Amerikaans Hooggerechtshof blokkeert Bidens plan om studieschulden kwijt te schelden

Conservatieve rechters Met honderden miljarden dollars wilde president Joe Biden een deel van de studieschuld van zo’n 43 miljoen Amerikanen kwijtschelden. De conservatieve meerderheid van het Hooggerechtshof trekt een streep door dat plan.
Demonstranten bij het Amerikaans Hooggerechtshof vrijdag.
Demonstranten bij het Amerikaans Hooggerechtshof vrijdag. Foto Olivier Douliery/AFP

De conservatieve meerderheid van het Amerikaanse Hooggerechtshof blokkeert het plan van president Joe Biden om studieleningen kwijt te schulden. De rechters vinden dat Biden eerst naar het Congres moet om toestemming te vragen voor het uitvoeren van zijn plan, dat zo’n 430 miljard dollar (394 miljard euro) kost.

Biden beroept zich voor zijn plan op een wet uit 2003, die ingezet kan worden om studenten in noodsituaties bij te staan. Volgens hem was de coronapandemie zo’n noodsituatie, maar daar waren de zes conservatieve rechters het niet mee eens. De overige drie, progressieve, rechters stemden wel voor het plan. Met het kwijtschelden van de studieleningen wilde Biden een verkiezingsbelofte inlossen. Zo’n 43 miljoen Amerikanen komen ervoor in aanmerking. Tot op heden hadden al zo’n 26 miljoen Amerikanen zich ervoor ingeschreven.

Alleen mensen met lage tot modale inkomens konden beroep doen op de regeling. Zij zouden tot maximaal 20.000 dollar kwijtgescholden krijgen. De Amerikanen hebben gemiddeld een schuld van 35.574 dollar. Het is de tweede tegenslag op rij voor Biden. Een dag eerder besloot het Hooggerechtshof dat universiteiten niet meer aan positieve discriminatie mogen doen bij het toelaten van studenten op de universiteit. „Dit is geen normaal Hof”, zei Biden als reactie daarop.

Het Hooggerechtshof deelde vrijdag ook al een klap uit aan de lhbti-gemeenschap van de Verenigde Staten. Op basis van het recht van vrijheid van meningsuiting, zo oordeelden de conservatieve rechters, mogen ondernemingen weigeren diensten te verlenen aan homohuwelijken. De progressieve rechters hebben dat „een vrijbrief om te discrimineren” genoemd. De zaak was aangespannen door Lorie Smith, een webdesigner uit de regio Denver in de staat Colorado. Zij had geweigerd om websites te leveren aan stellen van hetzelfde geslacht. In een reactie zei Biden bezorgd te zijn dat de uitspraak tot meer discriminatie zal leiden.

Lees ook: Biden wil met kwijtschelding studieschulden armere Amerikanen emanciperen – maar laat Hof dat toe?