Als de gekidnapte medewerker niet zou tekenen, wachtte hem een ‘vat zoutzuur’, zo dreigde de pizzabaas

Heeft de baas van het pizzabezorgbedrijf een eigen werknemer ontvoerd en afgeperst? Die verklaarde bij de politie dat de man en twee medeplichtigen hem in zijn eigen auto meenamen. En dat hij onder dwang documenten moest tekenen. Ook moest hij betalingen beloven en vorderingen intrekken.

Er is één advocaat verschenen, namens de hoofdverdachte. Verder is iedereen thuisgebleven. Moeizaam komt de zitting op gang. Het slachtoffer had om een beeldverbinding met de zaal gevraagd, maar nu de griffier belt, neemt hij niet op. Verder blijkt een podcastredacteur van een krant aanwezig, die een audioverbinding met de zaal wil. Maar een van de microfoons blijkt defect. Mag ze dan misschien eigen exemplaren op de tafels plaatsen? Ze trekt kabels tevoorschijn en gaat aan de slag.

Die twintig minuten vertraging kunnen er nog wel bij. De zaak is van najaar 2019. Dat laat de advocaat niet zomaar passeren: „Het is onverkoopbaar dat we hier na al die jaren staan, ook naar het slachtoffer”.

De officier beperkt de strafeis vervolgens tot tweehonderd uur taakstraf, ook omdat geen geweld werd gebruikt en de ontvoering ‘maar’ anderhalf uur duurde.

Duister

Over de verdachten blijkt weinig bekend: ze zwegen bij de politie. Niemand vroeg reclasseringsrapporten aan. Twee van de drie hebben een strafblad – dat haalt de rechtbank uit eigen systemen. Maar wat ze nu doen, waar ze fysiek verblijven, of hun adressen nog kloppen: de rechtbank tast in het duister. Er is in totaal sprake van een Serviër, een Bosniër, een Koerd en een Pakistaan.

De pizzavestigingen heeft de verdachte inmiddels gesloten. Zijn advocaat vertelt dat hij werkt, „enige schulden” heeft en net onverwacht een gezinsuitbreiding kreeg. Na de zitting zegt hij niet te weten of voor de overige twee verdachten ooit advocaten actief waren. „Ik heb ze althans nooit ontmoet.” In de zaak is één eerdere zitting geweest, bij de rechter-commissaris, twee jaar na de aangifte. Toen is het slachtoffer gehoord. Daarna werd het dossier weer twee jaar door het OM op de plank gelegd.

De pizzabaas en het slachtoffer zouden vaker hebben geruzied. Over de verplichting om loon door te betalen na een ongeluk dat tot arbeidsongeschiktheid leidde. Over een schuld van duizenden euro’s aan zijn werknemer die investeringen in zijn zaak deed. Aan de ontvoering zélf zouden schuldeisers van de pizzabaas hebben deelgenomen. Het slachtoffer werd door zes man opgewacht – drie zijn gepakt. In de auto moest hij een vaststellingsovereenkomst tekenen, waarmee zijn arbeidscontract zou zijn beëindigd. Werkte hij niet mee dan werd hem het „ophangen van je vader” voorgespiegeld, of een „vat zoutzuur”. Het slachtoffer zou zijn baas met een investering van 3.000 euro hebben geholpen bij een handel in regenpakken. Dat geld zou hij terug hebben geëist.

Het slachtoffer zou de pizzabaas hebben geholpen met een investering van 3.000 euro in een handel in regenpakken

Het bewijs bestaat vooral uit zijn verklaringen. Aangevuld met afgetapte gesprekken van de verdachten. Verder zijn hun telefoons ‘uitgepeild’, waaruit blijkt dat de locaties overeenkomen met wat tijdens de ontvoering zou zijn gebeurd. En de datering van de inkt op de overeenkomst is gecontroleerd. Die blijkt inderdaad waarschijnlijk geplaatst tijdens de ontvoering. De officier vindt het voldoende – dat de verdachten geen alternatief verhaal vertellen, weegt hij ook mee.

De advocaat noemt het slachtoffer zélf niet geloofwaardig. Was er wel dwang, die dag in de auto? Speelde er niet meer? Het tweetal had een lange relatie. Ook na de ontvoering zocht de gedupeerde contact, per mail en telefonisch. Was aangifte een manier om de werkgever een ‘hak te zetten’?

De rechtbank veroordeelt Rasa en Mohamed twee weken later tot een gevangenisstraf van twee maanden. Het feit is te ernstig voor een taakstraf. Het tweetal heeft zich alleen door hun eigen belangen laten leiden, wat de rechtbank ze „hoogst kwalijk” neemt. Drie maanden cel was passend geweest, maar doordat de „redelijke termijn” met twee jaar is overschreden, krijgen ze korting. Melo wordt vrijgesproken, omdat onduidelijk is of hij wel in de auto zat.