Een Amerikaanse oud-politieagent is in de staat Kentucky schuldig bevonden aan het schenden van de burgerrechten van Breonna Taylor. Agent Brett Hankison was betrokken bij de huiszoeking waarbij Taylor, een zwarte vrouw, in maart 2020 werd doodgeschoten. Hankison loste niet zelf de fatale schoten, maar kan vanwege het gebruik van excessief geweld wel levenslang krijgen.
In 2020 oordeelde een jury nog dat geen van de drie betrokken witte agenten vervolgd hoeven te worden voor Taylors dood, wat tot nieuwe protesten leidde.
Taylor en haar vriend Kenneth Walker lagen te slapen toen agenten haar appartement binnenvielen in verband met een drugszaak waarin haar ex-vriend werd verdacht. Die woonde zelf niet in het appartement. De agenten vielen de woning binnen met een no-knock warrant; ze klopten niet aan, maar forceerden met een stormram de deur en zeiden niet dat ze van de politie waren. Taylors vriend was bang dat er werd ingebroken en loste een schot, waarop de agenten veelvuldig terugschoten en Taylor vijf keer raakten.
Hankison vuurde lukraak tien kogels door het raam en de glazen schuifdeur. Een andere agent, Myles Cosgrove, vuurde het schot af dat Taylor doodde, maar aanklagers vonden het gebruik van dodelijk geweld in een eerdere zaak gerechtvaardigd omdat Walker eerst het vuur opende. De schoten die Hankison afvuurde raakten niemand, maar sommige kwamen terecht in het appartement van de buren, waar een jong kind woonde.
Een eerdere rechtszaak tegen Hankison werd nog geseponeerd, omdat een jury er niet uitkwam. In deze zaak had de jury meer dan twintig uur nodig, verspreid over drie dagen, om tot een oordeel te komen. Het is de eerste veroordeling van een bij de inval betrokken agent. Eerder gisteravond werd Hankison door de jury vrijgesproken van de aanklacht dat hij buitensporig geweld had gebruikt tegen de buren van Taylor.
‘Say her name’
Een ambulance – gebruikelijk bij dit soort invallen – die klaarstond voor ongevallen, werd een uur voor de inval weggestuurd, onthulde The New York Times eerder. Daardoor kreeg Taylor te laat medische hulp. Haar dood leidde aanvankelijk vooral tot lokale protesten, maar na onder meer de dood van Ahmaud Arbery en George Floyd werd ook haar zaak onderdeel van de landelijke Black Lives Matter protesten.
De veelgebruikte slogan ‘say her name’ was wereldwijd bij protesten — ook in Nederland — te horen. De familie van Taylor kreeg eerder een schadevergoeding van omgerekend zo’n 10 miljoen euro. De strafmaat voor Hankison wordt later bepaald. Hij kan levenslang krijgen.