‘Als we toch wakker liggen van Gaza en Libanon kunnen we dat beter samen doen’

Woensdagavond, iets voor middernacht, luisteren een kleine tweehonderd mensen in het Amsterdamse poppodium Paradiso naar comedian Edson da Graça. Da Graça vertelt dat voorafgaande aan zijn optreden hier bij de slaapstaking voor Gaza en Libanon een vriend hem op het hart drukte op te passen met wat hij zou zeggen.

Daar begrijpt de zichtbaar geëmotioneerde comedian niets van: „Kinderen worden afgeslacht, moeten we daarbij echt nuance aanbrengen? Dan ben je toch gewoon een ‘douchebag?’” In een tijd waarin Da Graça zich steeds meer eenzaam en teleurgesteld voelt over hoe mensen denken over de oorlog in het Midden-Oosten, ziet hij hier in Paradiso „lieve mensen” en gelijkgestemden. Het publiek applaudisseert instemmend.

Ruimte voor gevoelens

Voor precies die gevoelens is er vannacht ruimte. „Woede, onmacht, schaamte en saamhorigheid”, het mag volgens de uitnodiging allemaal gevoeld worden tijdens de slaapstaking. „Als we toch wakker liggen van het geweld in Gaza en Libanon… kunnen we dat beter samen doen.” Zo vragen de aanwezigen aandacht voor de situatie in het Midden-Oosten. Afgelopen jaar gebeurde dat vaker op verschillende plekken in het land.

Het publiek is divers, jong en oud, meer vrouwen dan mannen. Sommigen dragen Palestina-sjaaltjes, die hier ook te koop zijn. Net zoals dadels, za’atar, sumak en olijfolie – allemaal van Palestijnse origine. De opbrengsten gaan naar verschillende hulporganisaties en de rechtszaak van Oxfam Novib tegen de Nederlandse Staat over het leveren van F-35-onderdelen aan Israël.

In plaats van slapen, luisteren de nachtbrakers naar muziek, gedichten en theater. Ook is per videoverbinding het Palestijns-Israëlische vredesactivisten-duo Aziz Abu Sarah en Maoz Inon te gast. En elk uur is er een minuut stilte.


Lees ook

‘Slaapstaking’ om aandacht te vragen voor Gaza

Theatermaker Laura van Dolron houdt volgende week donderdag in het Theater aan ’t Spui in Den Haag een ‘slaapstaking’.

Eenzaamheid

Bezoekers herkennen de eenzaamheid die Da Graça en andere sprekers op het podium beschrijven. „Ik ben helemaal geen activistisch persoon”, zegt Maurice Gilissen (42) „maar het afgelopen jaar voelde ik dingen die ik als witte, westerse, veertiger nooit heb gevoeld.” In gesprekken over het conflict voelt Gilissen zich eenzaam. „Het is soms lastig om te gaan met gevoelens van afschuw over burgerslachtoffers terwijl niet iedereen die gevoelens deelt”, zegt hij.

Ook met de manier waarop het debat de afgelopen dagen is gevoerd, in nasleep van het geweld in Amsterdam, heeft hij veel moeite. Een hele groep Nederlanders met een migratieachtergrond is „opzij geschoven” en daar staat hij „totaal niet achter”.

De slaapstaking is voor Gilissen, die hier samen met zijn broer is, een plek waar hij zijn ei kwijt kan. „Het is fijn mensen te ontmoeten die er hetzelfde over denken.” De menselijkheid is voelbaar, en dat miste hij weleens het afgelopen jaar.

Singer-songwriter, theatermaker, dichter en gitarist <strong>Gerson Main</strong> tijdens de slaapstaking in Paradiso.
Foto Simon Lenskens
Zangeres <strong>Janne Schra</strong> tijdens de benefietavond in Paradiso.
Foto Simon Lenskens
Dansend publiek bij het optreden van <strong>Wasim Arslan</strong> in Paradiso tijdens de slaapstaking voor Gaza en Libanon.
Foto Simon Lenskens
Schrijven en regisseur <strong>Shariff Nasr</strong> tijdens de slaapstaking voor Gaza en Libanon in Paradiso.
Foto Simon Lenskens

Eenzaamheid

Veel bezoekers zeggen de oorlogsbeelden uit het Midden-Oosten te confronterend te vinden. Tamara Brinkman (46) wordt er soms misselijk van. Gisteravond moest ze erom huilen. „Waarom doen we er niets aan? En wat kan ik in mijn eentje doen?”

Het doel van de nacht is zulke gevoelens van onmacht om te zetten in kracht, zegt Marieke Eyskoot (47), tv-presentator en mede-organisator van het initiatief. Eyskoots eigen beleving van de oorlog veranderde afgelopen mei. Die maand speelde de vraag of er wel of niet een Israëlisch grondoffensief zou beginnen in de stad Rafah in Zuid-Gaza. Aanvankelijk noemde premier Mark Rutte zo’n eventueel grondoffensief een gamechanger, maar toen de Israëliërs ondanks de internationale waarschuwingen uiteindelijk toch in het offensief gingen, leidde dat niet tot concrete stappen van de Nederlandse regering, aldus Eyskoot.

„Daar wond ik me toen ontzettend over op”, zegt ze. „Ik schaamde me voor de lafheid van onze volksvertegenwoordigers.” De slaapstaking is volgens haar een plek waar mensen met onder meer dat soort gevoelens terecht kunnen. „Om zich te blijven uitspreken, niet stil te blijven, en te laten zien dat dit alles niet namens ons gebeurt.”