Als de wereld in brand staat, is er kunst om je te troosten

Het lijkt wel steeds moeilijker een beetje positief naar de wereld te kijken. Ga er maar aan staan: Poetin, Gaza, de stand van de natuur, klimaatverandering… Bij zoveel heftige ontwikkelingen tegelijk kunnen angst en depressie sneller op de loer liggen. Om dat soort gevoelens het hoofd te bieden gaan mensen al eeuwenlang op zoek naar afleiding, troost. Mooie dingen bijvoorbeeld. Of stilte. Rust.

Dit gegeven vormde de aanleiding van de tentoonstelling De Troost van Schoonheid, tot en met 6 oktober te zien in het Rietveldpaviljoen te Amersfoort. „Een tempel van stilte” wil de kunsthal zijn, die bezoekers „uitnodigt om er wat langer te verblijven, op één van de bankjes te gaan zitten en een kunstwerk echt te ervaren. Of om je gedachten te laten gaan in een moment van bezinning.” Bij stilte en contemplatie denk je misschien eerder aan een bos dan een drukke stad, „toch kunnen ook zorgvuldig samengestelde architectonische vormen of ruimtes deze gevoelens oproepen”, lezen we in de brochure.

Curatoren Willemijn Faber en Cilia Tel verwijzen naar wat kunsthistoricus Henk van Os in 1968 schreef over het werk van Mark Rothko, abstracte kleurvlakken in een lege, stille ruimte: „De kunst van Rothko doet je opgaan in verheven stilte en ontkomen aan jezelf in sublieme rust.”

Zoveel mogelijk stilte

Dat is precies wat De Troost van Schoonheid ook wil bereiken. Daarbij streeft het Rietveldpaviljoen naar zoveel mogelijk stilte; bezoekers wordt verzocht hun telefoon op stil te zetten. Ook hangen er geen teksten met uitleg van het werk of de kunstenaar naast de kunstwerken: om een zo rustig mogelijk beeld te creëren vinden bezoekers die informatie uitsluitend in de meeneem-folder.

Een van de vele geborduurde afbeeldingen die samen Layered landscape vormen (Annesas Appel)

De werken in de hal die wellicht troost zouden kunnen bieden, zijn uiteenlopend van aard. We zien onder meer beeldhouwwerken, fotografie, handwerken en schilderijen. En een paar indrukwekkende installaties: zo maakte Ronald van der Meijs een twee meter lange sculptuur met plastic, luchtslangen en een pomp die het binnenste deel afwisselend opblaast en weer leegzuigt – Time Capsule of Life 2.0 lijkt te ademen. Het geheel stelt een ballonzaadje voor: „Dit zaadje beweegt zich voort door de wind en kan zelfs bij moeilijke omstandigheden zeer lang overleven.” Dit is een kunstwerk waar je de tijd voor moet nemen, liefst op een moment dat er weinig mensen (en geluiden) zijn, want het prikkelende en wonderbaarlijk prettig in het gehoor liggende kraken van het krimpende en uitdijende plastic is wat je moet ervaren om het gewenste, rustgevende effect te sorteren.

Een blikvanger is Pieces of Movement, een installatie van kunstenaarsduo CellaVie L.A.B. (Marcella Kuiper en Albert Aarts) waarbij je een geblindeerde box binnentreedt en je zittend op een stoel een wonderlijk schouwspel op je kan laten inwerken. Een koptelefoon met rustgevende soundscapes zorgt voor een optimale beleving van het betoverende effect van fraai uitgelichte abstracte objecten die zachtjes door de ruimte zweven. Ook hier geldt: sta vooral niet te snel weer op. De tijd doet z’n werk.

Free, uit de fotoserie gemaakt in Marokko (Sabrina Charehbili)

Perfect gedekte tafel

Ook niet-bewegende kunstwerken kunnen de liefhebber in vervoering brengen, zoals de sprankelende, kleurrijke foto’s van de jonge fotograaf Sabrina Charehbili. Ze maakte werk in Marokko, „een land waar de tijd heeft stilgestaan”, zoals ze zelf zegt. Fraai zijn de delicate kraagjes van Lynne Leegte: ze liggen in vitrines en lijken van kant, maar blijken gemaakt van albast; ook haar installatie Home, een perfect gedekte tafel vol glaswerk en water is een eyecatcher.

Kraagje, niet van kant maar van albast: Collar III (Lynne Leegte)

Daarnaast zijn vermeldenswaard de geborduurde afbeeldingen van Annesas Appel, waarbij ze telkens twee cijfers over elkaar heen legt, in wisselende kleurcombinaties die een fraai geheel vormen (Layered Landscape), de vrolijke schilderijen van mensen die samen zijn en „elkaar zonder woorden begrijpen” van Frits Nolte, de sprookjesachtige nachtwereld in de foto’s van Anton Havelaar en de linnen lappen van Janine Eshuis, gemaakt onder invloed van de getijden op de Wadden, dat „grote eindeloze landschap, doordrenkt met slib, klei en plantenresten”; volgens de kunstenaar „de ultieme plek van rust, stilte, duisternis en schoonheid” die „voor velen van ons troost, bezinning en inspiratie” betekent.

Wie het geluk heeft op een rustig tijdstip door de bescheiden hal te dwalen en daarbij vooral niet op de klok te hoeven kijken, zou met deze en nog veel meer kunstwerken zomaar eens kunnen ervaren wat het doel was van De Troost van Schoonheid. Of, zoals dichter Twan Vet het verwoordt in de eerste strofe van zijn speciaal voor deze tentoonstelling geschreven gedicht ‘Troostmomenten’: Stap maar in het gat van dit moment. / Hang je zorgen aan de kapstok, naast je jas. / Met elke pas die je nu zet verdwijnt er iets. /