Als ondernemers wat meer gaan denken als wetenschappers, worden ze succesvoller

Managementhoogleraar Arnaldo Camuffo en collega’s van de Bocconi-universiteit in Milaan vroegen een paar jaar geleden 116 start-ups deel te nemen aan een bijzonder experiment. Het ging om jonge Italiaanse bedrijven van meestal twee of drie personen, die nog volop bezig waren met het ontwikkelen van hun propositie.

De deelnemers werden willekeurig verdeeld over twee groepen. De ene kreeg een trainings- en mentorprogramma van tien bijeenkomsten op het gebied van businessmodellen, marktonderzoek en productontwikkeling. De andere kreeg dezelfde inhoud, maar ook lessen in het beoefenen van wetenschap. Denk aan: hypotheses opstellen, experimenten ontwerpen en vermijden van veelvoorkomende denkfouten.

Dertien maanden werden de start-ups gevolgd. De ondernemers die gebruik maakten van een wetenschappelijke aanpak, bleken succesvoller dan hun collega’s. Ze haalden meer klanten binnen en realiseerden meer omzet.

Confirmation bias

Eén onderzoek is géén onderzoek. Maar afgelopen jaar werd het experiment herhaald met een groep van 759 ondernemers. Zelfde resultaten. De ‘wetenschappelijke ondernemers’ scoorden significant beter dan de anderen.

Hoe komt dat? Een belangrijke valkuil voor ondernemers, zeggen Camuffo en collega’s, is confirmation bias. De ondernemers uit de controlegroepen zochten vooral naar bevestiging voor hun ideeën. Ze posten bijvoorbeeld algemene vragen op social media als: „Zou je ons product gebruiken?” – en waren vaak op een naïeve manier blij met positieve reacties.

De ondernemers die een paar lessen wetenschap hadden gehad, richtten zich meer op feitelijke informatie en interviewden mensen die daadwerkelijk ervaring hadden opgedaan met producten of diensten in hun markt.

Ook stelden zij bij toetsing van hun ideeën vooraf beslisregels op, zoals: wanneer minder dan 60 procent van de interviews ons plan ondersteunt, gaan we iets anders doen.

Persoonlijk

Volgens de onderzoekers is het nuttig om een beetje wetenschap te mixen met je ondernemerschap. Het zorgt ervoor dat je sneller en goedkoper ontdekt welke ideeën levensvatbaar zijn en welke niet. De wetenschappelijke ondernemers besloten op basis van hun research regelmatig om hun propositie flink aan te passen of zelfs helemaal te stoppen met het bedrijf. Vaak verstandig, volgens de onderzoekers, omdat een groot deel van de start-ups faalt.

Nog een korte persoonlijke noot. Ik krijg soms als feedback: leuk dat je zo graag vertelt over onderzoek, maar ik ben benieuwd naar wat jij zélf vindt.

Nou, bij deze dan: ik vind het zélf belangrijk dat je probeert zoveel mogelijk evidence based te werken. Van een beetje wetenschap knapt iedereen op. En – excuses, sorry, molto scusi – ook ik lijd ernstig aan confirmation bias, want het is bijzonder leuk om over onderzoek te schrijven dat mij op dit punt volledig gelijk geeft.

Ben Tiggelaar schrijft wekelijks over persoonlijk leiderschap, werk en management.