Als chef Gabriele Barbini (1997-2024) in de keuken stond, kwam iedereen graag werken

Als Gabriele (27) stond ingeroosterd, kwamen zijn collega’s met een glimlach werken in restaurant Héroine in Rotterdam, zegt eigenares Eva Eekman. „Hij had zeker het talent om verder door te groeien, en hij deelde graag zijn ideeën voor de toekomst. Hij droomde van zijn eigen restaurant.”

Hij speelde met de gedachte dat in Nederland te openen, al kwam hij uit Italië, een land met een zeer rijke eetcultuur. Maar Gabriele wist dat de arbeidsomstandigheden in Italië een stuk slechter zijn, en dat wilde hij straks niet voor zijn eigen personeel. In Nederland had hij drie rustdagen per week, een luxe waar hij thuis in Italië alleen van kon dromen. Voor het zover was, en hij zijn eigen eetplek zou openen, wilde hij nog veel indrukken opdoen. Lol trappen bij een biertje met het keukenpersoneel na het laatste hoofdgerecht. Maar bovenal ook reizen.

Gabriele Barbini was een nieuwsgierige jongeman, die volop in het leven stond en het gretig omarmde. Afgelopen zomer vloog hij nog met zijn beste vrienden uit Italië naar Spanje, maar in het nieuwe jaar stond een verdere bestemming op de radar. Gabriele wilde eens alleen op pad, naar Vietnam en Japan, om ook de oosterse keuken te ontdekken.

Sterrenrestaurant

Zijn jongere broer Giovanni en hij groeiden op in Fregene, een kustplaats niet ver van Rome. Hun ouders, Alessandro Barbini en Simona Paglioni, hadden elkaar daar bij hun werkgever Alitalia, de Italiaanse luchtvaartmaatschappij, leren kennen. In het familiehuis aan zee stond de deur altijd open. Het was een huis vol vreugde, muziek en eten, voor de vele vrienden die zouden langskomen.

Nadat Gabriele Barbini in Frankrijk had gewerkt in een sterrenrestaurant beheerste hij niet alleen de technieken van de Franse cuisine, maar ook de taal van Molière.
Foto privéarchief familie Barbini

Toen Gabriele op zijn vijftiende zei dat hij de hotelschool Elena Cornaro in het Noord-Italiaanse stadje Jesolo wilde volgen, vermoedde zijn moeder eerst dat hij die keuze maakte om niet uit de boeken te hoeven studeren. Het gezin was enkele jaren eerder naar de gemeente San Donà di Piave, bij Venetië, verhuisd, waar vader Alessandro vandaan komt. Maar Gabriele vond op die school snel zijn passie. Hij raakte er enthousiast om te gaan koken op hoog niveau. De jonge Italiaan trok naar Milaan, daarna naar Frankijk en nog later naar Nederland.

In Bourg-en-Bresse, niet ver van Lyon, ging hij aan de slag in een bistro van een chef die ook een restaurant met drie Michelinsterren had. De stiel leren in Frankrijk kwam met een prijs. Gabriele sloofde zich uit in de keuken, logeerde in een piepklein kamertje en sprak geen woord Frans. Hij belde soms huilend naar huis, en vertelde hoe de chef hem kleineerde. „Op een dag, op je eigen plek, zal jij jouw eigen personeel veel beter behandelen”, antwoordde zijn vader. Gabriele zette door en zou nog een jaar koken in een sterrenrestaurant in Lyon. Na afloop beheerste hij niet alleen de technieken van de Franse cuisine, maar ook de taal.

Plan B

De coronapandemie dreef hem terug naar San Donà di Piave. In het zwaar getroffen Italië was de lockdown buitengewoon streng. Voor Gabriele betekende de lockdown een periode van creativiteit. Er was eindelijk tijd. Om met zijn ouders en broer Giovanni bij te praten, samen te koken, gitaar te spelen en te schilderen.

Gabriele eiste een kamer van het ouderlijk huis op als atelier. Toen hij aan het schilderen sloeg, leverde dat prompt één nieuw werk per dag op. Doorgaans vloeiden bontgekleurde, uitbundige en een tikje psychedelische schilderijen uit zijn penseel. En zodra het weer kon, werd Gabriele koerier bij de pizzeria naast het gebouw waar hij woonde. Stilzitten was niet zijn ding.

Toen reizen weer mocht, smeedde Gabriele met zijn toenmalige vriendin het plan om een poosje in Amsterdam te verblijven. De stad bleek onbetaalbaar, en dus werd het plan B: Rotterdam. Hij ging aan de slag in de keuken van Putaine, een restaurant uit het ‘fine dining’-segment, waar à la carte werd gewerkt. Lange uren, veel medewerkers. Onlangs stapte hij over naar Héroine, van dezelfde eigenaars, maar iets intiemer. Er werd met menu’s gewerkt, en dat lag hem beter. De eigenaars waren blij dat Gabriele aan boord bleef.

Gabriele Barbini stortte zich in de coronapandemie op zijn andere passie, schilderen.
Foto privéarchief familie Barbini

Met werkmaatjes en vrienden gaan skaten, surfen, wijnen, eten of samen stappen op Koningsdag: zijn sociale agenda was altijd volgeboekt. Via gemeenschappelijke vrienden van een wijnbar werd hij voorgesteld aan Annemarie Scheij, zijn toekomstige huisgenoot. Annemarie had het gevoel dat Rotterdam steeds onveiliger werd, maar met Gabriele in huis schudde ze dat gevoel weer van zich af. Ze werden meer dan zomaar twee onbekenden die samen de huishuur deelden.

Het huurhuis werd een thuis. En al had Gabriele nog vooraf beweerd dat hij in zijn vrije tijd liefst van al eten bestelde, daarna zou hij voor haar nog talloze keren in de kookpotten roeren. Voor de kamerplanten zorgen, net zoals hij voor zijn huisgenoot zorgde. Met zijn gitaar sfeer maken in huis. En tijd uittrekken om samen leuke dingen te doen. „Hij was niet zomaar een expat die hier even kwam toeven”, zegt Annemarie. „In Rotterdam kreeg Gabriele wortels.”

Hij ging houden van Nederland. Van het respect voor andere mensen, voor de werkcultuur en voor de regels. Gabriele stond ervan versteld dat je ook iets te veel kon betalen aan je verzekeraar, en dat die je de overtollige som dan ook terugbetaalde. Nederland leek de ideale maatschappij. Het enige wat ontbrak, was de Italiaanse zon.

Op de fiets naar werk

In Nederland werden de regels nageleefd, dacht Gabriele, en de fietser is er koning. En dus fietste hij elke werkdag ontspannen naar zijn shift bij Héroine. ’s Nachts fietste hij ook weer terug – het was tenslotte nog geen vijf minuten van huis. Ook op 1 september, na het laatste hoofdgerecht in het restaurant en het afsluitende drankje met de collega’s, sprong Gabriele op de fiets naar huis. Een dronken bestuurder, die ook nog veel te hard reed, schepte hem, en reed door.

De buren klagen al geruime tijd dat hun straat soms op een racebaan lijkt. Ook wie Gabriele niet kende, reageert verslagen. Een inzamelactie om zijn lichaam naar Italië over te brengen, leverde in korte tijd meer dan 33.000 euro op. Velen van de meer dan 600 donateurs hebben Gabriele niet persoonlijk gekend.