kon worden achterhaald, zijn de slachtoffers burgers, aldus ICBL. En kinderen maken voor meer dan een derde deel uit van deze burgerslachtoffers.