Amerikaan die 48 jaar onschuldig vastzat voor moord is vrijgesproken door rechter

Een Amerikaanse man die 48 jaar onschuldig vast heeft gezeten voor moord, is woensdag vrijgesproken door een rechter uit Oklahoma. Dit melden internationale persbureaus. Het is volgens de Amerikaanse instantie die de duur van straffen voor onrechtmatig veroordeelden bijhoudt het langst dat iemand ooit onrechtmatig heeft vast gezeten in de Verenigde Staten.

De 71-jarige Glynn Simmons werd in 1975 samen met een medeverdachte beschuldigd van de moord op winkelmedewerkster Carolyn Sue Rogers tijdens een beroving van een slijterij in Oklahoma. De medeverdachte kwam in 2008 vrij, maar Simmons bleef tot afgelopen zomer vastzitten. Hij heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Volgens zijn verklaring was hij die avond niet eens in de staat waar de moord is gepleegd.

In juli kwam Simmons al voorwaardelijk vrij toen bleek dat in de rechtszaak cruciaal bewijs door de aanklager niet was overgebracht naar de verdediging. Deel van dat bewijs was een politieverslag waaruit bleek dat een ooggetuige andere verdachten zou hebben geïdentificeerd. Woensdag is Simmons officieel onschuldig verklaard door de rechter. „Het is een les in veerkracht en vasthoudendheid”, zei Simmons tijdens een korte persconferentie na de uitspraak.



Leeslijst