Amerikaans Hooggerechtshof: daklozen mogen beboet worden voor buiten slapen

Amerikaanse staten mogen buiten slapen strafbaar stellen, oordeelde het Amerikaanse Hooggerechtshof vrijdag. Daarmee draait het hof een beslissing terug van een lager hof, dat in 2018 oordeelde dat zo’n wet strijdig zou zijn met de Amerikaanse grondwet. Dit hof noemde het straffen van daklozen die buiten slapen „wreed en ongebruikelijk”. Volgens een een schatting uit 2023 waren meer dan 650.00 mensen in de Verenigde Staten dakloos. Volgens lokale bestuurders maakte de uitspraak uit 2018 het moeilijker om de kampementen van het groeiend aantal daklozen in toom te houden.

Een stadje in de staat Oregon, Grants Pass, bracht de zaak naar het Hooggerechtshof. De stad wil boetes van 295 dollar gaan uitvaardigen tegen buiten slapen, omdat het aantal tenten van daklozen in de lokale parken uit de hand loopt. Veel Amerikaanse steden handhaven al op een manier die het daklozen moeilijk maakt in de openbare ruimte te bivakkeren. Zo ook Grants Pass, dat het openbare gebruik van kachels, slaapzakken en beddengoed al had verboden.


Lees ook

Bij -5°C onder een viaduct slapen: zelfs in deze kou wil niet iedere dakloze naar de noodopvang

Het tentenkamp van Aghata en Boguslaw, onder een viaduct in Den Haag.

Volgens persbureau AP was er in de uitspraak over het buiten slapen een duidelijke ideologische lijn zichtbaar, en trokken liberalen aan het kortste eind, met zes voorstemmers tegenover drie tegenstemmers. „Slaap is een biologische noodzaak, geen misdaad”, luidde het minderheidsstandpunt van de tegenstemmende rechters.

In Nederlandse gemeenten is buiten slapen in de openbare ruimte verboden, al is noodopvang vaak ontoereikend. Ook Nederland kampt met een groeiend aantal daklozen. Afgelopen jaar is het aantal boetes voor daklozen flink opgelopen, meldde de NOS, al kunnen daklozen die vaak niet betalen.

De uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof kwam tegelijk met twee andere uitspraken. Eentje die de macht van agentschappen terugdringt en een andere over de berechtiging van de bestormers van het Capitool op 6 januari 2021. Die laatste uitspraak viel uit in het voordeel van de relschoppers.