‘Als Trump nu een deal sluit met Poetin, krijgt Rusland de vrije hand’

Jarenlang was Gabrielius Landsbergis (43) een roepende in de woestijn. Als Europarlementariër waarschuwde hij in 2014 al voor het Russische gevaar en als minister van Buitenlandse Zaken verhoogde hij de defensie-uitgaven van Litouwen, die volgend jaar naar 5 procent van het bruto binnenlands product gaan. Nadat zijn partij vorig jaar de verkiezingen verloor blijft hij, nu als analist en zelfbenoemd havik, Europese landen aansporen tot actie.

Ondanks de aankondiging van de Europese Unie 800 miljard euro in defensie te investeren, heeft Landsbergis het gevoel dat er „een nog grotere crisis” nodig is dan de oorlog in Oekraïne om echt veranderingen teweeg te brengen in héél Europa. Of hij daarmee een nieuwe Russische aanval op een Europees land bedoelt? „Ja”, zucht hij halverwege het video-interview vanuit zijn huis in Vilnius.

U zei eerder dat Europa in een zelf-veroorzaakt coma ligt. Daar lijkt de Europese Unie de afgelopen weken toch uit ontwaakt te zijn?

„We zijn nu anderhalve maand na de Veiligheidsconferentie in München waar in feite de terugtrekking van de Verenigde Staten uit Oekraïne en Europa is aangekondigd. Sindsdien hebben we in Europa niks gedaan voor Oekraïne: we zitten niet aan de onderhandelingstafel en hebben geen stappen gezet naar integratie van Oekraïne in de EU.

„Landen die dichter bij Rusland liggen, zoals Litouwen, roepen al jaren dat de oorlog in Oekraïne ook een existentiële bedreiging is voor ons – de buurlanden van Rusland. De Scandinavische landen, Baltische Staten en Polen geven meer uit, bereiden zich beter voor op een mogelijk conflict en helpen Oekraïne ruimhartig. De rest van Europa verkeert totaal niet in een crisismodus. Ze voelen zich solidair met de Oekraïners, maar voor hen is het een conflict ver weg.

„De verdeeldheid wordt met de komst van Trump en de mogelijke Amerikaanse terugtrekking uit Europa steeds groter. Met het zelfveroorzaakte coma bedoel ik het onvermogen te begrijpen dat de toekomst van Europa op het spel staat. Europa moet nu wakker worden.”


Lees ook

München, Washington, Brussel: hoe vijf dramatische weken Europa wakker schudden

Protest voor de Amerikaanse ambassade in Kyiv, op 8 maart.

Waarom voelt een deel van Europa die noodzaak om te handelen niet?

„Ik ontrafel twee gedachten die Europa verlammen. De eerste gedachte is dat Trump bluft, alles wat hij zegt schijn is en de banden met de Verenigde Staten hetzelfde zullen blijven. Het andere idee is dat Poetin oorlogsmoe is, en zijn soldaten binnenkort naar huis zal laten vertrekken.

„Maar als ik in politieke en deskundige kringen de vraag stel of ze écht denken dat Trump bluft en Poetin moe is, zeggen ze allemaal ‘nee’. Als Trump niet bluft en Poetin niet moe is, dan is Europa in existentieel gevaar. Want dat betekent simpelweg dat Trump de touwtjes uit handen geeft en Poetin de dans leidt.”

Als Trump niet bluft en Poetin niet moe is, dan is Europa in existentieel gevaar

En welke gevolgen heeft dat voor Europa?

„Als Trump nu een deal sluit, waarbij Rusland bezette delen van Oekraïne mag houden dan verandert dat de toekomst van Europa drastisch. Dat betekent dat na elke aanval onderhandelingen mogelijk zijn op voorwaarden van Rusland. Zo krijgt Poetin de vrije hand. Ook in Estland, Letland en Litouwen wonen Russischtaligen – ik weet niet waar Poetins expansiedrift ophoudt. Maar wie zal Poetin stoppen als het Amerika niet is?”

U neemt het Europa kwalijk dat het niet aan de onderhandelingstafel zit.

„Ik vind het nogal triest dat Europa vraagt om een plek aan de onderhandelingstafel. Alsof we een aan de deur kloppende bedelaar zijn die vraagt om te worden binnengelaten. Europa is meer dan dat. We zouden een eigen tafel moeten hebben en Oekraïne moeten steunen met geld, wapens en soldaten en onze eisen bij Rusland neerleggen.

„Nu wachten we de onderhandelingen tussen Poetin en Trump af en zullen we gedwongen worden om uit te voeren wat zij afspreken.”

Wat kan Europa op een mogelijke onderhandelingstafel leggen?

„Laten we beginnen met de bevroren Russische tegoeden [zo’n 210 miljard euro]. We zullen niet alles meteen opmaken, want Europa is bang voor de juridische gevolgen en de stabiliteit van de euro. Maar laten we een deel ervan gebruiken en kijken of Poetin dan wil onderhandelen. En we kunnen de Russische schaduwvloot sancties opleggen om de Russische olie-inkomsten te dwarsbomen.

„We kunnen veel meer doen dan we denken. Maar het probleem in Europa is dat we sterke leiders missen. Er is niemand die zegt: dit is het plan en zo voeren we het uit. De Franse president Macron komt nog het dichtste bij, maar er is geen leider die Europa vertegenwoordigt.”


Lees ook

Honderden EU-miljarden voor luchtverdediging, artillerie, munitie, drones: ‘Europa moet klaar zijn voor oorlog’

EU-buitenlandchef Kaja Kallas en Eurocommissaris Andrius Kubilius (Defensie) woensdag tijdens de presentatie van het Witboek over Europese Defensie.

Ondertussen voert Rusland een hybride oorlog met Europa – u zei eerder dat Europese leiders zich verschuilen achter de term ‘hybride aanvallen’ want als ze het staatsterrorisme’ noemen, moeten ze daarnaar handelen.

„We vinden altijd een manier om het probleem te omzeilen. We onderzoeken de boten die de zeekabels hebben gesaboteerd, maar laten die na onderzoek vrij. Poetin krijgt telkens de boodschap dat we niet klaar zijn om te vechten. En hij is er wel klaar voor.”

We hebben het geld, de middelen en de slimme mensen om zelfvoorzienend en sterk te worden. Het enige wat we niet hebben is tijd

Zou Europa zelf moeten toeslaan? Een Russische zeekabel saboteren?

„We moeten Rusland niet als eerste aanvallen. Wij zijn niet agressief en als we Rusland aanvallen, dan bevinden we ons op Poetins speelveld. Maar we kunnen ons wel beter bewapenen. Polen is een uitstekend voorbeeld van een land dat een signaal afgeeft klaar te zijn voor Russische agressie en dankzij die bewapening, training en uitrusting juist Rusland afschrikt.”

Dat is toch precies wat de Europese Unie nu wil doen door zich voor 800 miljard euro te herbewapenen?

„We hebben het geld, de middelen en de slimme mensen om zelfvoorzienend en sterk te worden. Het enige wat we niet hebben is tijd. Dus we moeten hopen dat Poetin en Trump ons de tijd zullen geven – dan zal Europa over vijf jaar sterker zijn. Daarvoor hebben we geluk nodig. Want als Poetin niet oorlogsmoe is en Trump niet bluft, dan kan de toekomst van Europa er heel anders uitzien.”


Lees ook

‘We leven niet in een naoorlogs tijdperk, maar in een vooroorlogse periode’

Het drielanden-monument is sinds 2022 afgezet met schrik- en prikkeldraad.