Wie in Lelystad vliegtuigen wil spotten, komt nog altijd het best aan z’n trekken in luchtvaartmuseum Aviodrome. Op het aangrenzende Lelystad Airport is het vrijdagmiddag stil, op het gezoef van voorbijrijdende auto’s na. Zelfs hobbyvliegers laten zich op deze grijze dag niet zien.
Als het aan het ministerie van Defensie ligt, behoort de rust bij Lelystad Airport gauw tot het verleden. Het vliegveldje op acht kilometer ten zuidwesten van het centrum van Lelystad zou een extra, nieuwe basis moeten worden voor de F35. De luchtmacht is al maanden op zoek naar nieuwe huisvesting voor de opvolger van de F16. Defensie wil meer oefenen met zijn nieuwe straaljagers en zegt dat dat in de Flevopolder de minste geluidsoverlast voor omwonenden zou veroorzaken.
„Liever hier dan in Amsterdam”, grijnst Wally, een zestiger die samen met jeugdvriend Philip het Aviodrome bezoekt. Hun achternamen zijn bij de redactie bekend. Wally woont in Santpoort (niet ver van Schiphol), Philip in Amsterdam.
Lees ook
Aanpak geluidshinder Schiphol komt verder op losse schroeven te staan
Philip: „De Russen, de Chinezen, Rutte die zegt dat we ons op oorlog moeten voorbereiden… Natuurlijk moet Defensie dat doen.”
Wally: „Maar als je hier een boerderijtje hebt en er vliegen straks om de haverklap straaljagers over je hoofd, word je knettergek.”
De gemeente Lelystad en de provincie Flevoland zeiden donderdag best open te staan voor straaljagers, maar wel op voorwaarde dat Lelystad Airport gelijktijdig geopend gaat worden voor commerciële luchtvaart. Tot frustratie van Schiphol – sinds 1993 eigenaar van het poldervliegveld – zijn nu alleen sportvliegers, zakenjets en nooddiensten er welkom. Schiphol wil vluchten naar bestemmingen rond de Middellandse Zee graag verplaatsen naar Lelystad Airport, om zo ruimte te maken voor lucratievere intercontinentale vluchten vanuit Amsterdam.
Honderden miljoenen
Al zeker vier keer stond in de afgelopen jaren de opening gepland van Lelystad Airport voor reguliere passagiersvluchten. Maar telkens stonden regels, omwonenden of de Tweede Kamer in de weg. In de tussentijd zijn er honderden miljoenen euro’s in de luchthaven gepompt.
Wally: „Ze moeten het vliegveld toch ergens voor gebruiken.”
Philip: „We wonen in een vol land. Dus als Schiphol maximaal geëxploiteerd wordt, is Lelystad aan de beurt. Mensen kunnen tegenstribbelen, maar uiteindelijk gebeurt het toch.”
De Russen, de Chinezen: natuurlijk moet Defensie meer oefenen met de F35
De lokale en regionale overheden van Lelystad zien allerlei economische kansen in opening van de luchthaven voor burgerluchtvaart. Volgens gedeputeerde Jan de Reus (VVD) leidt dat tot veel werkgelegenheid, zegt hij telefonisch tegen NRC. De Reus ziet toestemming voor commerciële luchtvaart op Lelystad Airport als een „harde randvoorwaarde” voor zijn medewerking aan Defensie. Als hij tussen beide zou moeten kiezen, dan zou hij voor commerciële luchtvaart gaan.
Voor omwonenden zijn straaljagers én vakantievluchten – een dubbele nachtmerrie. De meeste belangenorganisaties hebben voorlopig nog veel vragen.
„Ik weet niet wat voor spelletjes hier worden gespeeld”, zegt Leon Adegeest, voorzitter van de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL). „Defensie lijkt het breekijzer te worden om Lelystad Airport open te krijgen. Dat is toch vreemd? De vakantievluchten zullen al meer dan genoeg geluidsoverlast geven. En dan komt daar ook nog een bak herrie van de straaljagers bij?”
De Reus zegt de zorgen van omwonenden te snappen. „Ja natuurlijk, daar staan wij pal voor. Daarom hebben we tegen Defensie gezegd dat ze een zorgplicht hebben tegenover onze bewoners. Het behoud van een goed woon-, werk- en leefklimaat is essentieel.”
Ik weet niet wat voor spelletjes hier worden gespeeld
De blootstelling aan vliegtuiggeluid enerzijds en ultrafijnstof anderzijds kan volgens het RIVM verschillende negatieve effecten hebben op het welzijn en de gezondheid van mensen, zoals hinder, slaapverstoring en verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Kinderen die in de buurt van Schiphol wonen, kunnen meer last hebben van luchtwegklachten, zoals kortademigheid en piepende ademhaling. Ze gebruiken meer medicijnen als de uitstoot van ultrafijnstof in hun omgeving hoger is.
Wally en Philip staan in een expositieruimte over de toekomst van de luchtvaart, tussen de explainers over vliegende auto’s, sub-orbitale vluchten en ruimtetoerisme. Beiden zijn wel wat overlast van vliegtuigen gewend. „Ik kom uit Buitenveldert”, zegt Wally. „Uit de flat van mijn ouders zag ik de vliegtuigen bijna op ooghoogte vliegen.”
Philip: „Ik heb vroeger veel geklaagd over de overlast bij de Sloterplas. Die rechtszaak tegen de staat [van mensen die in de buurt van Schiphol wonen] snap ik volkomen. Je wordt helemaal gek. Over vijftig jaar zeg je: hoe kan het in hemelsnaam dat we dit hebben toegelaten?”
Voormalig minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) beloofde in 2024 een besluit te nemen of Lelystad Airport open kon voor wat groothandelsverkeer wordt genoemd. Maar toen viel het kabinet. Zijn opvolger, Barry Madlener (PVV), schoof het besluit door naar 2025.
Ook de Tweede Kamer lag vorig jaar dwars. Begin 2024 stemde een meerderheid van de Kamer voor een motie die de regering vraagt Lelystad Airport definitief niet te openen. Lelystad Airport was controversieel verklaard.
Ook coalitiepartijen NSC en BBB waren tegen opening. NSC vanwege de weerstand in het oosten van Nederland, waar Pieter Omtzigt populair is. En BBB vanwege de gewraakte uitkoop van boeren om Lelystad Airport voldoende stikstofruimte te geven.
Inmiddels liggen de politieke verhoudingen anders. „Er is een nieuw kabinet en de minister heeft gezegd dat Lelystad Airport open moet”, zegt De Reus. Hij is hoopvol dat zijn wens in vervulling komt. „Ik ben een positief mens.”